Otestovali sme najnovší fitness náramok od Xiaomi – v štandardnej a aj v NFC verzii.

Moju pôvodnú recenziu na Xiaomi Mi Band 6 som aktualizoval o poznatky z používania novej verzie náramku aj s podporou NFC platieb. Táto verzia sa nazýva Xiaomi Mi Smart Band 6 NFC a v predaji je už aj na Slovensku.

Xiaomi Mi Band 6 predstavuje šiestu generáciu obľúbeného fitness náramku od Xiaomi. Ten pred pár rokmi spôsobil malú revolúciu na trhu a sprístupnil nositeľné zariadenie, ktoré umožňuje monitorovať základné zdravotné parametre a aktivity, širokej skupine používateľov.

Mi Band 6 prichádza na trh necelý rok po uvedení globálnej verzie piatej generácie do predaja a sám som bol zvedavý, aké vylepšenia prináša a či sa oplatí prejsť na novú verziu, pokiaľ teraz používate Mi Band 4 alebo Mi Band 5. Pevne verím, že v recenzii nájdete odpovede aj na tieto otázky.

Najnovšiu generáciu fitness náramku od Xiaomi nám do testu zapožičal obchod Datacomp.sk, ktorý má Xiaomi Mi Band 6 skladom a predáva ho za 31,90 eur. V predaji je tiež Mi Smart Band 6 NFC s podporou NFC platieb za 51,90 eur, TU.

Doplnené poznatky z používania NFC verzie náramku, ktoré sú zamerané primárne na bezkontaktné platby, nájdete na konci tejto recenzie.

Pozrite si videorecenziu na Xiaomi Mi Band 6

Rovnaký dizajn, väčší displej

Mi Band 6 má dobre známy dizajn, ktorý sa počas posledných rokov menil minimálne. Výrobca však neustále vylepšuje displej a ten sa v prípade najnovšej generácie natiahol na uhlopriečku až 1,56 palca. Vyzerá to pekne a moderne, keďže rámiky sú malé, a k dispozícii máte viac informácií bez nutnosti scrollovať displejom.

AMOLED panel má rozlíšenie 152 × 486 pixelov. Je jasný a dobre čitateľný, dotykové ovládanie je bezproblémové. Subjektívne mi chýba automatické nastavenie jasu – tento parameter si budete musieť upravovať manuálne a to najmä vtedy, keď pôjdete von počas slnečného dňa. Objektívne však treba poznamenať, že automatickú zmenu jasu nemá v tejto cenovej kategórii žiaden fitness náramok.

Displej má maximálny jas 450 nitovrovnako ako Mi Band 5. Tento jas ponúka dostatočnú čitateľnosť na priamom slnečnom svetle. Obrazovka obsahuje ochranné sklo s povrchovou úpravou, ktorá minimalizuje odtlačky prstov. Úplne sa ich nezbavíte a vonku si možnože pár šmúh všimnete, avšak náramok sa už neupacká tak rýchlo a veľmi ako v minulosti.

Xiaomi Mi Band 6
Xiaomi Mi Band 6. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Pribudlo meranie SpO2, avšak iba manuálne

Mi Band 6 má podobnú výbavu senzorov ako predchodca. Konkrétne ponúka vylepšený senzor tepu, akcelerometer a gyroskop. Novinkou je meranie SpO2, ktoré z hľadiska funkcií na monitorovanie zdravia dopĺňa počítanie krokov a monitorovanie aktivity, meranie tepu, stresu a analýzu spánku.

Meranie okysličenia krvi (SpO2) považujem v dnešnej dobe za užitočnú funkciu. Môže vás upozorniť na niektoré choroby alebo zdravotné problémy a môže vás teoreticky upozorniť aj na to, že máte koronavírus. Avšak nie u každého človeka, ktorý má COVID-19, sa prejaví zhoršenie okysličenia krvi.

Bez ohľadu na to, záujem ľudí o nositeľné zariadenia s touto funkciou za posledný rok výrazne narástol. Škoda len, že Mi Band 6 neumožňuje neustále monitorovanie SpO2. K dispozícii je iba manuálne meranie. Pokiaľ hľadáte fitness náramok s celodňovým automatickým meraním SpO2, do pozornosti dávam Huawei Band 6, ktorý túto funkciu ponúka a je oproti Mi Band 6 drahší o približne 15 eur.

Xiaomi Mi Band 6
Xiaomi Mi Band 6. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Celodňové meranie tepu a stresu

V prípade merania tepu a stresu je k dispozícii automatické meranie počas celého dňa, treba si však tieto funkcie zapnúť v nastaveniach. Stres sa meria v 5-minútových intervaloch, keď ste v pokoji a tep si môžete nechať merať každú minútu alebo v 5, 10 a 30-minútových intervaloch.

V nastaveniach si tiež môžete nastaviť pokročilé monitorovanie spánku a analýzu kvality dýchania počas spánku, avšak keď si zapnete všetky spomenuté funkcie a necháte si merať tep každú minútu, výdrž batérie sa bude pohybovať na úrovni 3 až 5 dní v závislosti od intenzity vášho cvičenia a ďalších nastavení.

Výdrž batérie môže teoreticky dosahovať 2 až 3 týždne, v závislosti od vašich nastavení a používaných funkcií, avšak ja som používal náramok naplno a nabíjal som ho raz za 4 až 5 dní.

Xiaomi Mi Band 6
Xiaomi Mi Band 6. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Aká je presnosť senzorov?

V rámci testovania som sa zameral aj na posúdenie presnosti jednotlivých údajov. Chválim senzor tepu, ktorý v prípade minútových meraní dokázal poskytnúť presné údaje ohľadom srdcového tepu počas celého dňa a dobre vedel vyhodnotiť pokojový srdcový tep.

V prípade športovania som si v priamom porovnaní s hrudným pásom Polar H10, ktorý predstavuje jedno z najpresnejších zariadení na meranie tepu, všimol dobré odchýlky. Tie sa odlišovali v závislosti od typu cvičenia. V prípade behu bolo meranie tepu dostatočne presné, nakoľko pri tejto činnosti nedochádza k náhlym skokom tepu. Drobné odchýlky som si v hodnotách, ktoré nameral náramok, všimol, avšak tie boli pomerne zanedbateľné.

Xiaomi Mi Band 6 vs. Polar H10
Monitorovanie tepu počas behu. Vľavo Xiaomi Mi Band 6, vpravo hrudný pás Polar H10. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Náramok vyhodnotil dobre zóny tepu a takisto aj priemerný tep. V prípade kardio cvičení a boxovania reagoval senzor tepu v náramku pomalšie na náhle výkyvy tepu. To je bežný problém tohto typu zariadení. Priemerný tep a maximálny tep však aj napriek tomu určil s akceptovateľnou presnosťou. Vzhľadom k cene Mi Bandu 6 som s presnosťou spokojný.

Meranie SpO2 zodpovedalo hodnotám, ktoré určili aj niekoľkonásobne drahšie inteligentné hodinky s teoreticky presnejšími senzormi a osobne si myslím, že na to, aby ste vedeli, či máte problém s okysličením krvi alebo nie, bude postačovať aj tento náramok.

Čo sa merania spánku týka, Mi Band 6 vedel dobre určiť čas zaspávania a zobúdzania sa. Presnosť rozdelenia do jednotlivých fáz spánku (ľahký, hlboký, REM fáza) neviem objektívne posúdiť. Hodnoty kvality dýchania počas spánku však berte s rezervou. Táto funkcia je aktuálne v beta verzii, takže treba počítať s určitými odchýlkami. Nepanikárte teda, keď vás bude aplikácia kvôli dýchaniu počas spánku posielať okamžite k doktorovi.

Xiaomi Mi Band 6 vs. Polar H10
Monitorovanie tepu počas boxu. Vľavo Xiaomi Mi Band 6, vpravo hrudný pás Polar H10. Z Mi Bandu nie sú dostupné dáta z celého tréningu, nakoľko sa monitorovanie cvičenia vyplo cca 10 minút pred skončením tréningu kvôli nechceným dotykom medzi rukavicami a displejom náramku. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Stále bez GPS a slovenčiny

Ak ste očakávali, že Mi Band 6 bude mať v sebe zabudovaný GPS senzor, resp. slovenskú lokalizáciu, musím vás sklamať. Tieto vylepšenia sa nedostali ani do šiestej generácie. V praxi to znamená, že ak chcete používať náramok na presné monitorovanie behania, bicyklovania, prechádzok a turistiky, odporúčam mať poruke spárovaný telefón. A čo sa slovenčiny týka – tá síce chýba, ale k dispozícii je aspoň čeština.

Kombinácia telefón + Mi Band 6 vám vygeneruje pomerne detailné štatistiky o behu či cyklistike, pretože náramok bude využívať GPS dáta zo spárovaného telefónu. Objem a detaily dát síce nedosahujú úrovne, ktorú vám ponúknu niekoľkonásobne drahšie inteligentné hodinky, avšak mnohým používateľom budú namerané údaje viac ako bohato postačovať.

K dispozícii je 30 režimov cvičenia a možnosť nastaviť si automatickú detekciu cvičenia pre vybrané športové aktivity. S náramkom môžete aj plávať, keďže má odolnosť na úrovni 5 ATM. Obrazovka počas cvičenia sa nedá upraviť, nevrátite sa z nej na domovskú obrazovku a informácia o aktuálnom čase je k dispozícii iba veľmi malým fontom. Niekomu to môže prekážať. Počas cvičenia je možné ovládať prehrávanie hudby na pripojenom telefóne.

Mne subjektívne prekáža nemožnosť uzamknúť obrazovku počas cvičenia. Pri boxovaní sa mi stalo, že sa mi cvičenie ukončilo kvôli náhodným dotykom rukavíc s displejom. Nestane sa to pri každom cvičení, avšak môže to byť otravné. Nechcené ukončenie cvičenia môže spôsobiť aj dlhý rukáv.

Xiaomi Mi Band 6
Xiaomi Mi Band 6. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Funkcie, ktoré nie sú ničím novým

Mi Band 6 samozrejme ponúka funkcie, ktoré budú majiteľom predchádzajúcich generácií dobre známe. Konkrétne ide o dychové cvičenia, sledovanie menštruácie pre ženy, informácie o počasí, alarm, svetový čas, pripomienky, ovládanie hudby, spúšť fotoaparátu, stopky, časovač, zobrazovanie notifikácií. Potešilo ma, že je podporovaná diakritika a aj väčšina smajlíkov.

K dispozícii sú tiež tzv. PAI body, ktoré vás môžu motivovať k športovaniu a reálne hodnotia úroveň vašej aktivity. PAI body sú lepším hodnotením vašej aktivity ako počet krokov, nakoľko do úvahy berú aj reálnu náročnosť aktivity či cvičenia.

V súvislosti so sledovaním cvičenia pomocou náramku Mi Band 6 – aplikácia Mi Fit neumožňuje priame prepojenie s obľúbenou službou Strava. Pokiaľ si však chcete vaše dáta z Mi Bandu 6 synchronizovať s touto službou, stiahnite a nainštalujte si aplikáciu Xiaomi Wear, resp. Xiaomi Wear Lite v prípade iOS.

Xiaomi Mi Band 6
Xiaomi Mi Band 6. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Doplnené: Ako je to s NFC platbami?

A aplikáciu Xiaomi Wear budete potrebovať aj v prípade novej verzie náramku s podporou NFC platieb. Pomocou tejto aplikácie si totiž uložíte do náramku informácie o platobnej karte. Kľúčová informácia je, že Xiaomi Wear umožňuje importovať históriu dát z Mi Fit, takže môžete pomerne rýchlo a jednoducho premigrovať z pôvodnej aplikácie na novú aplikáciu od Xiaomi.

Aplikácia Xiaomi Wear momentálne nie je dostupná v slovenskej či českej verzii, k dispozícii som ju mal iba v angličtine. Po spárovaní Xiaomi Mi Smart Band 6 NFC s vašim telefónom sa v nastaveniach náramku v rámci aplikácie zobrazí položka Xiaomi Pay. Cez ňu si môžete do náramku uložiť platobné karty.

Xiaomi Pay aktuálne podporujú iba platobné karty Mastercard, ktoré vydala banka mBank, Prima banka, resp. služba Curve. Ďalšie detaily o nastavovaní služby Xiaomi Pay nájdete v samostatnom článku, TU. Proces samotného platenia funguje prakticky totožne ako v prípade inteligentných hodiniek.

Je dôležité zdôrazniť, že bezkontaktné platby umožňuje iba náramok Xiaomi Mi Smart Band 6 NFC. Štandardná verzia náramku Xiaomi Mi Band 6 bez „NFC“ v názve platby neumožňuje, pretože neobsahuje NFC čip.

Doplnené: Podpora pre Xiaomi Pay je už aj v aplikácii Mi Fit, takže netreba za každú cenu inštalovať Xiaomi Wear. V Mi Fit však hľadajte položku s názvom Karty a nie Xiaomi Pay

Verdikt

Mi Band 6 predstavuje evolúciu. Prináša modernejší dizajn z hľadiska väčšieho displeja pri zachovaní rozmerov zariadenia. Z hľadiska funkcií je evolúciou zakomponovanie merania SpO2, a presnejšie meranie tepu. Škoda však, že si môžete okysličenie krvi merať iba manuálne.

Z pohľadu majiteľa náramku Mi Band 5 nevidím príliš veľa dôvodov, prečo upgradovať na najnovšiu verziu – pokiaľ vyslovene nechcete meranie SpO2. Na druhej strane, 32 eur za Mi Band 6 nie je až tak veľa a relatívne nízka cena môže lákať, aby ste si kúpili najnovšiu generáciu tohto náramku.

