Testovali sme tri telefóny Lenovo radu VIBE. Dva modely s extra dlhou výdržou a jeden dizajnový. Vo všetkých prípadoch ide o dobre navrhnuté telefóny, každý pre inú cieľovú skupinu. Spája ich vynikajúca cena vo svojej triede, no aj jeden neduh vo forme automatického jasu. Ten bol totiž pri automatickom režime príliš nízky a radšej sme prepli na manuál s úpravou jasu podľa svetelných podmienok. Všetky telefóny podporujú spôsob pripojenia pomocou LTE.

Hardvérový prepínač šetriaceho režimu

Hardvérový prepínač šetriaceho režimu

 

Lenovo VIBE P1

Toto je rozmerný model, ktorý je vhodný pre multimediálne založených používateľov. Nielen pre jeho 5,5″ veľkosť displeja, ale aj pre skutočne mega baterku. Telefón je vlastne zároveň powerbanka a 5000 mAh naozaj vystačí na dva plné dni neobmedzeného používania. Telefón má v balení aj OTG nabíjaciu redukciu, ktorá sa rozmermi podobá na adaptér na pripojenie myši. Konečne je tu koncept, pri ktorom dostanete veľký telefón s dlhou výdržou doslova priamo od zdroja. Žiadne umelé softvérové režimy, ale skutočne obrovská kapacita. No a samozrejme, aj tu je režim šetrenia energie.

lenovo_p1_tip_nowat

Hardvérový prepínač je na hrane telefónu a najprv sme k tomuto kroku pristupovali s miernymi pochybnosťami. Načo je na nám hardvérový prepínač, keď šetrenie môžeme aktivovať priamo z telefónu? Zvykli sme si už prvý deň a nedáme na to dopustiť. Jednoducho, kedykoľvek nebudete potrebovať inteligenciu v telefóne, zapnete šetriaci režim a získate ďalšie hodiny navyše. Je modifikovateľný, a tak si sem môžete pridať ďalšie povolené aplikácie, ktoré budú v tomto režime fungovať. Napríklad Chrome, Facebook, FM rádio alebo napríklad kalkulačku. Toto sa naozaj podarilo, hmotnosť takmer 200 gramov prekážať nebude. Získavate veľký displej na filmy, prácu s kancelárskymi aplikáciami a webom.

Telo je hliníkové a priestor na dve nano SIM karty je v hornej časti. Kúsok malého zadného krytu sa odníma horšie, museli sme na jeho vylúpnutie použiť tenký nožík, na druhú stranu oceníte pevnosť. Samostatný slot je v tomto priestore aj na pamäťovú kartu. Teda žiadne kompromisy, či skutočné Dual SIM + pamäťová karta.

Výrobca pridal aj snímač odtlačkov na tlačidlo pod displejom. To sa dá bežne stlačiť ako na telefónoch iných značiek. Po jeho bokoch sú dve tlačidlá, tentoraz aj s podsvietením. Hardvérové tlačidlo s biometrickým snímačom nemá zatiaľ žiadnu ďalšiu funkciu, slúži iba na odomykanie telefónu. Výhodou nadstavby je aj chránený režim, kedy si vytvoríte nové pamäťové miesto v systéme. Tam si môžete nakonfigurovať ďalšie účty a mať tak akoby dva telefóny. Utajené veci ľahko zabezpečíte týmto režimom, ktorý sa odomyká vzorom, heslom alebo PIN kódom.

Telefón nie je práve najrýchlejší, ide skôr o vyvážený model s dostatočnou kapacitou RAM. Procesor má 8 jadier, nedá sa povedať, že by bol najpomalší, no pri niektorých zložitejších činnostiach sa telefón na sekundu dve zasekne a potom sa všetko spustí. Stáva sa to len občas, myslíme, že pomôže aktualizácia systému.

Hodnotenie
+ 5000 mAh akumulátor, biometrický snímač, hliníkové telo, chránený režim
– pre niekoho vyššia hmotnosť
Cena: 349 EUR

 

Lenovo VIBE P1m

Cenovo je tento telefón veľmi prijateľný a prejavuje sa na ňom agresívna cenová politika Lenova. To je pozitívum a jednoznačne z toho vyťažia používatelia. Zaujímavé na tomto modeli sú hlavne dve veci. Prvá je vyhotovenie. Telefón má tzv. P2i nano coating, ktorý rozptyľuje vodu pri jeho postriekaní. Neochráni to displej pred dažďom, no nebudú sa na ňom robiť zhluky kvapiek ako pri iných modeloch. Toto sa nám páči a je to jasný dôkaz toho, že firmy vedia aj do cenovo priaznivých modelov pridať lákavé funkcie. Nám sa však páčila aj zadná strana. Má pogumovanie, ktoré je nielen príjemné na dotyk, ale je to zároveň protišmyková ochrana. Kontakt s podložkou mierne narúša vystúpené hliníkové krytie šošovky fotoaparátu a LED blesku. V balení nájdete aj ďalší obal na zadnú stranu, ktorý je tiež v protišmykovej verzii.

VIBE P1m_Hero_01_vyd2015_6_nowat

Druhým faktorom prečo si vybrať tento smartfón, je kapacita akumulátora. So 4000 mAh vydržíte celý deň bez obmedzení, telefón navyše podporuje aj OTG Charching. Vyžaduje to konektor, ktorý tu nie je súčasťou balenia, no ak máte takýto prepojovací kábel, P1m je zároveň aj powerbanka pre iné zariadenia. Aj tu je tlačidlo na zmenu režimu do ultra úsporného. Prepnutie funguje výborne a rýchlo, v praxi sme ho často používali. Napríklad doma, keď sme s telefónom nepotrebovali pracovať a nepožadovali sme po ňom „inteligentné“ funkcie. Tiež sa nám páčilo, že telefón v tomto režime prepína svoj stav do režimu Lietadlo od polnoci do šiestej hodiny rannej. Časové rozmedzie sa dá nastaviť podľa vlastných potrieb alebo ho aktivovať samostatne. Páčilo sa nám aj to, že výrobca si dal záležať na celkovej integrácii tejto funkcie. Nie je to len akési tlačidlo a je dobre naviazané na softvér. Na základnú obrazovku v úspornom režime si môžete vybrať aj podporované aplikácie, napríklad Chrome, Facebook, Kalkulačku a iné. Rovnako príjemná vec.

Telefón sa dá použiť aj na nakrúcanie HD videa, zaostrovanie je automatické, nemáte možnosť preostrovať ťuknutím na displej. Výkon P1m je slabší, tak je aj navrhovaný vzhľadom na cenu. Pri bežných pracovných veciach, surfovaní v Chrome alebo používaní Facebooku sme to nebadali, poznať to pri prepínaní programov a používaní náročnejších aplikácií. Vtedy sme museli niekoľko sekúnd čakať, kým sa aplikácia na displej celá prekreslí. Chválime aj rozšírenú integráciu oznamovacieho panela o ďalšie prvky a špeciálne upravené prepínače. Napríklad pri aktivácii a deaktivácii dátového spoja sa dozviete, aký objem dát ste použili a na tomto paneli sa zobrazí aj prepínač na aktiváciu a deaktiváciu funkcie.

Hodnotenie
+ výdrž, Nano coating, zadný obal, Dual SIM + samostatný slot na microSDHC kartu, šetriaci režim
– občas pomalšie reakcie
Cena: 199 EUR

Lenovo VIBE S1

Toto je najkrajší telefón od Lenova, aspoň takto ho vníma samotná firma. My ho hodnotíme rovnako a dizajn je skutočne na prvom mieste. O to viac sme radi, že výrobca neostal len pri tejto vlastnosti, ale pridal aj adekvátne technické parametre a niečo navyše. Tým je Dual Selfie Camera. Jeden fotoaparát má 8 MPx a druhý 2 MPx. Vďaka tomu dokáže zaznamenať hĺbku scény a pri fotení selfie sa používateľ môže na fotografii orezať a seba potom vložiť do inej fotografie. Tiež sú tu aj rôzne rozostrovacie efekty s hĺbkou poľa. Všetko sa dá upraviť priamo v telefóne.

VIBE S1_White_Hero_01_vyd2015_6_nowat

Vystrihovanie postavy bude dosť záležať od typu selfie, no je veľmi jednoduché pridať alebo odstrániť oblasť z orezania. Hrubšie prsty nie sú problém, pretože výberová čiara, ktorou zahŕňate alebo gumujete vybrané oblasti má samostatne nastaviteľnú hrúbku prvkom na displeji. Ak sme v minulosti podobné funkcie hodnotili ako nereálne na používanie, toto je pravý opak. Napriek tomu, že nie sme selfie maniaci, toto sa podarilo, je to vyladená funkcia a najmä reálne použiteľná. Zadný fotoaparát má rýchle zaostrovanie. Je to ďalší model, ktorý zaostrí takmer ihneď po spustení aplikácie na fotenie. Vo väčšine prípadov sme nepotrebovali zaostrovať podľa bodu na displeji.

Pohľad na duálny fotoaparát pri modeli Lenovo VIBE S1

Pohľad na duálny fotoaparát pri modeli Lenovo VIBE S1

Špecialitou je aj telo. Je to celosklenený telefón s hliníkovým rámom. Zaujímavé je, že zadná sklenená strana s Gorilla Glass je zaoblená, pričom tento proces je potrebné vykonávať pri vysokých teplotách a ide o technologicky značne náročnú záležitosť. Hliníkový rám je zaoblený, tlačidlá pod displejom nemajú podsvietenie. Pri takomto dizajne neprekvapí pevne integrovaný akumulátor. Slot na pamäťovú kartu a nano SIM je naboku, je potrebný ostrý predmet na vybratie slotu. Výrobca spravil kompromis, a teda buď budete mať Dual Nano SIM telefón, alebo použijete len jednu SIM kartu a zostane priestor na microSDXC kartu do 128 GB.

Telefón sa dobre drží v ruke a je to skutočne šikovný telefón na bežné používanie. Kapacita baterky nie je príliš veľká, telefón bude treba nabíjať každý deň. To sa týka väčšiny telefónov na trhu. My sme ocenili rýchly procesor a Full HD displej. Môžete ho používať na čokoľvek, pretože má 3 GB RAM a 32 GB úložného priestoru. Nebudú obmedzovaní ani používatelia, ktorí by si do telefónu dali dve SIM karty. Spodná hrana má tradičné mriežkovanie na dvoch miestach, zvuk však nie je v stereo režime.

Hodnotenie
+ celosklenený dizajn, zaoblený zadný kryt, výkon, Dual Selfie Camera, kapacita RAM
– žiadne podstatné
Cena: 369 EUR

Pages from TOUCH_IT_2015_06_inzlenovo_tel_nowat

Verdikt touchIT

Lenovo VIBE P1 je telefón s nadštandardnou kapacitou akumulátora. Vydrží dva dni bežného používania a zároveň je to, aj kvôli baterke, väčší telefón. Presne pre tých, ktorí chcú jedno zariadenie a nosiť tablet už nie je pre nich to pravé. Lenovo VIBE P1m je rozmerovo prijateľný telefón pre širokú skupinu používateľov. Kto cestuje ďaleko do práce alebo každý deň do školy, bude si tento smartfón pochvaľovať. Má dobré technické parametre a nadštandardnú výdrž. Jeho vyhotovenie je vynikajúce, dizajnovo skôr sivá myška. Lenovo VIBE S1 je šikovný telefón do ruky pre tých, čo hľadia najmä na dizajn. Vo vnútri telefónu sú však všetky podstatné technológie, aby sa model S1 dostal do vyššej strednej triedy.

Pozn.: Tento článok bol publikovaný aj v tlačenom novembrovom vydaní magazínu touchIT, č. 6/2015. Preto sa môžu niektoré skutočnosti uvedené v článku môžu líšiť oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.