Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Slováci si vlani cez Wolt najčastejšie objednávali pizzu a burgre, z potravín zase rožky či banány.

Aj keď najväčší záujem o služby tejto donáškovej platformy je dlhodobo v hlavnom meste, najvernejší zákazník je z Trnavy: v uplynulom roku si objednal takmer 800-krát, teda priemerne viac ako dva razy za deň. Najrušnejším dňom pre objednávky v roku 2022 bol piatok – 9. decembra. Za celý rok modrí kuriéri Woltu prešli na Slovensku dovedna viac ako 18 miliónov kilometrov, čo sa rovná 450-násobku obvodu Zeme. Ten by viac ako raz prešiel aj najaktívnejší “Wolťák” so 68-tisíc kilometrami na svojom konte.

Od Pho Bo až po cheesecake

Úplne prvú donášku v roku 2022 doviezol kuriér Woltu hneď po Silvestri. Bolo to v  Bratislave ráno o 9:15. Prvý zákazník roka vtedy dostal chuť na vietnamskú polievku Pho Bo. Počas celého roka však Bratislavčania najviac objednávali burgre. Naproti tomu, Košičania či Bystričania, skôr pizzu, ktorá sa zároveň stala na Slovensku najobjednávanejším jedlom cez Wolt – konkrétne to bola Pizza Margherita. Spomedzi sladkých dezertov išli na dračku najmä cheesecake, wafle a palacinky. Novým zaujímavým trendom, ktorý Wolt v roku 2022 zaznamenal, bol veľký nárast ponuky v koncepte street-food.

Čerstvé pečivo, banány aj iPhone

Okrem hotových jedál zvýšil Wolt v roku 2022 svoj podiel aj v donáške iných tovarov. Dominanciu si vybudoval najmä v okamžitej donáške potravín, kde sa odrazil nástup sesterských predajní Wolt Market ale aj spolupráca s veľkými potravinovými reťazcami Billa, Tesco či Coop Jednota. Zákazníci Woltu si najčastejšie dopĺňali svoje zásoby potravín v sobotu ráno. S narastajúcim trendom donášky potravín domov vznikol aj rebríček najobľúbenejších potravín: Slováci chcú mať expresne doma najmä pečivo ako rožky a kaiserky, ale aj ovocie a zeleninu, konkrétne banány, paradajky, jablká, či mandarínky. Okrem potravín boli obľúbenými tovarmi na donášku aj kvety, drogéria, kozmetika, alebo aj malá elektronika. V tomto segmente padol pred tohtoročnými Vianocami ďalší rekord pri najdrahšej donáške objednávky iPhonu 14.

Najvyššie prepitné

Pri kuriéroch zákazníci Woltu okrem rýchlosti oceňovali aj ich ústretovosť, napríklad vynesenie veľkej objednávky až do bytu na vyššie poschodia v domoch bez výťahu. „Donáška až ku dverám zákazníka je štandardom, ktorý chceme dodržiavať, napriek tomu, že s nárastom ponuky a objednávok v segmente potravín bývajú objednávky stále náročnejšie a naberajú na hmotnosti,” povedal Tomáš Beniak, riaditeľ Wolt Slovensko. Zákazníci si služby kuriérov vážia a potešia ich aj prepitným. Najštedrejší zákazník v roku 2022 na Slovensku zaklikol svojmu kuriérovi prepitné vo výške 20 eur.

Partnerských kuriérov Woltu môžu zákazníci po novom stretnúť aj v Prievidzi a Nových Zámkoch, spolu tak poskytuje Wolt prácu už takmer 2 000 partnerským kuriérom na Slovensku. Počet interných zamestnancov centrály Woltu a Wolt Marketov prekročil v uplynulom roku 130, z čoho 53 percent tvoria ženy a vyše dve tretiny sú mladí ľudia do 30 rokov. Počas roka 2022 sa Wolt rozšíril už do 40 miest Slovenska a spolupracuje s 2 300 obchodnými partnermi v oblasti gastra a retailu. „S expanziou budeme pokračovať aj v roku 2023 vďaka čomu sa z platformy Wolt stáva najväčší virtuálny obchodný dom vo vrecku,” uzavrel Tomáš Beniak.

Značky: