Vianoce za nami, nový rok pred nami a tohto roku posledný RETRO blog pred vami. Veríme, že ste strávili Vianočné sviatky v pokoji, v kruhu svojich najbližších a nepochybne aj čítaním webu a magazínu TOUCHIT 🙂.

V minulej časti RETRO blogu sme spomínali na šikovný Siemens A35, ktorý dokopy nič nedokázal, ale i tak bol podstatne obľúbený (nehovoriac o tom, že pre mňa má osobitý význam). Dnes naviažeme, resp. sa vrátime ešte o rok späť a zaspomíname si na telefón, od ktorého bola A35 odvodená. Správne, je to Siemens C35i, čiže stredná strieda telefónov od „nemeckých inžinierov“. O niečo tenší, o niečo lepší a o niečo drahší, to sú hlavné rozdiely medzi A35 a C35i.

Ako už isto viete, týždeň ubehol ako voda (aj rok 2016) a RETRO blog tu máme znova. Píše sa rok 2000 a spoločnosť Siemens uviedla na svetlo sveta model C35i, ktorý ašpiruje na používateľsky najobľúbenejší telefón tohto roku. Samozrejme, aby sme nezabudli, v roku 2000 sa udiali aj iné zaujímavé udalosti. Najzaujímavejšou je vydanie novej verzie operačného systému Windows – Windows 2000, resp. edície Millennium (Win-ME). „Plodná“ informácia je vonku a môžeme sa presunúť k podstate dnešného blogu. Tou je samozrejme Siemens C35i.

Dizajn

Tvar nedokončeného písmena „S“, vypuklý zadok, stiahnutý predok a nezvyčajne (pekná) anténa. To je v skratke dizajn modelu C35i, čiže takmer rovnaký ako A35, avšak so zásadným rozdielom. C35i je výrazne tenší, má väčší displej a iné rozloženie klávesnice.

Stále elegantný, pre mnohých ideálny telefón, ktorý skvelo padol do ruky a dobre sa používal. Jeho najväčším rivalom bola o niečo neskôr predstavená Nokia 3310. Tieto dve zariadenia spolu „tvrdo“ súťažili, lepšie povedané ich majitelia, ktorý si dokazovali, čo je na ich telefóne lepšie. Môžeme povedať, že oba telefóny boli výborné a každý mal niečo pre a proti. Siemens bol nemeckou klasikou, a taktiež zaručenou kvalitou (ale Nokia je Nokia 🙂). To potvrdzuje aj fakt vysokej predajnosti tohto zariadenia, a tiež to, že sa udržal v predaji celé dva roky (v týchto rokoch to nebolo také bežné, ako dnes).

„Šachta a šuplík pre SIM kartu nie sú výdobytkom dnešnej doby, ak sa dobre pamätáte, tak už aj tieto zariadenia používali šuplík, ktorý sa zasúval do šachty. Šuplík bol z červeného plastu a SIM karta mala veľkosť MINI.“

Môžete si všimnúť nadčasový dizajn (tvarovanie), ktorý v tej dobe neponúkal žiadny výrobca telefónov. Prednú časť tvorí výrazné slúchadlo, 1,4-palcový displej a pod ním gumená klávesnica. Prvé (vodorovné) dvoj-tlačidlá sú kontextové, ľavé je posun v menu a pravé potvrdzovanie, plus mazanie znakov. Pod nimi sú tri „guličky“. Zľava je tlačidlo zoznamu mien, v strede (najväčšie) je zelený telefónik (prijímanie hovorov) a posledné je červený telefónik (ukončovanie hovorov, Vyp/Zap a v menu funkcia krok späť). Poslednú časť tvorí alfanumerická klávesnica, ktorá má oválne tlačidlá.

Ako celok pôsobí klávesnica dobrým dojmom, ale len po moment, kým sa jej nedotknete. Nakoľko je gumená, tak sa zle stláča, má slabú odozvu a celkovo sa s ňou nepracuje veľmi príjemne (v tomto súboji vyhrala Nokia na 100%). Boky a vrch zariadenia sú prázdne, spodok tvorí otvor mikrofónu a konektor pre nabíjačku + dátový kábel. Zadná strana hostí batériový kryt, špecifickú oválnu anténu, konektor na pripojenie externej antény a logo spoločnosti Siemens. Podsvietenie displeja i klávesnice je zelené, ale slabé. Displej v poriadku, avšak znaky klávesnice bolo v tme zle vidieť. Farebné varianty boli dostupné dve – čierno strieborná a strieborná.

Displej

Monochromatický 1,4-palcový STN LCD displej, ktorý zobrazil max. 5 riadkov. To je lepší údaj ako 2 riadky v podobe A35. Tento model však zobrazoval aj rôzne animácie pri zapnutí, vypnutí alebo v režime šetrič obrazovky. Predinštalované animácie boli tri a ak ste boli trošku šikovnejší, prepojením telefónu s PC ste mohli nahrať aj iné, resp. zmeniť pôvodné. V nastaveniach sa dal upraviť kontrast displeja, vypnúť jeho podsvietenie, nastaviť vlastný pozdrav pri zapnutí alebo zmeniť klasické (malé) písmo na veľké. V základnom pohotovostnom režime ste videli čas, dátum, logo/názov operátora, silu signálu a kapacitu batérie.

Funkcie a možnosti

Je toho viac ako v prípade modelu A35, ale i tak to nie je vrchol svojej doby. Menu sa skladalo z desiatich základných položiek. Niektoré však boli na hlavné menu netypické – presmerovanie a čas/poplatky sa väčšinou nachádzajú v položke hovory, tu však taká možnosť nie je. Z toho, čo išlo telefónu najlepšie je volanie a písanie textových správ. Aj keď to písanie malo svoje neduhy, nakoľko gumená klávesnica bola skutočne nepohodlná a odozva takmer žiadna. Nevedeli ste, či ste tlačidlo stlačili alebo nie, nehovoriac o tom, že koľko krát za sebou (pri zadávaní textu). Záchranou tak boli zvuky klávesnice, ktoré boli nastaviteľné v troch režimoch. V položke správy boli aj hlasové správy, a tiež lokálne správy, čiže niečo na spôsob RSS. Zariadenie neponúklo žiadnu pamäť pre používateľa, dokonca ani pre SMS správy, a tak bola jediným úložiskom SIM karta. Avšak, kontakty bolo možné uložiť v max. počte 100 kusov. Tie boli jednoduché – iba meno a číslo, viacpoložkový zoznam nebol k dispozícii.

V položke zoznamy ste si mohli prezrieť zmeškané, prijaté alebo volané čísla (posledných 10, ak sa nemýlim). Nachádzala sa tu aj položka stratené alarmy. Ak ste teda zmeškali pripomienku alebo budík, mohli ste si to následne pozrieť. Pomocníkom boli plne konfigurovateľné profily, kde ste si nastavili intenzitu zvonenia, možnosť vibrácií, veľkosť písma, predvolenú animáciu a pod. Proste konfigurácia podstatných vlastností, ktoré sa dali jednoducho meniť a prepínať. Melódií bolo na výber viacero, ale ak ste boli „hudobne nadaný“, mohli ste vyskúšať poskladať vlastnú melódiu, avšak iba jednu. Zaujali aj pokročilejšie možnosti konfigurácie siete (vyhľadávanie, preferovaná sieť, blokovanie siete a pod.), nastavenie minútového pípnutia počas hovoru, režim inkognito alebo zaklopanie. Lepšie povedané, tu už aj nastavenia dávali zmysel, samozrejme, len pre toho, kto ich potreboval a využil.

V tomto zariadení figuruje aj položka – použitie v aute, čomu nasvedčuje aj konektor pre externú anténu v zadnej časti zariadenia. V balení ste mohli nájsť aj slúchadlá, ale ich používanie ste museli aktivovať v menu. Nastavenia ako zmena PIN kódu a zabezpečenie kódom telefónu boli v tomto zariadení automatikou a doplnené sú o položky – požičaný telefón, babysitter, len zoznam a len táto SIM. Všetky možnosti boli „šifrované“ kódom telefónu a pri použití niektorej z vymenovaných funkcií ste ho museli zadať.

Kancelária & Voľno

Tak sa volala položka menu, ktorá ukrývala termíny – čiže poznámky (až 30 záznamov) spojené s budíkom, kalkulačku (Siemens mal strašné kalkulačky), kurz (SK/EUR – EUR/SK), časomer (budík, stopky, odpočítavanie) a hry (v tomto prípade 4 druhy – Labyrint, Reversi, Quattropoli a Minesweeper). Nebol to síce „hadík“, ale ako zábavka počas nudnej chvíľky potešili J. Posledná položka, ktorú sme vynechali, je internet. Áno, C35i sa mohol pochváliť (ako prvý Siemens) WAP prehliadačom s vytáčaným pripojením CSD. Pri prehliadaní stránok ste mali k dispozícii celých päť riadkov a rýchlosť načítania stránok bola približne 9,6 kb/s. Waw, to by bol dnes ťažký boj J. No na tú dobu sme boli radi aj za takúto rýchlosť. V položke internet ste si mohli uložiť niekoľko záložiek alebo vytvoriť až päť profilov pripojenia. Ďalšia vítaná položka bola – možnosti operátora, teda SIM-toolking. Využili ste tu SMS info o športe, chat alebo ste si nechali (pravidelne) posielať denný biorytmus J. Srandy, ale niekto tieto služby fakt využíval.

Batéria s kapacitou 700 mAh (Ni-MH) dosahovala výdrž na úrovni max. troch dní, čo bolo v porovnaní s konkurenciou málo (Nokia 3310 dosahovala výdrž aj 5 dní). Výhodou však bolo rýchle nabíjanie, cé-tridsať-päťka-í sa nabíjala do plnej kapacity 1-hod (Nokia tak 4 až 5-krát dlhšie). Vymoženosťou, ktorú „nemecký inžinieri zakomponovali“, bola položka – slabá batéria. Teda niečo na spôsob šetriča batérie, avšak nevedno, ako presne fungoval. No položka tu bola a to je pre papier i reklamu základ J. Poznáme to aj z dnešných moderných zariadení. Heslo – „na papier sa veľa zmestí“ je stále aktuálne.

Záver

Čo k legende dodať, bol to výborný telefón s „množstvom“ vymožeností a nastavení, aby vyhovel takmer každému – náročnému i nenáročnému používateľovi. 35-ková séria Siemensov obsahuje viacero zariadení a postupne sa budeme snažiť ku každej z nich dostať. A35/C35i to majú za sebou a zostatok čaká. Veríme, že i dnes sme v nejednom z vás oživili spomienky na tieto skvelé zariadenia, ktoré prinášali mnohé neduhy, ale i tak mali svoje čaro. To je zachované dodnes, najmä v spomienkach.

Toto farebné prevedenie sa objavovalo najčastejšie

Ďakujeme za vašu pozornosť a tešíme sa na vás opäť o týždeň – v ďalšom RETRO blogu. Ten už bude novoročný a veríme, že opäť zaujímavý. V roku 2017 pokračujeme a budeme sa snažiť „prinášať“ čo najzaujímavejšie zariadenia z dôb mnohých inovácií a prevratov, v segmente mobilných zariadení. A nie len to, náš RETRO blog je o všetkých technológiách, takže prekvapenia chýbať nebudú.

Do nového roku 2017 Vám prajeme všetko dobré a aby bol ešte lepší, ako ten predchádzajúci.

Ak ste náhodou niektorú časť nášho RETRO blogu vynechali, všetky nájdete pod rovnomenným názvom – Zaspomínajte si s TOUCHIT.

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE