Čas neúprosne beží, týždeň ubehol ako voda a RETRO blog je tu znova. Poďte si spoločne s nami zaspomínať na technológie a telefóny časov minulých. Tentokrát sa vrátime o 13 rokov späť, do roku 2003.

Spoločnosti Nokia a jej zariadeniam dáme nachvíľu pokoj a pozrieme sa nemeckého výrobcu telefónov Siemens.

Rok 2003 bol zaujímavým rokom. Andy Rubin, bývalý zamestnanec Apple a zakladateľ firmy Danger, ktorá vyrábala komunikátory T-Mobile Sidekick, založil spoločnosť Android Inc. A okrem tohto zaujímavého faktu o zárodku Androidu, bol predstavený aj nový, extravagantný mobilný telefón značky Siemens – Siemens MC 60. Nová modelová rada nemala predchodcu, ale ani nástupcu. Takzvaný jedináčik.

Siemens MC 60 (11)

Siemens MC 60 je prvý Siemens vôbec, ktorý mal integrovaný fotoaparát
Ak sa nemýlime, tak telefón nemeckého výrobcu Siemens MC 60, bol oficiálne predstavený v Rusku, čo je zaujímavým paradoxom. No a čo ponúkol? Prvým poznávacím znakom MC 60 sú jeho tlačidlá, resp. klávesnica v tvare písmena „X“. A v jej strede veľká „päťka“, ktorá slúžila, aj ako spúšť fotoaparátu a dokonca, ako „rýchle“ spustenie fotoaparátu.

Citovaný úryvok z tlačovej správy spoločnosti Siemens – 03.07.2003

„Siemens MC 60 bol dnes predstavený v Moskve, ktorá je jednou z najhorúcejších destinácií súčasnej Európy. Telefón je navrhnutý pre extrovertných používateľov, ktorý sú neustále v spoločnosti. Fotoaparát zabudovaný v prístroji sa používa veľmi ľahko, fotografiu ide zachytiť jedným stlačením vyhradeného tlačidla, a potom zobraziť na kvalitnom farebnom displeji (4096 farieb). Stačí teda dvakrát stlačiť príslušné tlačidlo a obrázok je hotový a rýchlo odoslaný inému používateľovi.“

Telefón pre mladých ľudí, hravý, dizajnovo odlišný so vstavaným fotoaparátom. To bolo najväčším lákadlom. V dnešnej dobe to znie divne, ale v rokoch 2002/2003 to nebol úplný štandard pre každý telefón. „Špičkové“ telefóny so vstavaným fotoaparátom samozrejme boli (napr. Nokia 7650, Sony Ericsson P800), ale boli tu aj také, ku ktorým sa fotoaparát pripájal externe (napr. Siemens M 55). MC 60 patril do strednej triedy. Ponúkol 1,6-palcový (nedotykový) CSTN LCD displej s rozlíšením 101 × 80 Px (81 ppi). Mal veľkosť je 25 × 32 mm a disponoval 4096 farbami. Týmto displejom sa Siemens príliš chváliť nemohol, v ponuke mal aj lepšie zobrazovacie jednotky. Avšak, nie s kombináciou „dobrý“ displej + vstavaný fotoaparát.

Lákadlom pre mnohých potenciálnych zákazníkov, bol práve vstavaný fotoaparát v telefóne za celkom prijateľnú cenu. S dotáciou v Euroteli (dnešný Telekom) bola jeho cena cca 990 slovenských korún, v hotovosti stál okolo 7000 sk. Vstavaný fotoaparát mal rozlíšenie 0,1 Mpx (352 × 288 Px). Presne, ako čítate „nula celá jedna megapixelu“. Vytvorené snímky neboli ohromujúce a hľadáčik fotoaparátu (displej) prekresloval obraz veľmi pomaly. No na tú dobu a tento telefón to postačovalo. Mohli ste posielať i prijímať obrázkové MMS správy (prijímať do max. 50Kb) a dokonca fotografie aj upraviť v predinštalovanom editore. Ťažko povedať, čo sa na takých fotkách dalo upraviť, ale aplikácia bola.

Siemens MC 60 (21)

0,1 Mpx snímač zo Siemes MC 60 bol naozaj maličký

„MC 60 bol určený pre mladých a aktívnych ľudí aj preto, lebo ho bolo možné „tuningovať“. K dispozícii boli vymeniteľné kryty CLIPit a niekoľko variácii farebných tlačidiel.“

MC 60_CLIPit_nowat

Okrem týchto „vymožeností“ a noviniek to bol aj dobrý telefón s internou pamäťou 1,9 MB. (Toľko má dnes ¾ jednej fotografie). Do viacpoložkového telefónneho zoznamu sa zmestilo 100 záznamov. Pamäť SMS správ poňala tiež maximálne 100 položiek. Samozrejmosťou bol kalendár, len s mesačným náhľadom, do ktorého bolo možné pridať úlohu, udalosť alebo pripomienku. Telefón mal aj hlasové vytáčanie, rýchle písanie T9, budík, prevodník kurzov, kalkulačku, diktafón a možnosť poznámok. Absenciu mal e-mailový klient, avšak šikovný používatelia si ho vedeli vďaka „jave“ doinštalovať.

Siemens MC 60 (9)

Konektivita, tá bola slabá. Bluetooth tu nebol ani z ďaleka a chýbal aj infračervený port. Jediné spojenie s počítačom bolo možné cez dátový kábel. To malo aspoň výhodu pripojenia počítaču k dátovej sieti, ako modem. Internet v roku 2003 bez problémov „frčal“ aj v mobiloch, výnimkou nie je ani MC 60. Vybavený bol wapovým prehliadačom (1.2.1) a podporou dátových prenosov GPRS triedy 8 v konfigurácii 4+1. Nechýbala podpora Java aplikácií, ktoré sa dali veľmi ľahko inštalovať. Stačilo nakopírovať do správcu súborov aplikáciu (súbor) s koncovkou .jar. Alebo ste mohli zavítať na „www.my-siemens.com/city“ a stiahnuť si aplikácie, logá, melódie a hry.

Ľubovoľné logo na úvodnej obrazovke bolo veľkou frajerinou
Plne prispôsobiteľný telefón mal samozrejme aj 16 tónové polyfunkčné melódie a niekoľko profilov, vrátene módu lietadlo. MC 60 je trojpásmový telefón (900, 1800 a 1900 MHz), čo znamená, že ste ho mohli používať aj v zahraničí, prípadne zámorí. Aby sme nezabudli na „šťavu“, tak povedzme, že Li-Ion batéria v tomto zariadení mala kapacitu 700 mAh s dobrou výdržou na jedno nabitie. V pohotovostnom režime vydržala približne 250 hodín a pri bežnom používaní dosahovala výdrž aj tri, štyri dni. Doba nabíjania sa pohybovala do dvoch hodín.

„Pamätáte sa na neustále nastavovanie hodín po vybratí batérie na viac ako pól minúty? Otravné!“

Ako na tom bolo ovládanie telefónu a tlačidlá v znamení „X“? Dosť zaujímavo, a to hlavne pri písaní SMS správ, ktoré vďaka asymetricky usporiadanej alfanumerickej klávesnici nebolo tak rýchle a pohodlné, ako pri klasickom usporiadaní. Efektné však bolo červené podsvietenie klávesnice, ktoré už na prvý pohľad zaujalo. Vrchná časť tlačidiel patrila zelenému a červenému „telefóniku“. Červený slúžil okrem ukončenia hovoru, aj ako krok späť. Medzi „telefónikmi“ sa nachádzalo jedno veľké štvorsmerové tlačidlo. Na ovládanie  zariadenia sa dalo zvyknúť, no stále tu boli oproti konkurencii (Nokia) podstatné rezervy.

Rozmery telefónu Siemens MC 60 boli a aj sú – 109 × 46 × 21 mm s hmotnosťou 86 gramov. A touto informáciou sme sa dostali ku koncu ďalšej, veríme, že zaujímavej a trochu nostalgickej témy spomienok na RETRO zariadenia. Tešíme sa na vás o týždeň s ďalšou RETRO témou.

Viac k téme RETRO:

Zaspomínajte si s TOUCHIT: Nokia N73

Zaspomínajte si s TOUCHIT: Sony Ericsson T630

Zaspomínajte si s TOUCHIT: Nokia 3310

Zaspomínajte si s TOUCHIT: Siemens S6

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE