Virtuálna realita má svoj Cardboard, zmiešaná realita bude mať svoj ZapBox od Zapparu – taktiež z kartónu.

ZapBox je v podstate len kombinácia smartfónu, šikovnej aplikácie a kartónového príslušenstva, ktoré vám dohromady umožnia vykročiť do sveta zmiešanej reality. Virtuálna realita ponúka množstvo riešení, na jednom konci nájdeme headsety ako HTC Vive, na opačnom konci spektra je zase Cardboard. V prípade zmiešanej reality, hmm… Microsoft Hololens a vo fáze prototypov niekoľko ďalších drahých zariadení, ako Vrvana Totem či mysteriózny Magic Leap.

zapbox-demo_nowat

Je zrejmé, že je tu diera na trhu a aby sa mohol rozvíjať vývoj aplikácií pre zmiešanú realitu, je potrebné stlačiť cenu nadol. Zappar ponúka jednoduché riešenie v podobe ZapBox. Za cenu len 30 dolárov si môžete cez ich Kickstarter zakúpiť celú sadu a začať sa hrať a pracovať so zmiešanou realitou. Pomocou kartónových trackerov, ktoré polepíte po miestnosti, získa ZapBox predstavu  o priestore a vkladá doň rôzne virtuálne objekty. Všetko vidíte cez kartónové okuliare s vloženým smartfónom a so svetom zmiešanej reality môžete pracovať pomocou kartónových „ovládačov“.

ZapBox však prichádza aj s potrebným softvérom. V základnom balíku je niekoľko hier / zážitkov zadarmo, vrátane maľovania v 3D priestore (čo sa trochu podobá na Tilt Brush), minigolfu (čo sa trochu podobá na Cloudlands), hrania na virtuálne hudobné nástroje či skúmania Marsu.

Ďalšou súčasťou Zap ekosystému je ZapWorks Studio, softvér na vývoj hier a aplikácií pre ZapBox. Softvér je dostupný zadarmo pre nekomerčné použitie.

Ak vás ZapBox zaujal, zavítajte na Kickstarter, kde môžete projekt podporiť. Hotové ZapBoxy sa majú dostať do rúk verejnosti okolo apríla 2017.

Zdroj: Kickstarter