Začiatkom roku 2009 bola firma BlackBerry (pôvodne RIM) na vrchole slávy s podielom na trhu v predaji smartfónov nad 20 %. 29. septembra 2016 táto kanadská spoločnosť, aktuálne s podielom na trhu okolo 0,1%  oznámila, že s výrobou vlastných zariadení definitívne končí.

phppfnaiz_nowat

Nevídaný úspech návykového CrackBerry

Prvým zariadením, ktoré nieslo názov BlackBerry bol model 850, e-mailový pager, predstavený v roku 1999 v Mníchove. Názov Blackberry (v preklade černica) pre RIM vymyslela marketingová spoločnosť Lexicon Branding kvôli podobnosti tlačidiel klávesnice s tvarom bobúľ, ktorými je černica tvorená. V spoločnosti, ktorá mala najlepšie roky pred sebou, sa rozhodli zamerať sa na stále rastúcu e-mailovú komunikáciu, konkrétne na korporátnu klientelu a urobili dobre.

blackberry-phones_nowat

S pribúdajúcimi rokmi a predstavovanými novými modelmi predaj telefónov exponenciálne rástol a BlackBerry sa v priebehu pár rokov stalo synonymom najkvalitnejšieho a najbezpečnejšieho biznis telefónu na svete. Praktická a jednoducho použiteľná klávesnica typická pre telefóny od RIM sa stala pre mnohých návykovou až do tej miery, že zariadenie začali nazývať CrackBerry.

screenshot2015-05-22at8-59-59am_nowat

Pokiaľ ste chceli byť dôveryhodným a váženým podnikateľom, museli ste jednoznačne vo svojom vrecku v prvej dekáde 21. storočia nosiť telefón s logom černice. V tom čase ho mali jednoducho všetci finančníci, politici, športovci či celebrity a postupne sa začal stávať cenovo dostupným aj pre ostatných, čo potvrdzujú práve predajné čísla z prvého kvartálu roku 2009.

Začiatok konca

Kde sa teda stala chyba a čo je príčinou kontinuálneho pádu? Ako sa mohlo stať, že po necelých siedmych rokoch padlo BlackBerry až na úplné dno? Dôvod je jednoduchý a je ním konkurenčný iPhone. BlackBerry o tom síce v tom čase  ešte nevedelo, jeho pád sa však začal už v roku 2007 predstavením prvého dotykového telefónu z dielne Apple. Napriek rastúcemu podielu v predaji telefónov s populárnou qwerty klávesnicou v najbližších dvoch rokoch, alebo možno práve kvôli nemu, si Kanaďania dostatočne neuvedomili hrozbu, ktorá na nich číha a cítili sa byť, najmä vo firemnom prostredí, naďalej neohrození.

bbiphone1_nowat

Aj niekdajší CEO Microsoftu Steve Balmer sa v roku 2007 len smial nad šancami iPhonu. Takisto zistil, že sa veľmi mýlil a dnes, keď Apple spolu so Samsungom súčasným smartfónom dominujú, už CEO nie je. Steve Ballmer však podniká v športe, vlastní klub Los Angeles Clippers.

Uvedomenie prišlo neskoro

BlackBerry, na rozdiel od Googlu, ktorému sa podarilo chytiť idúci vlak so svojím Androidom, podcenilo dôležitosť aplikácií a na nich postavenom operačnom systéme. Kvalitou aj počtom aplikácií mu konkurencia v podobe iOS či Androidu nedostihnuteľne ušla. Presvedčenie o vlastnej pravde a ignorácia potrieb a túžob väčšiny klientov ho z roka na rok odsúvali nižšie a nižšie. Poslednou predstavenou vlajkovou loďou s vlastným operačným systémom bol BlackBerry Passport.

blackberry-priv-big1000-11445877944_nowat

Aj keď šlo o dizajnovo i funkčne zaujímavý kúsok (dotyková nie len obrazovka, ale i hardvérová qwerty klávesnica), bolo jasné, že bude zrejme posledným mohykánom. Posledné pokusy o prežitie v podobe uvedenia modelov Priv či DTEK 50, ktoré už bežia na Androide prišli príliš neskoro. Legenda je po 28. septembri 2016 mŕtva a my ju môžeme zaradiť k Nokii a spoločne na ne už len nostalgicky spomínať. Možno tento telefón bližšie predstavíme v našom seriály Retro.

Prečítajte si aj:

BlackBerry už nebude ďalej vyrábať vlastné zariadenia

Značky: