Notebooky už Xiaomi má, teraz možno pôjde ďalej.

Firmu Xiaomi mnohí z nás vnímajú hlavne ako výrobcu smartfónov. Čínska spoločnosť však vyrába, prípadne aspoň pod svojou značkou predáva oveľa väčšiu paletu kadejakých zariadení. Sú medzi nimi aj notebooky a najnovšie sa zdá, že by mohli pribudnúť i klasické stolné (desktopové) počítače.

Informuje o tom Wccftech.com, podľa ktorej Xiaomi plánovalo predstavenie niekoľkých desktopov na tlačovej konferencii dňa 1. decembra 2022. Táto akcia bola ale zrušená pre úmrtie bývalého čínskeho prezidenta a generálneho tajomníka Čínskej komunistickej strany Ťiang Ce-mina.

Xiaomi small form factorZdroj: Weibo.cn

Obrázky očakávaných zariadení sa však už objavili na verejnosti. Je medzi nimi Xiaomi Host Mini PC, počítač v malej skrinke, takzvaný small form factor. Konkrétny kus, ktorého fotografie unikli, obsahoval len stowattový zdroj a nič iné. Zvyšok hardvéru mal byť zrejme doplnený neskôr. Zaujímavosťou je duálny slot na grafické karty.

O druhom zariadení je toho známeho viac. Je to vlastne minipočítač na štýl Apple Mac mini či Intel NUC. Osadený by v ňom mal byť procesor AMD Ryzen 7 6800H, teda 45-wattový čip s grafikou Radeon 680M RDNA2. Všetko je doplnené 16 GB pamäte RAM a 512 GB úložiskom. Cena vraj bude 3999 čínskych jüanov, teda asi 570 dolárov.

Obidva počítače, vrátane ďalších noviniek a smartfónov Xiaomi 13 a 13 Pro, by mali byť predstavené už 8. decembra 2022.

Zdroj: Wccftech.com, GsmArena.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.