Pritom honba za benchmarkovými testami je niečo, čo nás naučili samotní výrobcovia.

Podľa testovacieho nástroja Geekbench a Johna Poolea, zakladateľa a prezidenta tohto nástroja, je vysoko pravdepodobné, že Xiaomi obmedzuje výkon podľa typu aplikácie. Skúmal to na spomínanom testovacom nástroji a hre Fortnite resp. na maskovaní pôvodného Geekbench nástroja vydávaného za Fortnite. Skóre bolo o 15 % horšie. Téme sa venoval aj web Android Police.

Situácia je podobná ako pri zariadeniach Samsung, o ktorých sme vás informovali. Samsung prisľúbil nápravu aktuálneho stavu. Iste, benchmark je základ, ktorý vám napovie o surovom výkone daného zariadenia. Výrobcovia sa týmito testami radi predbiehajú, o čom svedčí aj sledovaný rebríček AnTuTu. Na druhú stranu ale skóre z viac či menej komplexného testu, nie je jediný parameter, ktorý by sa oplatilo sledovať. Bohužiaľ, tu nastáva istá paralela ako pri fotografovaní. Megapixely nie sú všetko, no používatelia megapixely snímača vidia ako hlavný ukazovateľ „kvality“ fotografie. Resp. ekvivalentu kvality ešte pred kúpou samotného zariadenia. Je to parameter, ktorý pomáha v rozhodovacom procese.

Test prebehol na zariadeniach Xiaomi 12 Pro a Xiaomi 12X s niekoľkými špeciálne upravenými aplikáciami. Vo svojej podstate ide aj o to, či výrobca nepodvádza pri jednotlivých testoch. Ak totiž išlo o rozpoznanú aplikáciu Geekbech, výsledky boli lepšie ako v prípade, keď si telefón myslel, že ide o Netflix, Chrome alebo napríklad hru Genshin.

Geekbench CorporateGenshin podvrhnutáNetflix podvrhnutáChrome podvrhnutáGeekbench z Google Play
12 Pro738/31481119/3468733/3065737/30711201/3394
12X712/3049807/3314708/3020710/2973978/3289
Zdroj: Geekbench

John Poole sa vyjadril nasledovne:

„Je sklamaním, že ďalší výrobca zariadení zavádza spotrebiteľov tým, že znižuje výkon aplikácií, ale nie výkon benchmarkov. Skúmame, ktorých telefónov Xiaomi sa to týka, a očakávame, že ešte tento týždeň začneme vyraďovať telefóny Xiaomi z tabuľky Android Benchmark.“

Zdroj: Android Police

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.