Minulá spomienka nášho RETRO blogu siahala hlboko do sovietskeho zväzu, presnejšie do Leningradu, kde sa vyrábal zaujímavý expozimeter Leningrad 4. Dnes budeme spomínať na mladšie zariadenie, presnejšie z roku 2006.

Ako už viete, týždeň ubehol ako voda a RETRO blog tu máme znova. Okrem oficiálneho predstavenia Nokie 6070 sa v roku 2006 udialo ešte niekoľko zaujímavých udalostí. Napríklad – 19. januára o 19.00 UTC odštartovala sonda New Horizons na prieskum planéty Pluto. Obohatenie o túto „plodnú“ informáciu vás veríme, že potešilo 🙂 .

nokia-6070_nowat

Aká iná spoločnosť (segment mobilných zariadení) mala v týchto rokoch enormný úspech, ak nie fínska Nokia? Nokia určovala trend, o tom niet žiadnych pochýb. Len málokto sa jej mohol rovnať, a preto má táto spoločnosť aj v našom RETRO blogu veľké zastúpenie. Možno si poviete, že 10 rokov späť nie je „retro“, ale u zariadení, ako sú mobilné telefóny je retro už aj päť rokov späť. Stačí si jednoducho vziať takéto zariadenie, začať používať (v dobe smartfónov) a každý rýchlo pochopí to, o čom hovoríme. Česť výnimkám, ktoré takéto zariadenia používajú dodnes.

Prejdime ale k samotnému zariadeniu, ktoré nebolo žiadnou špičkou vo svojej triede, ale patrilo skôr k tým pracantom, ktorí veľa vydržali a predávali sa za priaznivú cenu. Cena bola vždy faktor, ktorý hral pri predaji zariadení „prvú ligu“. To platí dodnes, pomer prijateľnej ceny a dostatočného výkonu ide „na dračku“.

nokia-6070-21

Nokia 6070 je pomerne rozmerná a vyzerá ako zaoblená tehla. Dizajn je konzervatívny a tým aj pre množstvo používateľov atraktívny. Vrchnú polovicu zariadenia (z prednej strany) tvorí pasívny, 1.8-palcový farebný CSTN LCD displej. Jeho veľkosť bola dostatočná, ale kvalita už horšia. Displej dokázal zobraziť 65 tisíc farieb a mal rozlíšenie 128 × 160 Px (114ppi). Čitateľnosť na slnku bola priemerná a chýbal aj aktívny pohotovostný režim, ktorý väčšina „kolegov“ z Nokie mala. Displej zobrazoval v pohotovostnom režime základné informácie, ako dátum, čas, stav batérie a signálu, logo operátora a dve kontextové položky, ktoré boli do určitej miery konfigurovateľné. Zaujala však možnosť zmeny farby textu a samozrejme nechýbali rôzne témy, farebné škály a šetrič displeja.

Pod displejom sa nachádzala vcelku pohodlná a veľká klávesnica, ktorá sa skladá z dvoch kontextových tlačidiel, dvoch telefónikov (zaužívaná klasika) a medzi týmito tlačidlami bolo jedno štvorsmerové s potvrdzovaním v strede. Pod touto ponukou sa nachádza alfanumerická klávesnica, ktorá bola zložená z podstatne veľkých tlačidiel s dobrou odozvou, čo sa podpísalo na pohodlnom písaní SMS správ a iných textov.

nokia-6070-7

Ostatné ovládacie prvky sú v podobe dvoch tlačidiel úpravy hlasitosti v ľavom boku a tlačidlo napájania na vrchu zariadenia. V pravom boku sa nachádza dobre viditeľný IRDA port a nad ním otvor hlasného reproduktoru. Spodnú časť zaberá Pop-Port a otvor pre nabíjačku – tenká koncovka. Zadná strana patrí fotoaparátu a „selfie zrkadielku“ . Celkové rozmery zariadenia sú 105 × 44 × 19 mm s hmotnosťou 88 gramov.

Fotoaparát v tomto zariadení je základný – VGA (0.3 Mpx) s rozlíšením 640 × 480 Px. Záznam videa bol možný v max. rozlíšení 128 × 96 Px. V jeho nastaveniach je niekoľko základných položiek – nastavenie kvality snímok (základná, normálna, vysoká), predvolený režim (snímka / video), dĺžka videa, zvuk kamery a možnosť pomenovania snímok. Pekne povedané, bol tento fotoaparát na „okrasu“, nakoľko výsledné snímky a video boli aj na tú dobu podpriemerné.

nokia-6070-11

Konektivita na tom nebola najlepšie, ale základ tu predsa len bol. Na bezdrôtový prenos súborov medzi zariadeniami bolo možné použiť infračervený port. Na drôtový prenos poslúžil Pop-Port, cez ktorý sa dalo spojiť zariadenie s počítačom. Škoda je, že absenciu má Bluetooth pripojenie. Z dátových režimov, teda pripojenia sa internet tu bolo GPRS triedy 4+2 a EDGE 3+2. Samozrejmosťou je aj JAVA vo verzii 2.0, čo umožňovalo sťahovať rôzne aplikácie alebo hry. Na prehliadanie jednoduchých internetových stránok poslúžil WAP prehliadač (verzia 2.0)

Keď sme pri aplikáciách a hrách pripomeňme, že v Nokii 6070 sa nachádzali tri predinštalované hry (Golf Tour, Snake EX2 a Canal Control) a dve aplikácie (konvertor II a svetové hodiny). Ak ste chceli ďalšie hry a aplikácie, bolo ich možné jednoducho stiahnuť a nainštalovať. Avšak, len do tej miery, pokiaľ to dovolila pamäť zariadenia, ktorá bola veľmi skromná – 3 MB, bez možnosti rozšírenia o pamäťovú kartu.

Menu sa skladalo z desiatich položiek (zoznam alebo ikony), ktoré si ako obvykle ukážeme v nasledujúcom videu.

MENU – VIDEO – TU

SMS a MMS správy tu majú podstatné zastúpenie, nakoľko multimédiami Nokia 6070 veľmi nezaujala. Písanie SMS správ bolo pohodlné (vďaka dobrej klávesnici) a našla sa tu aj funkcia T9 pre rýchle písanie s diakritikou. Pri písaní SMS bolo viditeľné odpočítavanie znakov, čo vždy potešilo, a taktiež malo toto zariadenie počítadlo všetkých správ. MMS správy (do 100 kb) v jednoduchosti umožnili vložiť text, video, obrázok, záznam zvuku alebo vizitku. Ponuka vytvorenia novej správy bola takáto – textová, multimediálna, zvuková a blesková správa. E-mail nebol ničím prevratný, bola to klasická JAVA aplikácia s podporou veľmi malých príloh, a teda určený skôr na textovú komunikáciu.

nokia-6070-10

Pamätáte sa na „blikačky“, ktoré boli „IN“ a vedeli ste o prichádzajúcom hovore skôr, ako zvonil mobil. Niečo ako notifikačná LED dióda s predpoveďou 🙂 .

Volania ani nie je potrebné rozoberať, nakoľko oproti iným Nokiám (v podobnej kategórii) tu nie sú žiadne podstatné zmeny. Opakujem sa, ale Nokia riešila vždy všetko jednoducho a funkčne, preto boli tieto zariadenia tak obľúbené. Telefónny zoznam bol viacpoložkový (číslo, meno, mail, poznámka a pod.) a zobrazenie kontaktov malo viacero podôb – Iba telefón, iba SIM alebo kombinácia oboch. Vyhľadávanie v jeho zozname bolo rýchle a nechýbala ani rýchla voľba, ktorá sa aktivovala dlhým stlačením čísiel na klávesnici – od 2 do 9. Nakoniec spomenieme možnosť nahrávania hlasových hovorov – do max. dĺžky 5 min, čo v niektorých prípadoch potešilo. Pamäť zariadenia dovolila uložiť max. 500 záznamov.

Z multimédií tu mali podporu MP3 zvonenia, ale malá pamäť a absencia hudobného prehrávača ich zatracovala. Použiteľné boli max. na zvonenie. Ak vám nechýbali „mpétrojky“, tak ste si mohli nastaviť na zvonenie 24-hlasé MIDI zvonenia. Najlepšia bola aj tak melódia Nokia Tune J. Multimédiá zachránilo iba FM rádio, ktoré potešilo. RDS malo absenciu, stanice bolo treba pomenovať ručne a následne uložiť. Zariadenie však nemalo problém s rýchlym vyhľadávaním staníc a hlasnou reprodukciou cez reproduktor. Ak ste chceli rádio počúvať, bolo treba pripojiť stereo slúchadlá, ktoré slúžili ako anténa. Zaujímavou bola možnosť použiť rádio ako budík.

Organizačné nástroje nemôžme nespomenúť a pochvalu si zaslúži kalendár s mesačným alebo týždenným náhľadom, poznámky s možnosťou písania až 3000 znakov a opakovaný budík so stupňujúcim sa zvonením. Za spomenutie stojí aj kalkulačka, diktafón a stopky.

Batéria (Li-ion) s označením BL-5B a kapacitou 720 mAh vydržala niekoľko dní aktívneho používania. Najčastejšie to bola výdrž okolo troch dní, v pohotovostnom režime mala dosahovať výdrž až 280 hodín.

Tak čo, používali ste aj vy toto alebo podobné zariadenie? Nemalo síce veľa spoločného s multimédiami, ale zato bolo funkčné a jednoduché. Napokon cenovka, ak sa nemýlim dosahovala strop okolo 4500 slovenských korún. To bola výborná cena.

Veríme, že aj dnes sme vo vás oživili spomienky na staré dobré zariadenia, ktoré toho veľa vydržali a fungujú dodnes. Sme radi, že sledujete náš RETRO blog, ktorý má každý týždeň iný „nádych“, a taktiež aj nové zariadenia v „ponuke“.

Ďakujeme vám za vašu pozornosť a už o týždeň máme pre vás pripravené „nové“ zariadenia, tentokrát od spoločností Sony Ericsson, Siemens a Samsung.

Ak ste niektorú časť nášho RETRO blogu vynechali, všetky nájdete pod rovnomenným názvom – Zaspomínajte si s TOUCHIT.

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE