Formát HEIF, ktorý poznáte z operačného systému macOS High Sierra a iOS 11, si teraz môžete prezerať aj v Zoner Photo Studio X.

Za rozšírením tohto formátu stojí najmä spoločnosť Apple, preto jeho prezeranie napr. na operačnom systéme Windows bolo doteraz prakticky nemožné. Prezeranie a editácia bola možné len na iOS 11 alebo na MacOS – teda nič univerzálneho. V programe Zoner Photo Studio X si však môžete tieto formáty prezerať aj na počítači s Windows. ZPS X je tak prvým softvérom na svete, ktorý to dokáže.

Takto vyzerá porovnanie JPG a HEIF formátu

HEIF predstavuje nástupcu formátu JPEG, pričom jeho výhodou bude menší objem súboru a vyššia kvalita obrázka. Formát HEIF (High Efficiency Image File Format) bol vyvinutý skupinou Moving Picture Experts Group (MPEG) na ukladanie statických aj pohyblivých obrázkov.

Nový formát by mal mať o 40 ÷ 50 % menšiu veľkosť v porovnaní so staručkým JPEG formátom pri porovnateľnej kvalite. HEIF podporuje na rozdiel od JPEG-u aj priehľadné pozadia. Na to sa doteraz musel použiť formát PNG. Takže bude otázkou času, kedy sa postupne prejde na novinku aj z formátu PNG.

Takto sa povolí práca s formátom HEIF

V programe ZPS X je funkcia zatiaľ v experimentálnej funkcii. Po inštalácii aplikácie ju treba aktivovať dodatočne v Nastavenia – Pokročilé.

Medzi ďalšie vylepšenia zimnej aktualizácie patrí pokročilá práca s retušovacími štetcami. V module Vyvolať pribudli nástroje Vyhladzovací štetec a Klonovanie štruktúry. Ďalšou novinkou je Polarizácia, ktorá dosiahne hlbšie farby pri fotení krajiny. Zrýchlilo sa tiež opakované zobrazenie obrázkov v RAW formáte a pribudli nové šablóny na prípravu fotoknihy a fotokalendárov. Po novom sa teraz dá v ZPS X pohodlne robiť s fotkami uloženými v OneDrive.

Na článku spolupracoval Michal Reiter. 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.