Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Žiaci základných a stredných škôl majú úvod školského roka už za sebou, vysokoškolákov čaká v týchto dňoch štart zimného semestra. So školským rokom sú však spojené aj výdavky. Ubytovanie či strava pre mladých, ktorí neštudujú v domovskom meste, stoja peniaze. ČSOB prináša praktické rady, ako si výhodne požičať, ale aj to, ako ušetriť a zbytočne „nevyhadzovať“.

Ako získať potrebné financie na štúdium

Vysokoškoláci môžu získať potrebnú finančnú injekciu pred rozbehom zimného semestra napríklad prostredníctvom povoleného prečerpania.  Majú ho k dispozícii v rámci študentského účtu FUN bez ručiteľa a bez zdokladovania príjmu.

Povolené prečerpanie podľa štatistík ČSOB využívajú najčastejšie študenti vo veku 24 rokov, viac muži ako ženy.

Do 100 až 150 eur bez úroku

Povolenie prečerpanie je do 100 eur pre študentov 1. a 2. ročníka vysokej školy poskytované bez úroku, pre študentov 3.  a vyšších ročníkov je hranica na bezúročné povolené prečerpanie až 150 eur. Ak študent prekročí uvedené finančné stropy, peniaze používa stále za zvýhodnený úrok.

Študentský účet FUN majú bez poplatku študenti denného štúdia. Od veku 19 rokov však musia každý rok zdokladovať, že sú študentmi denného štúdia.

Študentský účet si podľa štatistík ČSOB otvárajú mladí najčastejšie na jeseň v období rozbehu školského roka.

 Tipy ako ušetriť

1, Strava – ak má študent k dispozícii v ubytovacom priestore kuchynský kút, ideálne je pripraviť si jedlo samostatne, prípadne urobiť spoločný nákup so spolubývajúcimi a následne si niekoľko dní z nakúpených potravín variť. Stravovanie v reštauráciách či bufetoch je nákladnejšie.

2, Bývanie – bývanie pod rodičovskou strechou je najlacnejšie, ak však mladí študujú v cudzom meste, najmenej nákladné vychádza ubytovanie na internáte. Ak napríklad z kapacitných dôvodov študent internátne miesto nedostane, ďalšou alternatívou je bývanie v podnájme spolu s viacerými spolužiakmi.

3, Odborná literatúra – učebnice, slovníky, atlasy a iná literatúra k štúdiu sú dnes nákladnou položkou. Ideálne je navštíviť školskú knižnicu a pozrieť sa, čo je v nej k dispozícii, prípadne si odkúpiť potrebnú literatúru od študentov z vyšších ročníkov.

4, Brigády – ak to čas a štúdium umožní, študenti si môžu prilepšiť aj prostredníctvom zárobku z brigád. V internátoch zvyknú bývať informačné miesta, kde si môžu vybrať z viacerých ponúk. Študentom ponúkajú možnosť zárobku a získania cenných skúseností i veľké spoločnosti, kde majú perspektívu získania stabilného zamestnania. V ČSOB je to napríklad ČSOB Trainee Program.

5, Rozumné nakladanie s financiami – samozrejmosťou pre študenta by mal byť študentský účet. Študentský účet je pre študentov denného štúdia bez poplatku. Ak má študent vyššie výdavky, ako je suma, ktorú má na účte, peniaze môže získať napríklad prostredníctvom zvýhodneného povoleného prečerpania.

6, Zľavy – množstvo tovaru je ponúkaných v zľavách. Treba si urobiť prieskum v ponukách a človek môže zistiť, že ten istý tovar je inde lacnejší aj o štvrtinu.

7, Voľnočasové aktivity – krúžky, odborné diskusie, umelecké či športové aktivity bývajú v univerzitných priestoroch zväčša zadarmo alebo za zvýhodnenú sumu. Pre športové typy je ideálny beh. Potrebné sú k nemu len tenisky a športové oblečenie. Zaručuje kondíciu a dobrú náladu.

Značky: