Tvorcovia programu na správu a úpravu fotografií – ZPS – to tento raz zobrali poriadne „od podlahy“. V minulom roku to boli skôr kozmetické zmeny, ale teraz prichádza zmena radikálna. ZPS 18 je najlepší „Zoner“ aký tu kedy bol – rýchly a prehľadný. Poďme ale pekne po poriadku.

Zoner od nás získal ocenenie tip redakcie za technologickú výbavu

Zoner od nás získal ocenenie tip redakcie za technologickú výbavu

Na spustenie programu potrebujete teraz Zoner účet, ktorý si vytvoríte zadarmo. Program si môžete vyskúšať na 30 dní zadarmo, v decembrovom vydaní nájdete aj špeciálnu touchIT licenciu na dlhodobé skúšanie.

Prehliadač ako samostatný program

Ako prvé si po inštalácii programu všimnete zmenu v prehliadači ZPS. Ten totiž vôbec nie je súčasťou tohto programu, ale ide o samostatný program. Ak teda napr. dvakrát kliknete na fotografiu a máte asociovaný ZPS s týmto typom súboru, dostanete sa do zobrazenia fotky na celej ploche displeja. Kurzorovými šípkami sa môžete pohybovať medzi fotkami a ak chcete prejsť do programu ZPS, jednoducho stlačíte Enter.

Nové prostredie ZPS

V programe ZPS18 sú teraz tri moduly – Správca, Vyvolať a Editor. Správcu a Editor poznáme aj z predchádzajúcich verzií, ale aj tu sú zmeny. Položky, ktoré sa používali menej často sú teraz schované v Menu. ZPS18 má certifikáciu na Windows 10 (ako desktopová aplikácia), podporuje 4K rozlíšenie a displeje s extrémne vysokým rozlíšením.

Na ľavej strane Správcu sú voľby na výber fotografií, medzi ktorými je najdôležitejší Katalóg. Ten umožňuje veľmi rýchlu navigáciu aj vtedy, ak máte fotiek naozaj veľa. V rámci katalógu môžete hľadať podľa časovej osi, priečinkov a kľúčových slov. Ak budete pri spracovávaní zadávať k fotkám kľúčové slová, veľmi ľahko sa k nim neskôr dostanete. Výhodné je, že ZPS18 kľúčové slová našepkáva, podľa toho, aké slová ste zadali pre vaše fotografie. Kľúčové slová sa dajú ťahaním priraďovať aj k ďalším fotografiám. Odporúčame vám kľúčové slová pri fotografiách používať , oplatí sa to. V ľavej strane sa nachádza aj prístup na Zoneramu, čo je cloudový priestor pre vaše fotky zadarmo. Katalóg teraz zobrazuje aj fotografie z odpojených prenosných diskov a USB kľúčov. Na základné pozretie fotografií, ktoré však ostali doma na USB kľúči to celkom postačuje.

Správca teraz obsahuje výborný Katalóg v ľavej hornej časti. Takto sa veľmi ľahko dostanete k svojej fotke

Správca teraz obsahuje výborný Katalóg v ľavej hornej časti. Takto sa veľmi ľahko dostanete k svojej fotke

Správca umožňuje rôzne operácie s fotkami – napr. ich mazanie, presun alebo kopírovanie. S výhodou sa dá využiť systém dvoch okien.

Editor je určený na editáciu s tým, že ide o trvalé zmeny vo fotografiách (samozrejme, môžu existovať zálohy originálu). Do editora pribudol nový filter Olejomaľba, sú tu prirodzenejšie úpravy svetiel a tieňov a celková práca v tomto module je výrazne rýchlejšia.

Nový modul Vyvolať

Tá najväčšia zmena je modul Vyvolať, ktorý nahradil predchádzajúci modul RAW. Modul Vyvolať nepracuje už len s RAW, ale s akýmkoľvek fotografickým súborom. Podstatné je, že v tomto prípade ide o nedeštruktívne úpravy. Súbor s fotkou sa teda počas vašej úpravy nemení, k nemu sa vytvára ďalší súbor, ktorý obsahuje realizované úpravy. Modul Vyvolať obsahuje bohaté nástroje na prácu s vyvážením bielej, expozíciou, nastavením farby, ostrosti a redukcie šumu. Týmto modulom sa ZPS vyrovnáva ďaleko drahším nástrojom na prácu s fotografiami. Prejav jednotlivých volieb pritom vidíte priamo v náhľade.

Modul Vyvolať je výborné riešenie. Umožňuje voľby známe z drahých programov a ide o nedeštruktívne úpravy fotky

Modul Vyvolať je výborné riešenie. Umožňuje voľby známe z drahých programov a ide o nedeštruktívne úpravy fotky

Pokiaľ ste s úpravami spokojní a chcete si výsledok uložiť napr. na USB kľúč, použijete voľbu Export a súbor sa potom exportuje vo výslednej podobe ako finálny súbor s koncovkou JPG.

ZPS vstupuje aj do videa

Významnou novinkou je tvorba HD videa z vybraných snímok. Vyberiete si fotografie a tieto sa cez posúvanie a zoomovanie „rozpohybujú“ pričom vytvoria dojem videa K fotografiám môžete priradiť hudobný sprievod a v istej miere si vybrať efekty. Je jasné, že smer editácie videa budeme u ZPS vidieť aj v budúcnosti.

Tvorba videa z fotiek je úplne novou možnosťou prezentácie fotiek

Tvorba videa z fotiek je úplne novou možnosťou prezentácie fotiek

Jednoduchšie zdieľanie

Novinkou je jednoduchšie zdieľanie fotografií cez spoločné tlačidlo. Aj v dobe sociálnych sietí totiž existuje skupina ľudí, ktorí si želajú zdieľanie fotiek najlepšie cez email a ZPS18 to rieši. Nie je to pritom posielanie objemných súborov cez mail – pošlete link na fotografie, ktoré sa automaticky uložia na cloudový priestor Zonerama. Príjemca pracuje s linkom na skrytý album a môže si ho jednoducho otvoriť a uložiť u seba.

Posielanie papierových pohľadníc integrované do ZPS 18

Možnosť posielania papierových pohľadníc online, napr. z dovolenky, Zoner predstavil už dávnejšie. Teraz je však táto možnosť integrovaná priamo do programu ZPS18. Funguje to jednoducho. Vyberiete si fotografiu na čelnú stranu, napíšete odkaz na jej druhú stranu a Zoner takto pripravenú pohľadnicu vytlačí na papier a pošle na určenú adresu (z Českej republiky). Tlač je kvalitná, prijímateľ nezbadá rozdiel medzi pohľadnicou z obchodu a touto. Akurát tu máte výhodu, že všetko je online a nemusíte zháňať známky a obávať si, či pohľadnica vôbec príde.

Už nemusíte kradnúť

Došlo aj k zmene licencovania. ZPS18 totiž konečne zohľadňuje to, že ľudia už majú viacero počítačov. V minulosti sa totiž licencia viazala na jeden počítač a ak ste mali notebook a stolný počítač a na oba si ZPS nainštalovali, porušili ste pravidlá licencovania (technicky sa to ale dalo). Licencia ZPS 18 sa teraz vzťahuje na používateľa, nie na počítač. Pri zadávaní licenčného čísla musíte mať pripojenie na internet, program sa však neskôr dá plnohodnotne používať aj off-line. Počet počítačov jedného používateľa nie je teraz obmedzený.

Celkovo ide o výborný nástroj na správu a úpravu fotografií a podrobne sa jeho funkciám budeme venovať v nasledujúcich vydaniach.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.