Tie majú nad čím rozmýšľať.

Umelá inteligencia je v technologickom svete horúcou témou číslo jeden. Zatiaľ čo veľkí výrobcovia smartfónov sa snažia ponúkať vlastné AI riešenie pre svoje smartfóny, tak umelá inteligencia dokáže zlepšiť používateľský zážitok aj v rámci ktorejkoľvek samostatnej aplikácie. Tejto skutočnosti si je samozrejme vedomý aj Google, pretože teraz prichádza s novým zámerom, ktorý spoločnosti otvorí celkom nové možnosti.

Ide pritom o veľmi odvážny zámer. Aj preto už teraz YouTube rokuje s nahrávacími spoločnosťami, aby získal práva na hudobný obsah, ktorý využije na trénovanie svojej umelej inteligencie. Portál GizChina informuje, že YouTube plánuje tento rok spustiť nové nástroje AI. Aby však mohol implementovať všetky nástroje, na tento účel potrebuje práva na hudobný obsah od nahrávacích spoločností.

youtube peniazeZdroj: Mohamed Hassan / Pixabay

Doteraz už prebehli rozhovory s najväčšími hudobnými vydavateľstvami ako napríklad Sony, Warner a Universal. Čím bude mať YouTube väčší dosah na umelcov z rôznych vydavateľstiev, tým môžu byť zamýšľané nástroje umelej inteligencie kvalitnejšie ”natrénované” a pripravené na ostrú prevádzku.

Na druhej strane práve spomínané hudobné vydavateľstvá Sony Music, Universal Music a Warner Music nedávno zažalovali spoločnosti AI Suno a Udio. Tie boli obvinené z neoprávneného používania nahrávok hudobných gigantov na trénovanie ich vlastných systémov umelej inteligencie na tvorbu hudby, ktorá predstavuje konkurenciu pre ľudských umelcov. Žaloba upresňuje aj počet nahrávok, ktoré Suno (662 skladieb) a Udio (1670 skladieb) skopírovali. Nahrávacie spoločnosti údajne za každú skladbu požadujú odškodné vo výške 150 000 dolárov.

YouTube

Spoločnosti Suno a Udio pritom predstavujú iba vrchol ľadovca. Ak však YouTube získa legálny prístup ku skladbám veľkých nahrávacích spoločností, bude to mať významný, pravdepodobne negatívny, vplyv na hudobný priemysel. To bude mať okrem toho aj priamy vplyv na to, akým spôsobom umelci tvoria a zdieľajú svoju hudbu. 

Na druhej strane by mohli nástroje umelej inteligencie umelcom pomôcť vytvárať nové typy hudby. Na pozadí však narastajú obavy, že skutočným umelcom začne vznikať “umelá” konkurencia. Našťastie to vyzerá tak, že hudobný priemysel sa k používaniu AI stavia odmerane. Zatiaľ.

Ak sa však umelá inteligencia začne používať vo veľkom, tak hudobnému priemyslu síce prinesie nové príležitosti, ale aj viaceré riziká.

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.