SIM karty by mohli byť čoskoro zabudované do procesorov, aby sa ušetrilo ešte viac miesta.

Každý milimeter v mobilných zariadeniach je dôležitý, hlavne keď sa producenti smartfónov snažia vytvárať čoraz zložitejšie zariadenia zabalené do čoraz menších rozmerov. V ich napredovaní im bráni relatívne priestranná SIM karta, ktorá je už dávno dôvodom frustrácie pre výrobcov hardvéru.

Spoločnosť ARM môže mať na tento problém odpoveď. Je ním zabudovaný prvok nazývaný iSIM, ktorý je vložený do rovnakého čipu ako procesor.



ARM tvrdí, že iSIM zaberie zlomok z toho, čo aktuálny formát. Zatiaľ čo súčasný štandard SIM, Nano SIM má rozmer približne 12,3 x 8,8 mm. A do tohto rozmeru nie je ešte započítaný potrebný hardvér na umiestnenie SIM karty.

Nielenže to ušetrí priestor v zariadeniach, ale ARM tvrdí, že výrobcom to dopomôže ušetriť aj na nákladoch. Namiesto zaplatenia „desiatok centov“ za klasickú SIM kartu, výrobcovia budú platiť centy. Táto technológia sa pritom vyvíja najskôr pre malé zariadenia Internetu vecí, ako sú napríklad bezdrôtové senzory, ktoré potrebujú mobilnú službu na hlásenie svojich úloh.

Cieľom spoločnosti ARM je čo najviac znížiť náklady na tieto produkty a pomôcť s návrhom ich čipov, aby sa stali všadeprítomnými, keďže trh s Internetom vecí je na vzostupe.

Zostáva tu jedna otázka, či producenti telefónov schvália túto novú technológiu. Výrobcovia telefónov už majú alternatívu k Nano SIM. Ide o malý čip, ktorý meria 6 x 5 mm a je známy aj ako eSIM.

Aj zavedenie tohto formátu je pomerne pomalé. eSIM sa čoraz častejšie objavujú v tabletoch a nositeľnej elektronike. Nedávno sa objavila aj v najnovšom telefóne Pixel od spoločnosti Google, takže môže byť len otázkou času, kedy sa rozšíri ďalej.


ARM sa domnieva, že iSIM budú nakoniec vítané operátormi. Spĺňajú potrebné štandardy a v konečnom dôsledku je aj v záujme mobilných operátorov vidieť viac prístrojov IoT, ktoré sa pripájajú k ich sieťam, pretože pre nich to znamená viac zákazníkov.

ARM už poslal návrhy iSIM svojim partnerom a predpokladá, že nové čipy budú k dispozícii do konca roka.

zdroj: theverge

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.