V budúcnosti budeme platiť pomocou telefónu alebo jednou plastovou kartou.

Na americký trh prichádza špeciálna karta Coin. Nie je však jediná. Prečítajte si 5 faktov, ktoré by ste o inteligentných kartách mali vedieť.

Ako pridať existujúcu kartu? Načítate ju pomocou príslušenstva

Ako pridať existujúcu kartu? Načítate ju pomocou príslušenstva

Jedna karta vládne všetkým. Hlavná výhoda inteligentných platobných kariet spočíva v tom, že jednu plastovú kartičku využijete pre viacero účelov. Môže fungovať ako platobná, kreditná a vernostná karta súbežne. A všetky tieto karty môžete mať uložené v jednom plaste. To je aj hlavný prínos technológie. Nemusíte so sebou nosiť všetky karty, ale iba jednu.

Bez telefónu to (obvykle) nejde. Smartfón a mobilnú aplikáciu budete potrebovať k tomu, aby ste si do univerzálnej karty nahrali všetky platobné, vernostné a ostatné karty, ktoré používate. Niektoré riešenia (napr. Coin) ponúkajú príslušenstvo, ktoré funguje ako čítačka kariet. Budete ju potrebovať, aby ste svoje existujúce karty „zabudovali“ do tej inteligentnej. Pomocou mobilnej aplikácie si môžete vybrať aktívnu kartu. Telefón niekedy funguje aj ako bezpečnostný prvok. Aplikácia kontroluje, či je karta vo vašej blízkosti.

Mobilná aplikácia poslúži ako finančný denník. Zároveň kontroluje, či je karta v blízkosti

Mobilná aplikácia poslúži ako finančný denník. Zároveň kontroluje, či je karta v blízkosti

Neakceptujú ich všade. Zatiaľ. Treba upozorniť, že služba Coin a takisto aj ostatné inteligentné karty sú momentálne dostupné iba pre územie Ameriky. Ani v rámci USA však nie je takáto karta akceptovaná všade. Problém je ten, že bežné karty majú obvykle dva magnetické prúžky, Coin však má iba jeden (s informáciou o čísle karty). To znamená, že niektoré platobné terminály nie sú s kartou kompatibilné.

Platenie je pohodlné. Vyžaduje krátku prípravu. Dnešné platobné karty priložíte k terminálu a platba prebehne. V prípade inteligentných kariet je potrebné ich vytiahnuť z vrecka, aktivovať, vybrať si aktívnu kartu (k dispozícii je jednoduchý ovládací panel priamo na tele karty) a následne môžete platiť. Proces platenia je teda trochu pomalší.

Karta Swyp. V pravom spodnom rohu je ovládací panel, naľavo vidíte aktivovanú kartu

Karta Swyp. V pravom spodnom rohu je ovládací panel, naľavo vidíte aktivovanú kartu

Nezabúdajú na bezpečnosť. Inteligentné platobné karty vyrobí výrobca iba po overení údajov používateľa a na jeho meno. To je dôležitý parameter inteligentnej karty, pretože s ňou spárujete iba platobné a kreditné karty, ktoré boli vydané na rovnaké meno. Inteligentné karty taktiež podporujú existujúce bezpečnostné štandardy. Niektoré z nich fungujú iba v blízkosti spárovaného smartfónu a takisto maskujú skutočné údaje o platobnej karte, aby nedošlo k ich zneužitiu.

Dodajme, že okrem karty Coin sa na trh chystajú ďalšie spoločnosti. Swyp, Stratos a Plastc. Všetky majú totožný koncept a veľmi podobnú funkcionalitu. Spoločnou črtou je aj to, že budú spočiatku dostupné iba pre americký trh. Ak sa však o pár rokov dostanú aj na Slovensko, budete vedieť, čo pojem „inteligentná platobná karta“ znamená.

Zdroj: CNET

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit