Uniklo ich 487 miliónov.

Spôsobov, ako sa dá prihlásiť do účtov na sociálnych sieťach alebo komunikačných platformách, je hneď niekoľko. Pokým niektoré z nich vyžadujú prihlásenie prostredníctvom používateľské mena a hesla (príp. ďalšieho verifikačného prvku), tak do WhatsAppu sa prihlasujeme cez telefónne číslo. Počas overovania je používateľom zaslaná správa, vďaka čomu sa overí ich identita.

Nová správa z portálu Phandroid však tvrdí, že aj tento spôsob overovania sa dá zneužiť. Za všetko hovorí databáza miliónov čísel, ktoré sú na predaj. Na internete sa údajne objavil inzerát uverejnený v hackerskej komunite, kde sa predáva databáza z roku 2022. Tá podľa dostupných informácií obsahuje až 487 miliónov telefónnych čísel, ktoré boli registrované v službe WhatsApp. Zdá sa, že ide o pomerne rozsiahly útok, keďže v databáze sa nachádzajú čísla z 84 rôznych krajín.

whatsappZdroj: HeikoAL

V celej kauze je pomerne znepokojujúce aj to, že databáza uniknutých čísel tvorí až štvrtinu používateľov WhatsAppu. Na druhej strane nás môže upokojiť aspoň fakt, že okrem telefónnych čísel neunikli žiadne iné osobné informácie. Zároveň to však neznamená, že by ste nemali zvýšiť ostražitosť, pretože tieto čísla by mohli byť použité na registráciu produktov/služieb alebo by ste v dôsledku toho mohli začať dostávať viac spamu alebo podvodných hovorov. Buďte preto všímaví, či vám v blízkej dobe nezačnú prichádzať rôzne podozrivé sms správy.

Podobný princíp podvodov bol rozšírený napríklad na portáli Bazoš, kedy cudzia osoba počas telefonického hovoru od inzerenta vylákala kód z potvrdzujúcej sms. Následne na podvedeného inzerenta podvodník zaregistroval inzerát, z čoho vznikali viaceré nepríjemnosti.

V prípade “čísel z WhatsAppu” nie je vôbec jasné, ako boli získané. Dôležité je, že servery spoločnosti WhatsApp neboli ohrozené. 

Zdroj: Phandroid

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.