Veľký boom, tak je možné označiť „vrece“ s virtuálnymi asistentmi (AI zariadeniami), ktoré sa už minulý rok roztrhlo a neustále z neho vypadávajú nové produkty.

Na CES-e sme tento rok videli množstvo zaujímavostí, ale predovšetkým to bolo o IoT zariadeniach a virtuálnych asistentoch – AI zariadeniach. Jedným z nich je aj táto novinka, zariadenie s virtuálnym asistentom platformy Baidu AI – „Little Fish“ (Xiaoyu Zaijia). Zariadenie je vytvorené v spolupráci dvoch spoločností – Čínskeho internetového vyhľadávača Baidu (softvér) a Ainemo Inc (hardvér).

Little Fish“ (ďalej – LF) vyzerá zaujímavo a konečne sa dočkali odlíšenia dizajnu od konkurentov. Amazon Echo alebo Google Home vyzerajú podobne, sú takým doplnkom a do domácnosti zapadnú, toto zariadenie bude jednoznačne vyčnievať – vyzerá ako „mimozemšťan“. Funkčnosť by však mala byť rovnaká, možno lepšia. Lepšia preto, lebo jedinečnou výhodou novinky je integrovaný LCD displej. Z toho je možné usúdiť, že interakcia s týmto zariadením bude pre používateľa obohacujúcejšia. LF nebude na vaše otázky len odpovedať, ale prípadné výsledky zobrazí na integrovanom displeji, samozrejme, tak ako si budete želať.

Hlava zariadenia, teda displej, je na kĺbe, ktorý je otočný (360°) a po ohlásení robota sa na vás okamžite otočí – zariadenie reaguje na oslovenie „Xiaoyu Xiaoyu“

LF je „bežný“ robotický virtuálny asistent – rodinný pomocník, ktorý je ovládaný hlasom (myslím, že v blízkej budúcnosti budú mať takéto a podobné zariadenia takmer všetky domácnosti). Zariadenie pracuje s vlastným operačným systémom – DUER OS a virtuálnym asistentom platformy – Baidu AI (oba SW sú tvorbou Baidu). „Little fish“ o sebe prehlasuje, že je jedným z troch najlepších AI zariadení na trhu, a teda sa porovnáva s Amazon Echo a Google Home. To je na začiatok úctyhodná sebaistota, uvidíme, ako sa to bude vyvíjať. Avšak, je pravdepodobné, že sa toto zariadenie uchytí, najme vďaka známemu výrobcovi – podobne ako Google Home a Amazon Echo.

„DUER OS nie je novinkou, je to overený operačný systém, ktorý bol (je) použitý v televízoroch, telefónnych asistentoch alebo ako náhrada pracovníka v prevádzke KFC“

Nový zážitok a používateľský komfort má na svedomí integrovaný displej, ktorý konkurencii chýba. Ostatné funkcie by mali byť veľmi podobné – vyhľadávanie, služby na požiadanie, správa pracovných utilít, ovládanie IoT domácnosti, vzdialená kontrola domácnosti, video hovory a pod. Tvorcom DUER OS je spoločnosť Baidu, teda Čínsky internetový prehliadač, ktorý denne využívajú milióny ľudí. Nakupujú cez neho vstupenky, objednávajú si jedlo, žiadajú o upratovacie služby a pod. To znamená, že všetky vlastnosti a možnosti Baidu sú integrované v LF. Táto platforma umožní ľahko získavať akékoľvek informácie, ale taktiež získať prístup do rôznych služieb, napr. do (v Číne) známej služby O2O (on-line / off-line)

„Spoločne s Ainemo Inc sme boli schopní skombinovať najlepší hardvér, s prepracovaným AI asistentom a dodať to najlepšie zariadenie pre používateľov. Povedal Kun Jing, predseda divízie Baidu AI.“

„Čínske rodiny, obzvlášť tie s množstvom detí alebo aj seniori, majú neustále problém s používaním moderných technológií. Toto zariadenie im umožní ľahšiu adaptáciu do prostredia moderných technológií, nakoľko ho budú ovládať jednoducho hlasom, budú sa sním rozprávať. Povedal – Chenfeng Song, zakladateľ a CEO spoločnosti Ainemo Inc.“

Little Fish, ako aj iné pokročilé AI zariadenia, má schopnosť učiť sa zvykom a životnému štýlu používateľa, čo ho robí neustále lepším a produktívnejším. Čím dlhšie ho používate, tým vám vie viac pomôcť alebo rýchlejšie hľadať cielené odpovede na vaše otázky. Taktiež by mal vedieť rozpoznať niektoré neobvyklé situácie a včas na ne upozorniť, samozrejme, aj vzdialene.

Zariadenie Xiaoyu Zaijia (Little Fish) bolo predstavené na výstave CES v Las Vegas. Jeho dostupnosť a cena zatiaľ nie je známa (cenový predpoklad je okolo 300 USD – 280 eur). Myslíme si, že toto zariadenie má svetlú budúcnosť, ako konkurencia, avšak (predpoklad) iba v Číne a okolitých krajinách.

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE