Včera internetom otriasla ďalšia „triumfálna“ správa od HMD Global, firmy vyrábajúcej nové Nokia telefóny. Značka Zeiss však nič nezaručí.

Telefóny Nokia boli povestné najprv svojou odolnosťou, a neskôr aj výbornou kvalitou fotografií. V spolupráci s kvalitnou optikou Zeiss boli zariadenia ako N95 (2007), 808 PureView (2012) či Lumia 1020 (2013) naozaj top fotomobilmi na trhu. Teraz firma HMD Global oznámila partnerstvo s firmou Zeiss a všetci dúfajú, že sa to tým vyrieši.

Problém je v tom, že nech máte v zariadení akokoľvek kvalitnú optiku a snímače, pokiaľ máte odfláknutú technológiu a algoritmy spracovávania obrazu, veľa vody nenamútite. Preto sú lídrami na trhu v tejto oblasti stále Apple a Samsung, ktorí sa už takmer dekádu zameriavajú na vývoj čo najkvalitnejších fotoaparátov do svojich telefónov. A presne preto sa novší čínski výrobcovia stále firmám Apple a Samsung nevyrovnali, napriek spolupráci s legendárnymi fotoznačkami (viz. prípad Huawei P9 a Leica), či napriek používaniu solídnych senzorov (viz OnePlus 3/3T s kvalitným čipom od Sony, no slabou technológiou spracovania obrazu).

Nokia kedysi mala výborné fotomobily vďaka vlastným technológiám a talentovaným ľuďom, ktorý pre Nokiu tieto technológie a softvér tvorili. Lenže nič z toho už dnes HMD Global nemá. Tieto softvérové vychytávky a technológie ako PureView firma stratila v momente, keď mobilnú divíziu Nokie kúpil Microsoft. Všetci kľúčoví ľudia sú dávno preč a tých najlepších si odchytilo práve Apple.

HMD Global zatiaľ vyrába síce solídne, ale nudné a absolútne priemerné telefóny nižšej a strednej triedy. Je zrejmé, že pripravuje novú Nokia vlajkovú loď, a už teraz je jasné, že bude mať optiku Zeiss. To však kvalitu fotografií samo o sebe nezaručí a bez dlhoročnej softvérovej DNA, ktorú Nokia pred rokmi stratila, to bude ako plávať proti prúdu.

Zdroj: Gizmodo

Nokia bude mať optiku ZEISS