Koronakríza tohto veľa vo svete, ale aj na Slovensku zmenila. Kríza nám veľa zobrala, ale naučila nás novým veciam a prinútila k činnostiam a zmenám, na ktoré by sme sa asi tak skoro neodhodlali.

Jedným z podstatných zistení z krízy je dôležitosť internetu, predovšetkým kvalitného internetu. Dnes už bežne žijeme v dobe dištančného vzdelávania na viacerých stupňoch škôl, ďalej pri organizácii online mítingov, tlačových konferencií, vzdialenej medecíne, ale aj pri zábave. Časť z tohto sa celkom určite prenesie aj do doby po kríze.

Určite ste si všimli, že v TOUCHIT pozorne sledujeme napredovanie budovania siete 5G na Slovensku. Najprv sme navštívili operátora Orange, ktorý postupne vymieňa svoju technológiou na svojich vysielacích staniciach na celom Slovensku tak, aby bola výkonnejšia, rozmerovo komplexnejšia a energeticky menej náročnejšia ako tá pôvodná. Zároveň je však aj pripravená na 5G, čo veľmi chválime.

Takto to vyzeralo pred výmenou. Technológia Alcatel sa neskôr zmenila za Nokiu

Takto to vyzeralo počas výmeny technológie v strede Bratislavy

Viac hláv viac vie

Neskôr sme boli na predstavení 5G siete od operátora O2 a práve tu to prebiehalo podľa nemeckého príkladu, aký sme spomínali v našom článku o sieťovej neutralite, 5G technológii a politike. O2 pritom buduje 5G sieť v tzv. pilotnej komerčnej prevádzke a to na frekvenciách, ktoré už boli tomuto operátorovi predtým pridelené (teda nie na frekvenciách, ktoré sa pre 5G len v aukcii prideľovať budú). O2 momentálne prevádzkuje 4 lokality v našom hlavnom meste a na nich používa štyroch rôznych dodávateľov technológie pre 5G – teda Ericsson, Huawei, Nokia a ZTE.

Ako pre TOUCHIT povedal šéf sietí O2 Slovakia, Juraj Eliáš, operátor takto získa skúsenosti z reálnej prevádzky a následne sa rozhodne pre finálneho dodávateľa. Veríme, že to bude po zohľadnení najlepšieho pomeru výkon/cena s prihliadnutím na spoľahlivosti a kyber-bezpečnosť. Teda bez politických vplyvov.

V dobe koronakrízy a následnej post-koronovej situácie považujeme sieťový ekosystém na Slovensku, ale aj v celej Európe za mimoriadne živý organizmus. V ňom sa bude navzájom prelínať a dopĺňať štátny a súkromný sektor. Veríme, že sa v novej situácii využijú napr. aj naše občianske preukazy s čipom nielen na prehlásenie k elektronickým službám štátu, ale aj pri prihlasovaní sa do elektronického bankovníctva či k nemocenskému poisteniu.

Rovnako takto vidíme synergiu verejného a súkromného cloudu, ktorý po nasadení sietí 5G prevezme úlohy bezpečného a rýchleho ukladania dát pre štát, podniky aj jednotlivcov. Výhodou pestrosti dodávateľov 5G technológie je práve to, že sa vedia dopĺňať, odhaliť slabšie stránky a tiež v globále zvýšiť bezpečnosť a dôveryhodnosť dát.

Základňová stanica 5G siete od O2 v Bratislave

Základňová stanica 5G siete od O2 v Bratislave

Priemysel 4.0

Slovensko je z hľadiska výroby automobilov veľmoc, to všetci vieme. Avšak pokračovať v pred-koronovej filozofii so síce vysoko-zručnými technikmi, ale pritom s nízkou úrovňou automatizácie, asi nebude tak dobre možné. Do hry vstupuje Industry 4.0, teda Priemysel 4.0 a ten treba využiť.

Priemyselné podniky pokračujú v implementácii digitalizácie a štandardov Priemyslu 4.0. Aj napriek spomaleniu trhu v dôsledku pandémie koronavírusu sa v digitalizácii naďalej pokračuje. Napríklad nedávny prieskum spoločnosti McKinsey & Company odhalil, že 90 % profesionálov z oblasti výroby a dodávateľského reťazca plánuje investovať do digitálneho potenciálu. Ich výskum tiež ukazuje, že spoločnosti, v ktorých už boli takéto projekty zavedené, sa počas kríz cítia istejšie.

Práve 5G sieť je katalyzátorom tohto, že cez internet bude možné riadiť aj veľké výrobné podniky. Podstatou je extrémne nízke oneskorenie pri prenášaní povelov cez 5G a celková spoľahlivosť tejto siete. Takto je možné ovládať skutočne náročné priemyselné celky a spoľahnúť sa na to, že to bude riadené správne.

Využitie Industry 4.0 vo výrobnom podniku BMW

V rámci Industry 4.0 je tiež možné v reálnom čase prenášať skúsenosti z jedného výrobného podniku daného koncernu do podniku v úplne inej časti sveta. Tento princíp sme naživo videli vo výrobnom podniku BMW v Mníchove, ktorý si svoje skúsenosti z výroby vymieňal s podnikom úplne mimo Nemecka. A oplatilo sa to, oba podniky pracovali efektívnejšie. Toto bez siete 5G nie je v reálnom čase možné a prinesie to veľké výhody z hľadiska znižovania nákladov.

Slovensko je zatiaľ krajina s najväčším rizikom automatizácie a nevyhnutne sa potrebuje sústrediť na najmodernejšie technológie. Práve preto je dobre, že siete 5G sa u nás začínajú budovať. Vývoj v tejto oblasti budeme detailne sledovať.

Prečítajte si aj:

Vyhrajú pri 5G sieťach technológie alebo politika?

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.