Nová funkcia už je na prahu vypustenia, naznačuje WhatsApp.

Zákon, ktorý reguluje trh a snaží sa o férovosť aj pre menšie služby, už čoskoro prejde do plnej platnosti. Jeho názov je Digital Markets Act, teda zákon o digitálnych trhoch a ovplyvňuje najmä veľké platformy a spoločnosti, ktoré sa na trhu vyskytujú. Jednou z nich je bezpochyby aj platforma WhatsApp, ktorá spadá pod spoločnosť Meta a nielen v rámci Európskej únie je jednou z najpopulárnejších komunikačných služieb.

Okrem WhatsAppu však zákon reguluje aj iné spoločnosti a platformy, pričom najviac sa dotkne hlavne Applu. Práve komunikačná platforma od Mety ale teraz pripravuje veľkú zmenu, ktorá bude výhodou pre mnohých používateľov. Už čoskoro totiž bude možné využívať jednu aplikáciu na združenie viacerých vašich konverzácií aj z iných platforiem.

WhatsApp sa pripravuje na nové pravidlá

O tom, že WhatsApp ponúkne možnosť komunikácie aj v iných platformách, sme vás už informovali. Táto služba príde so sekciou četov z iných platforiem, vďaka čomu budete môcť z aplikácie WhatsAppu četovať napríklad s vašimi priateľmi z Messengeru či iných služieb. Pomaly sa tak teraz odkrýva, ako bude táto funkcia vyzerať a zdá sa, že jej podoba je už takmer finálna.

WhatsApp vám umožní si túto funkciu deaktivovať, aby ste sa vyhli napríklad spamu, ktorý by vás mohol nejakým spôsobom zahlcovať. Práve spam je totiž veľkou obavou nielen používateľov, ale aj tvorcov platformy, keďže ho nebudú vedieť nijako regulovať. Rovnako vám však platforma ponúkne, aby ste si túto funkciu zapli len pre niektoré platformy či aplikácie, čím nebudete musieť v aplikácii združovať všetky vaše konverzácie z iných služieb. Platforma pritom upozorňuje, že rôzne služby môžu využívať iné spôsoby šifrovania konverzácií a ten, ktorý sa aplikuje pre konverzácie z WhatsAppu na ne nebude uplatnený.

WhatsApp finalizuje čety tretích stránZdroj: androidauthority.com
WhatsApp finalizuje čety tretích strán

Medzi upozornenia však služba zahrnie aj to, že pri aplikáciách a konverzáciách tretích strán môže nastať zvýšený nárast počtu spamu a aj spracovávanie údajov môže vyzerať iným spôsobom. V konečnom dôsledku teda služba informuje o tom, že konverzácie z iných platforiem nespravuje a mali by ste sa informovať o tom, ako konkrétne narábajú s vašimi údajmi iné platformy.

Nová funkcia zrejme príde do platformy už v najbližších dňoch či týždňoch a starostlivo sa na nej pracuje. V súčasnosti by malo ísť už len o finálne práce a vypustenie funkcie je tak už za rohom.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.