Lákadlom na upgrade môžu byť aj NFC platby. Tie však umožňuje iba náramok Xiaomi Mi Smart Band 6 NFC a jeho cena je vyššia v porovnaní so štandardným modelom – stojí 51,90 eur. Tento náramok obsahuje aj zabudovaného asistenta Amazon Alexa, ktorý však na Slovensku oficiálne nefunguje. NFC platby našťastie áno.

V prípade, že používate Mi Band 4, by som už upgrade zvažoval. A ak máte ešte starší model alebo ste Mi Band ešte doteraz nepoužívali, najnovšiu generáciu odporúčam. Ak patríte medzi bežných a menej až stredne náročných používateľov, s týmto fitness náramkom budete spokojní. Pomer cena/výbava je tradične skvelý a atraktívny a Mi Band 6 patrí medzi najlepšie fitness náramky na trhu. A vďaka poklesu ceny štandardnej (ne-NFC verzie) na 32 eur je pomer cena/výbava ešte atraktívnejší a výhodnejší ako v dobe uvedenia na trhu.

Ani Mi Band 6 však nie je dokonalý. Niekomu môže chýbať slovenská lokalizácia používateľského rozhrania náramku. Osobne to nepovažujem za problém, avšak niektorí používatelia to budú kritizovať. Tí môžu využiť českú lokalizáciu náramku. Samotná aplikácia Mi Fit je síce dostupná v slovenčine, avšak nová aplikácia Xiaomi Wear je k dispozícii iba v angličtine.

Ďalším nedostatkom je nemožnosť uzamknúť displej počas cvičenia, takže sa môžu občasne objaviť nechcené dotyky, ktoré vypnú monitorovanie cvičenia, ak máte dlhý rukáv alebo boxerské rukavice.

Náramok Xiaomi Mi Band 6 si môžete v prípade záujmu objednať v obchode Datacomp.sk. K dispozícii je aj NFC verzia – Xiaomi Mi Smart Band 6 NFC.

  • Xiaomi Mi Band 6
  • Xiaomi Mi Band 6
  • Xiaomi Mi Band 6
  • Xiaomi Mi Band 6
  • Xiaomi Mi Band 6
  • Xiaomi Mi Band 6
  • Xiaomi Mi Band 6
  • Xiaomi Mi Band 6
  • Xiaomi Mi Band 6
  • Xiaomi Mi Band 6
  • Xiaomi Mi Band 6

Xiaomi Mi Band 6

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • Tradične výborný pomer cena/výbava
  • Opäť presnejšie monitorovanie zdravia, najmä čo sa tepu a stresu týka
  • PAI body môžu byť motivujúce
  • Magnetické nabíjanie
  • Notifikácie už zobrazia väčšinu smajlíkov
  • Veľký displej vzhľadom na rozmery náramku
  • Meranie SpO2
  • Aplikácia Mi Fit je v slovenčine

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • Ocenil by som automatické nastavenie jasu displeja
  • Meranie SpO2 je iba v manuálnom režime (niektoré zariadenia majú celodňové automatické meranie, resp. automatické meranie počas noci)
  • Stále chýba GPS senzor
  • Relatívne krátka výdrž, keď si zapnete všetky funkcie na monitorovanie zdravia
  • Rozhranie náramku nemá slovenskú lokalizáciu (k dispozícii je aspoň čeština)
  • Nemožnosť uzamknúť displej, čo môže spôsobiť náhodné vypnutie cvičenia kvôli náhodným dotykom (dlhý rukáv, rukavice atď.)

Cena: 31,90 eur, verzia s NFC – 51,90 eur

Zapožičal: Datacomp.sk

Produktové fotografie: Ondrej Macko

Technické špecifikácie:

 Xiaomi Mi Band 6 a Xiaomi Mi Smart Band 6 NFC
Typ a veľkost displeja1,56″, AMOLED, 152 × 486 px
Automatické / manuálne monitorovanie aktivityÁno / áno
Barometer / GPSNie / nie
Odolnosť voči vode5 ATM
NFC platby / úložisko na hudbuNie / Nie
Výdrž batérieAž 14 dní
Extra funkcieNFC platby cez Xiaomi Pay (iba náramok Xiaomi Mi Smart Band 6 NFC)
Rozmery / hmotnosť47,4 × 18,6 × 12,7 mm / 12,8 gramov

Pozrite si články z nášho seriálu o funkciách v inteligentných hodinkách a fitness náramkoch:

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit