Krásna československá zrkadlovka Flexaret vás sprevádzala minulou časťou RETRO blogu, ale čas neúprosne beží a my máme pre vás pripravenú novú časť, kde sa opäť vrátime k mobilným zariadeniam.

Ale nie k hocijakým, dnes spomíname na návykové a naozaj funkčné véčko od fínskeho giganta – Nokia. Presnejšie ide o model Nokia 6131, ktorá sa otvárala takmer sama. Predstavená bola začiatkom roku 2006 a po predchodcovi – Nokia 6101 si zobrala, len to najlepšie a doplnila to o skvele spracovanú konštrukciu bez antény, kvalitnejšie displeje a lepší fotoaparát.

nokia-6101_nowat

Predchodca – NOKIA 6101

Konštrukcia a spracovanie

Prejdime teda ku konštrukcii, ktorá bola mierne odlišná, ako sme poznali z klasických véčok od výrobcov z Ázijského kontinentu. Zariadenie bolo vyhotovené z plastu, dostupné vo viacerých farebných prevedeniach. Naša redakčná Nokia 6131 je strieborno červená, určená skôr pre dámy (má už niečo za sebou, preto prosíme, zohľadnite stav zariadenia na fotografiách. Ak by však vedela rozprávať, príbeh by to bol určite veľmi zaujímavý 🙂 ). S rozmermi 92 × 48 × 20 mm sa neradila medzi najtenšie kúsky, avšak do ruky sadla veľmi dobre. Naopak hmotnosť 112 gramov bola prijateľná. V spodnej časti (v zatvorenom stave) má špecifickú bradu, ktorá je vytvorená rozdielnymi časťami zariadenia, pričom spodná je o niečo dlhšia, ako tá vrchná.

20160927_173310

Najväčšou „frajerinou“ však bolo tlačidlo v pravej vrchnej časti, ktoré po stlačení uvoľnilo pružinu vo vnútri zariadenia a vrchná „displejová“ časť vyletela celkom samostatne, bez námahy, trikov alebo použitia oboch rúk. Skvelé, toto nás baví doteraz (takéto riešenie „vystreľovania“ mali aj zariadenia  Panasonic, ešte pred Nokiou).

Ku konštrukcii by sme ešte dodali, že v pravej bočnej stene sa nachádzalo tlačidlo rýchleho spustenia fotoaparátu v kombinácii s jednopolohovou spúšťou a tlačidlo napájania. Mimochodom, tlačidlo fotoaparátu je tak jemné, že mnoho krát sme telefón vytiahli z vrecka s už zapnutým fotoaparátom, čo bolo časom otravné. V ľavej stene sa nachádzalo dvoj-tlačidlo hlasitosti a pod ním IRDA (infračervený port). Celkovo boli všetky bočné tlačidlá veľmi plytké a nedomyslené. Opakom je však alfanumerická klávesnica, ktorá bola dostatočne veľká a pohodlná.

Navigáciu v menu sprostredkovalo veľké štvorsmerové tlačidlo (programovateľné) s potvrdzovacím tlačidlom v strede a dve kontextové tlačidlá. Nechýbalo ani červené a zelené tlačidlo na realizáciu a ukončenie hovorov, ktoré už nemali vzor telefóniku. Spodná časť bola „čistá“ a vo vrchnej sa nachádzal (krytý) Pop-Port a konektor na pripojenie nabíjačky.

Displej

Teda rovno dva. Hlavný TFT LCD displej má veľkosť 2,2-palca (34 × 45 mm) s rozlíšením 320 × 240 Px (182 ppi). Dokázal zobraziť až 16-miliónov farieb a bol skutočne jemný a vyhovujúci. Sekundárny (vonkajší) TFT LCD displej má veľkosť 21 × 27 mm s rozlíšením 128 × 160 Px. Tento „krpec“ zobrazoval 262 144 farieb, pričom túto hodnotu dosahoval jeho predchodca (Nokia 6101) na hlavnom displeji. Vonkajší displej by mal dnes pomenovanie notifikačný. Bol užitočný a videli ste na ňom všetko potrebné od prichádzajúcich hovorov, cez SMS správy, a taktiež slúžil ako hľadáčik fotoaparátu pri zhotovovaní selfie fotografií. Nechýbalo ani zobrazenie stavu batérie, sily signálu, dátumu a času.

Fotoaparát

Nad sekundárnym displejom mal svoje miesto 1,3 Mpx fotoaparát s max. rozlíšením fotografií 1280 × 1024 Px. Video bolo realizované v max. rozlíšení QCIF 176 × 144 Px. Výsledné fotografie boli povedzme dostačujúce. Automatické zaostrovanie síce chýbalo, ale ak bolo treba zachytiť momentku, dalo sa to. Zariadenie vytváralo snímky, len na výšku a podporovalo aj dvojitý digitálny zoom. Fotoaparát ponúkol aj niekoľko možností, ako napr. nočný režim, samospúšť, séria snímok za sebou a základné efekty. V nastaveniach bolo možné meniť rozlíšenie snímok i videa, nastaviť zvuk „uzávierky“ a tiež predvoliť úložný priestor pre fotografie / videá (telefón / pamäťová karta).

Pamäť

Áno, aj táto Nokia podporovala microSD pamäťové karty. Maximálnu kapacitu vtedy nikto neuvádzal. Pamäť zariadenia nebola až tak veľká, 10 MB, a preto bola podpora microSD kariet vítaná. Okrem integrovanej pamäte 10 MB tu bola ešte jedna zdieľaná, s kapacitou 1 MB pre kontakty, poznámky a kalendár.

Menu, možnosti a ovládanie 

Okrem zaujímavej konštrukcie a spracovania toto zariadenie neprinieslo nič revolučné, avšak aj tak to bol veľmi dobre použiteľný telefón. Menu a jeho prostredie bolo prehľadné s klasickou štruktúrou platformy Nokia Series 40 a skladalo z desiatich animovaných ikon. Základná obrazovka mohla mať rôzne podoby. Výborným bol aktívny pohotovostný režim, kde sa na úvodnej obrazovke zobrazovali ikony najobľúbenejších aplikácii (funkcií), nadchádzajúce udalosti z kalendára a poznámky. Druhou voľbou bola klasika s hodinami, názvom operátora a profilu. K tejto možnosti bol doplnok zvaný kríž, ktorý sa objavil v strede úvodnej obrazovky s voliteľným nastavením piatich funkcií. Režimy obrazovky boli nastaviteľné aj podľa zvoleného profilu.

Menu (Nokia 6131) si môžete prehliadnuť aj v tomto videu.

Z vlastností stojí za zmienku aj hlasové ovládanie a vytáčanie kontaktov, ktoré bolo pomerne funkčné a možné aj so zatvoreným krytom, po dlhom stlačení tlačidla hlasitosti (+). K hlasovým funkciám patrí aj čítanie SMS správ, ktoré občas podlo vhod. V ponuke „správy“ sa okrem klasických textových, nachádzali aj multimediálne, e-maily a PTP (push to talk). Jedna SMS správa dokázala poňať až 1000 znakov s následným rozdelením do viacerých, samostatne účtovaných správ. Novinkou bola zvuková MMS a Rýchla SMS, ktorá sa zobrazila príjemcovi ihneď na displeji.

20160927_173435

Nokia 6131 mala, ako každá iná Nokia, možnosť personalizovať rôzne profily, pričom dva mali možnosť časovania. Dalo sa určiť kedy sa zvolený profil zapne a vypne. Viacpoložkový zoznam mien umožňoval ku každému kontaktu priradiť až 16 rôznych informácii alebo kontakty rozdeliť do skupín, ktoré sa odlišovali zvukovým oznámením. S véčkom súvisia aj hlasové hovory, ktoré sa otvorením telefónu prijali a zatvorením ukončili, samozrejme to bolo možné v nastaveniach zmeniť. E-mail v základnej forme (POP3 / IMAP4) fungoval bež väčších problémov, avšak čo sa prílohy týkalo, tak tá nemohla byť väčšia ako 100 Kb. Java aplikácia „e-mail“ dokázala spolupracovať aj s adresárom mien, čo bolo veľmi užitočné.

20160927_170221

Toto véčko bolo aj multimediálnym zariadením, a tak nechýbal ani hudobný prehrávač (podpora MP3 / AAC+), prehrávač videí na celej obrazovke (MPEG4 / 3GP) a rádio, bez podpory RDS. Znie to trošku smiešne, nakoľko si dnes nevieme celkom predstaviť sledovať videá na tak malej obrazovke. Hudobný prehrávač mal možnosť minimalizácie v aktívnom pohotovostnom režime, čo ocenil nejeden používateľ. Z nevyhnutných funkcií tu boli – kalendár, opakovaný budík, zoznamy úloh, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, hlasový záznamník a k doplnkom patril ekvalizér a rozšírenie sterea (zvukové podanie zariadenia bolo na dobrej úrovni). Hry síce k nevyhnutným funkciám nepatria, ale kto pozná „hada“, tak má iný názor. Okrem hadíka je tu futbal (Soccer3) a flash sudoku.

6131-farby-_nowat

A čo konektivita? Wi-Fi podporu nemalo, čo je škoda, ale bol tu Bluetooth 1.2 (A2DP), IRDA (infračervený port) a Pop-Port na prepojenie zariadenia s PC, napr. so skvelým programom Nokia PC-suite (všetky druhy konektivity mali možnosť pripojenia k PC a aj zdieľania dátového pripojenia). Prenos dát podporoval GPRS a EDGE triedy 10. K tomu nemohol chýbať, aj keď jednoduchý internetový prehliadač, s ktorým bolo možné „surfovať“ po wapových alebo jednoduchých internetových stránkach. Java aplikácie boli podporované vo verzii 2.0 (3D) a Nokia 6131 umožňovala prehrávať aj flashové animácie vo formáte SWF.

20160927_165639

Batéria

Batéria, ako bolo zvykom, vydržala zopár dní. Ak ste zariadenie používali bežným spôsobom, tak to boli približne 3 dni, pri náročnom používateľovi 2 dni. Označenie (Li-Ion) batérie je BL-5C a jej kapacita je 760 mAh.

20160927_170321

Čo dodať?

„Vystreľovacie“ véčko Nokia 6131 bolo veľmi slušným zariadením, ktoré patrilo do strednej triedy mobilných telefónov. Nám sa veľmi páčilo spracovanie, otváranie tlačidlom a dobrá funkčnosť. V roku 2006 to bolo pre mnohých používateľov plne dostačujúce zariadenie, od najlepšieho výrobcu „hlúpych telefónov“ NOKIA.

Ďakujeme za pozornosť a už o týždeň sa môžete tešiť na nový diel RETRO témy – Zaspomínajte si s TOUCHIT, v ktorom si opäť zaspomíname na zariadenia, ktoré sú staršieho dáta, vo väčšine prípadov sa už nepoužívajú, ale v našich spomienkach sú živé dodnes.

Ak ste zmeškali niektorú z RETRO tém, nech sa páči, vyberte si:

Zaspomínajte si s TOUCHIT: zrkadlovka Flexaret

Zaspomínajte si s TOUCHIT: Nokia 6020

Zaspomínajte si s TOUCHIT: Sony Ericsson c510

Zaspomínajte si s TOUCHIT: Siemens MC60

Zaspomínajte si s TOUCHIT: Nokia N73

Zaspomínajte si s TOUCHIT: Sony Ericsson T630

Zaspomínajte si s TOUCHIT: Nokia 3310

Zaspomínajte si s TOUCHIT: Siemens S6

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE