Nový rok je tu a sním nepochybne starý, ale dobrý RETRO blog. V minulých častiach sme spomínali na dve zariadenia Siemens, ktoré mali k sebe veľmi blízko. Dnes to pojmeme farebnejšie, teda aspoň s farebným displejom.

Farieb nie je veľa, ale aj tých 4096 je lepších ako nič. Tak, o aké zariadenie pôjde ste sa (zrejme) dozvedeli z nadpisu. Správne, je to „fenomenálny“ Sony Ericsson T230, ktorý bol dosť kompaktný a dosť zaujímavý nato, aby zaujal slušné „obecenstvo“. Samozrejme, aj nás. Píše sa rok 2003 a na trh prichádza jednoduchý a dizajnovo podarený telefón pre kohokoľvek, kto chce za málo peňazí dostatok „muziky“. Avšak, nie je to priekopník vo svojej triede, ide o zariadenie nižšej strednej triedy. Ideme nato!

Na začiatok sme vám zabudli poskytnúť jednu „plodnú“ informáciu, bez ktorej si RETRO blog „určite neviete“ predstaviť, tak to teda napravme. Rok 2003 bol, ako inak, zaujímavý. Presne v tomto roku predstavil Microsoft nový serverový operačný systém – Windows Server 2003. Ak netušíte, čo je to za systém, kliknite na tento odkaz.

Pokračujeme dizajnom T230. Kompaktnosť v rozmeroch 101 × 44 × 19 mm a hmotnosťou 79 gramov hovorí za všetko. Do ruky sadol perfektne. Konštrukcia je plastová a ak sa nemýlim, tak bol dostupný v dvoch farebných prevedeniach. Šedá a oceľovo modrá (zaujímavá farba). My máme farbu šedú, pričom boky zariadenia sú modré. Dizajn je vskutku podarený a mne sa (subjektívne) páči. Konštrukčné spracovanie je, ako u väčšiny starých zariadení, výborné. Dodnes na ňom nič nevŕzga, nič nie je polámané a vyzerá ako nový.

Telefón z každej strany: Prednú časť tvorí displej s modrým lemom a výrazným nápisom značky. Pod ním je štvorica kontextových tlačidiel a štvorsmerové navigačné tlačidlo (bez možnosti konfigurácie – iba zoznam mien a menu) s potvrdzovaním v strede. Zaujímavosťou sú zachované tlačidlá (zo starších modelov) YES a NO, čiže prijímanie hovoru (+funkcia potvrdzovanie) a ukončenie hovoru (+funkcia späť). Pod tlačidlom YES je tlačidlo možnosti, ktoré ponúka niekoľko prednastavených skratiek. Na opačnej strane je tlačidlo „C“ – mazanie textu (+blokovanie kláves a vypnutie zvukov – dlhé stlačenie). Poslednou súčasťou „predku“ je (tvrdá) alfanumerická klávesnica s dobrou odozvou a zeleným podsvietením. Klávesnica s dobrou odozvou naznačuje v celku pohodlné písanie textov.

Pravý bok telefónu je prázdny, nachádza sa tu len malý otvor – priemerne hlasného reproduktoru. Ľavá strana hostí dvojtlačidlo regulácie hlasitosti (+ funkcia posúvania sa v texte), ktoré poslúži aj na zistenie stavu telefónu. Túto funkciu poznáme z množstva zariadení tejto značky. Vrch je prázdny, je tu len otvor pre pútko – v týchto rokoch sa bežne nosievali telefóny na šnúrke okolo krku 🙂 (česť výnimkám, ktoré to zachovávajú dodnes). Spodná strana patrí konektoru pre nabíjačku, slúchadlá a dátový kábel. Posledná – zadná strana nemá okrem povestného loga značky Sony Ericsson nič. Teda okrem batériového krytu.

Displej

4096 farieb a pekný raster, to je jeho vizitka. Avšak netreba sa sťažovať, na jeho pomery bol slušný. CSTN LCD displej dosahoval veľkosť 1,5-palca (20 × 30 mm) s rozlíšením 101 × 80 Px. Hustota sa zastavila na úrovni 86 ppi. Raster je značný, ale to sa mu dalo odpustiť, telefón vedel zaujať aj inak. V nastaveniach bolo možné zmeniť farebnú tému prostredia telefónu, veľkosť textu, kontrast a osvetlenie. Základný pohotovostný režim zobrazoval čas, silu signálu, stav batérie a logo operátora – dátum ste zistili v položke stav telefónu. Treba povedať aj to, že na zamknutej (šetriacej) obrazovke bol zobrazený čas, niečo ako dnešný Always On Displej 🙂 .

Menu zariadenia je grafické s neanimovanými ikonami. Celkovo je ikon 9 a ukážeme si ich v nasledujúcom videu.

1080p MENU_VIDEO

 Prídavný fotoaparát

Frajerina v podobe prídavného fotoaparátu bola možná. Aj keď bol displej „slabý“, do počítača ste dostali fotky s rozlíšením 640 × 480 Px, čo je najvyššie rozlíšenie tohto prídavného zariadenia. Myslím si, že väčšina používateľov si ho nikdy k telefónu nekúpila. Avšak, bol dostupný a to je pre reklamu základ.

Správy, volania a telefónny zoznam

Volať, písať správy, maily a všeobecne komunikovať, bola a je priorita každého telefónu. T230 nie je výnimkou. Bežnou súčasťou „modernejších“ zariadení je (bol) – archív volaní, viacpoložkový telefónny zoznam (mobil, telefón domov (práca) a e-mail), skupiny mien, a tiež možnosť priradiť ku kontaktu melódiu alebo obrázok. V archíve volaní bola možnosť ukladať záznamy (nie hlasové) hovorov alebo nie, čo je zaujímavosťou. SMS správy sa vytvárali pohodlne – vďaka slušnej klávesnici s dobrou odozvou. Zostatok povolených znakov ste pri písaní SMS nevideli, až posledných 23 sa odpočítavalo. Písanie na „veľkom“ displeji bolo prehľadné, teda až na sedem riadkov.

V položke správy sa nachádzali aj jednoduché MMS správy. Do MMS ste mohli pridať obrázok, melódiu, text, stránku a farebné pozadie. Výhodou bola možnosť náhľadu vytvorenej MMS pred odoslaním. Ďalšie možnosti v položke správy boli – hlasová pošta, chat, push správy, oblastné informácie a nakoniec E-mail. Síce jednoduchý, ale aspoň niečo. Podporoval viacero účtov s pomerne obsiahlymi nastaveniami, čo ocenili najmä náročnejší používatelia. Prijímanie mailov bolo manuálne – obnovenie v priradenej položke.

Pamäť

Táto „položka“ robila mnohým zariadeniam strednej triedy problémy. Pamäti bolo málo a médií by „chcelo“ byť veľa. V tomto prípade je to v skratke – lepšie ako drôtom do oka. Celková pamäť pre média (zvuky, obrázky, hry, MMS, diktafón) bola 1 MB – no vidíte, niekedy sa dalo aj s týmto „vyžiť“. Pre kontakty bolo vyhradených 250 miest a pre SMS 60 miest. Doplniť to mohla už len SIM karta. Pamäťové karty toto zariadenie nepodporovalo.

Konektivita

Bluetooth a infračervený port tu nehľadajte. Jedinou „spojkou“ s iným zariadením – PC, je kábel. Zvyšok tvorí surfovanie alebo skôr wapovanie cez GPRS triedy 3+1. Okrem prehliadania jednoduchých stránok ste si ich mohli ukladať do záložiek alebo z predvolených „zdrojov“ sťahovať obrázky, hry a melódie. Táto funkcia bola pomerne často používaná – „internety“ sme chceli stále 🙂 .

Zábava a médiá

Položka médiá obsahovala obrázky, zvuky, témy, skladateľa melódií a položku Camera – použiteľné ak ste mali k dispozícii externú kameru. Zo zábavy bola jedinou a verím, že aj používanou možnosťou – hry, ak teda nerátam skladateľa melódií – „pre umelcov“. Podľa mňa boli tieto (v mojom prípade jedna) hry na tú dobu podarené. V-Rally2 sú závody autíčok, ktoré vedia zabaviť. Pri prekročení krajnice alebo nabúraní sú použité vibračné odozvy, pričom nechýbajú efektné skoky a pod. (chvíľu som ju hral, preto som unesený 🙂 ). Ďalšie hry v redakčnom zariadení nie sú. Avšak, stiahnuť sa dali. Záležalo na „hráčskej chuti“ používateľa.

Doplnkové funkcie, ktoré pomohli

Ale hlavný doplnok v podobe Kalendára mal absenciu – zaujímavé. No, museli sme/ste sa zaobísť aj bez neho. V ponuke sa nachádzali udalosti s možnosťou časového pripomenutia, budík (opakovaný/obyčajný), časovač, stopky, kalkulačka a nechýbal diktafón (novinársky stroj ako vyšitý 🙂 ).

Batéria

Standard Battery BST-30, to je jej označenie. Li-ion batéria s kapacitou 670 mAh dosahovala výdrž niekoľkých dní – 4 až 5. Dokonca ešte aj dnes je jej výdrž výborná (batéria je originálna!), v pohotovostnom režime vydrží pokojne niekoľko dní.

Záver

Jednoduchý, maličký s farebným displejom, to je náš dnešný hosť – Sony Ericsson T230. Veľa nedokázal, ale skutočne si viem predstaviť používať ho aj dnes (žartujem). Baví ma zvuková odozva klávesnice, ktorá znie ako klopkanie a jeho kompaktnosť – oproti lopate, ktorú používam. Telefón vyzerá ešte aj dnes ako nový – a to je čo povedať, som zvedavý na napr. Sony Xperia XZ o 14 rokov. Ak to vôbec toľko rokov „potiahne“.

Každopádne – novoročný, resp. po-novoročný RETRO blog je za nami. My Vám Ďakujeme za vašu pozornosť a zato, že ste nám stále verní. Taktiež dúfame, že ste si (spolu snami) opäť dobre zaspomínali a obnovili pekné spomienky na zariadenia, ktoré nemali všetko, ako tie dnešné, ale i tak sme ich radi používali a niekedy naozaj naplno. To dnešné zariadenia málokedy zažijú, nakoľko ich potenciál nie je úplne využitý (česť výnimkám).

A tak, tešte sa opäť o týždeň na nové (teda staré) zariadenia, ktoré vám pripomenú doby dávno minulé, jednoducho – Zaspomínajte si s TOUCHIT.

Ak ste niektorú časť nášho RETRO blogu vynechali, všetky nájdete pod rovnomenným názvom – Zaspomínajte si s TOUCHIT.

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE