S označením iSIM sa budeme stretávať čoraz častejšie.

Prvé správy o iSIM siahajú do roku 2018, pričom začiatkom minulého roka bol odprezentovaný prvý smartfón s podporou tejto technológie. Rovnako, ako v prípade eSIM, ani tu nie je potrebný žiadny ďalší fyzický slot na SIM kartu. Táto technológia nemá však nahradiť iba klasickú SIM, ale aj čoraz viac rozširujúcu sa eSIM.

Výhoda efektívnejšej iSIM spočíva v tom, že táto alternatíva eSIM bude integrovať funkcie SIM priamo do procesora smartfónu. Podľa portálu CNET by mala všetko odštartovať už čipová sada Snapdragon 8 Gen 2. Pokým eSIM svojím používateľom už ponúka rôzne výhody, tak iSIM od spoločnosti Qualcomm by mohla byť jej rýchlejšou a lacnejšou alternatívou.

Porovnanie SIM kariet a eSIM
Porovnanie SIM kariet a eSIM

Hlavnou myšlienkou iSIM je ešte hlbšia integrácia, keďže bude integrovaná priamo do procesora čipovej sady. Na druhej strane bude aj naďalej podporovaná digitálna správa profilov operátorov, na čo sú používatelia eSIM už zvyknutí. Qualcomm však uvádza, že nové riešenie vedie k nižším nákladom a lepšej efektivite, pretože iSIM potrebujú menej komponentov a zaberajú menej miesta. To znamená, že toto riešenie by bolo vhodné aj pre lacnejšie telefóny, keďže vstupné náklady pre iSIM sú nižšie. Rovnako by sa iSIM mohla presadiť aj pri tabletoch, nositeľnej elektronike alebo pri IoT riešeniach.

Medzi ďalšie výhody spojenia iSIM a procesora patrí lepšia integrácia systému, vyšší výkon a väčšia kapacita pamäte. Doteraz však nie je jasné, či podporu iSIM získajú aj už vydané telefóny s čipovou sadou Snapdragon 8 Gen 2, medzi ktoré patrí aj séria Samsung Galaxy S23.

Zdroj: CNET

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.