Program Zoner Photo Studio X aktuálne získava významné aktualizácie na jar a na jeseň, podobne ako je to s operačným systémom Windows 10.

Menšie aktualizácie, optimalizácie a opravy chýb plánuje výrobca vydávať približne raz za mesiac. Nápoveď k tomuto programu teraz prešla do on-line podoby a poskytne multimediálny zážitok a názornejšie ukážky práce s programom.

Hlavné vylepšenie: videoeditor

V rámci jesennej aktualizácie sa z programu ZPS X stal dospelejší videoeditor. So základnými úpravami pre video prišiel ZPS X už pred viac ako rokom, ale až teraz je to tak naozaj.

Takto sa dá strihať video v najnovšej edícii ZPS X

Aktuálne zabudovaný videoeditor podporuje viac obrazových a zvukových stôp. Funguje na nich prekrývanie, podobne ako pri vrstvách vo fotoeditore. V rámci režimov sú tu k dispozícii prichytávacie, vkladacie alebo nahradzovacie režimy. Je to podobné ako pri klasických nástrojoch na strih videa.

V rámci editácie videa sú povolené úpravy prekrytia v obrazoch a nastavenie úrovne zvuku na zvukových stopách. Priamo v stope je vodiaca linka, ktorou sa dá meniť napríklad sila prekrytia od určitého časového okamihu. Nechýba ani podpora pridávania textu a prechodových efektov. Zoner pridal predvoľby textových polí a ich vzhľadu ako aj niekoľko efektov samotného prechodu.

Pri vkladaní fotiek do videa sa dá využiť špeciálny režim na vloženia časozberného videa. Niekoľko sto fotiek tak bude na časovej osi zoskupených do jedného objektu, podobne ako vloženie jedného súboru videa alebo jedného obrázka.

Podporované sú všetky štandardné rozlíšenia výstupného videa až do 4K s využitím kodekov H.264 a H.265. Celá úprava videa sa dá uložiť ako projekt, ku ktorému sa môžete neskôr vrátiť.

Cloudové úložisko

Zoner Photo Cloud je optimalizovaný na rýchlosť prehliadania uložených fotiek. Tým, že Cloud plne podporuje už aj RAW súbory, vytvárajú sa isté náhľady a nie je tak potrebné na prehliadanie takýchto fotiek sťahovať surové dáta. Photo Cloud je vnímaný aj ako rodinný cloud. V jednotlivých priečinkoch a na rovnakých fotografiách môžu spolupracovať viacerí členovia domácnosti.

Zoner Photo Cloud je šikovným internetovým úložiskom

Jednotlivým používateľom sa dá nastaviť obmedzenie na využitie kapacity celého cloudu. Vďaka tomu vám napríklad členovia rodiny nezaplnia celý váš priestor.

Zoner Photo Cloud je teraz možné pridať do katalógu a náhľady obrázkov sa teraz budú zobrazovať aj bez pripojenia na internet. Takisto je možné vyhľadávať na základe kľúčových slov alebo hviezdičiek.

V jesennej aktualizácii pribudol aj import a export presetov a organizácia presetov do priečinkov.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.