Domácu sieť môže u vás tvoriť len Wi-Fi router.

No po čase môžete naraziť na limity v podobe nedostatku portov LAN, kvality signálu alebo potrebe rozdeliť si domácu sieť na viacero segmentov. Netreba mať veľký rozpočet a vyskladáte si celkom zaujímavú sieťovú domácnosť. V teste máme dôležité prvky, ktoré využijete v byte, dome alebo vo firme. V našom magazíne netestujeme len najdrahšie produkty, ale aj cenovo dostupné riešenia. Práve na tie sme sa zamerali. Reálne uvidíte ich výhody a nevýhody. A aby sme sa čo možno najviac vyhli skresleniu, primárny uzol bežal na supervýkonnom routeri ASUS RT-AC3200.

Aký router kúpiť?

Ako vidíte v teste, môžete kúpiť lacné zariadenia, no aj poriadne drahé kúsky. Ak máte napríklad  DSL internet s maximálnou rýchlosťou downloadu 20 Mbps a nepoužívate sieťové disky, stačí vám lacnejší router. Pokojne do 20 eur a s 10/100 Mbps LAN portami. Ten pokojne stačí aj na pripojenie sieťovej tlačiarne. Počítajte s tým, že nebude mať prepracované funkcie ako napríklad riadenie QoS na základe predefinovaných aplikácií, niekoľko SSID pre hostiteľský Wi-Fi prístup alebo smerovanie signálu. To je ale doména AC štandardu. U lacnejších routerov tento najnovší štandard nehľadajte. Ďalšia informácia, ktorú vám žiadny výrobca nepovie. AC štandard je naozaj rýchly a prenášate rýchlosťou blízkej portu USB 3.0. Avšak, v nerušenom prostredí, so zariadením, ktoré musí takisto podporovať prenos cez AC a len na priamu viditeľnosť. Už po štyroch metroch môžete zaznamenať pokles rýchlosti. Navyše, na dlhšie vzdialenosti je vhodnejšie 2,4 GHz než 5 GHz pásmo.

ZyXEL_web2016_3_nowat

Ak nepotrebujete rátať každé euro a jednoducho chcete vstupnú bránu medzi internetom a domácou sieťou stavať na silnom prvku, zvoľte si router v cenovej hladine nad 100 eur. Získate tak gigabitové porty, AC štandard a mnohé funkcie, ktoré pracujú na automatike. Či už to bude automatické pripájanie Wi-Fi podľa ich podporovaného štandardu na jeden viditeľný SSID alebo napríklad pokročilé plánovanie behu Wi-Fi, filtrovanie prístupov, integrovaná antivírusová ochrana atď. Potom cena za takéto zariadenie presiahne aj 250 eur. Kto chce špičku, a to napríklad aj s dvomi USB 3.0 portami, má z čoho vyberať.

Aktuálne super routery

ASUS RT-AC3200 – 319 EUR

ASUS_web2016_3_nowat

D-Link DIR-890L – 299 EUR

Dlink_web2016_3_nowat

Linksys WRT1900AC – 329 EUR

Linksys_nowat

TP-LINK Touch P5 – 209 EUR

Tplink_web2016_3_nowat

Netis PL7500

Netis PL7500_web2016_3_nowat

Tento adaptér je veľmi dobrá pomôcka pre každého, kto má problém s Wi-Fi signálom. Ide totiž o powerline, signál sa teda prenáša cez drôty elektrickej siete v domácnosti. Na test sme ho mali v KIT-e, teda dva adaptéry v jednom balení. Ak doma žiadny powerline adaptér nemáte, potrebujete teda minimálne dva. Ten sme zapojili ku gigabitovému portu routera, čím sme získali dostatočnú rezervu na prenos signálu a nelimitovali sme tak samotný adaptér. Výrobca uvádza možnú dosahovanú rýchlosť na úrovni 500 Mbps. To je stredná rýchlosť adaptérov v súčasnej situácii na našom trhu. Preto celkom nerozumieme osadeniu 10/100 Mbps portov. Áno, po pripojení za iný adaptér s rýchlosťou 1200 Mbps a gigabitovými portami to bol citeľný rozdiel. Na vzdialenosť 10 metrov sa viac oplatilo použiť 2,4 GHz Wi-Fi sieť, než tieto adaptéry. V prípade, že nepotrebujete superrýchle sieťové pripojenie, postačia vám aj tieto dva adaptéry. Ich cena je nastavená veľmi dobre, vlastne kopíruje možnosti. Je takmer presne polovičná ako uvádzaný adaptér s dvojnásobnou priepustnosťou.

Zapojenie nepredstavuje žiadny problém. Ak sa z nejakého dôvodu nevedia adaptéry automaticky nájsť, stačí použiť párovacie tlačidlo. Stlačíte ho na jednom a potom na ďalších (ak ich máte viac) a o niekoľko sekúnd je pripojenie stabilné. Jedinou prekážkou pre nás bola rýchlosť. Tá bola v reálnej prevádzke tesne nad 2 MB/s. Vieme, nesedí prepočet z teoretickej mínus nejaká rezerva, no v praxi bývajú reálne rýchlosti naozaj nižšie. Testovali sme na vzdialenosť asi 15 metrov od elektrického vedenia.

Hodnotenie:

+ cenová dostupnosť, bezproblémové zapojenie, vhodné na zapojenie k tlačiarni

– pomalé LAN porty

Cena: 34,50 EUR

Netis ST3105S

Netis ST3105S_web2016_3_nowat

Toto je základný switch na rozšírenie portov pre domácnosti alebo firmu. Má vlastné napájanie, bude teda potrebné dbať na pripojenie blízko elektrickej zásuvky. Kábel od napájania nemá viac ako dva metre. Takisto treba počítať s pomalšími portami, no hneď zdôrazníme cenu. Tá je vynikajúca a vďaka nej odpustíme tomuto switchu aj plastové telo. V zásade mu plast nebude prekážať, no pozor si treba dať na vyšší tlak. Ten by mu celkom isto ublížil. Aktívne napájanie je signalizované zelenou LED diódou, takisto aj LAN porty, ak sú zapojené k sieťovému zariadeniu. Má integrované funkcie úspory energie podľa vyťaženia portov. Odporúčame ho do domácej siete, ktorá beží na niektorom z DSL pripojení. Pre gigabitové siete to bude zbytočná brzda a úzke hrdlo. S pripojením sme nemali žiadne starosti. Stačilo pripojiť k routeru a ďalším zariadeniam a všetko fungovalo na prvý raz.

Hodnotenie:

+ cena, úspora energie, vhodný pre DSL spojenia

– málo pevné plastové telo, pomalé porty

Cena: 6 EUR

Netis WF2120

 

netis_wf2120_tip_nowat_web2016_3_nowat

Adaptér na Wi-Fi je vhodným doplnkom pre staršie počítače, či už stolné alebo prenosné. Podporuje jednopásmový 2,4 GHz štandard Wi-Fi triedy N a využijete ho na zrýchlenie staršieho pripojenia Wi-Fi. Adaptér je vo verzii nano a my sme ho testovali v ultrabooku. Pri Windows 10 nepotreboval žiadne ovládače, no ak by boli akékoľvek komplikácie, výrobca má na webe vlastné ovládače. Nijako nezavadzia a vhodný je aj pre stolné počítače. Za cenu 4,5 eura je to skutočne vhodný doplnok, ktorému odpustíme všetky nevýhody. Veľa ich vlastne nebolo a týkali sa len príjmu signálu. Tam kde má karta (anténa) ultrabooku signál na úrovni do 30%, tak adaptér mal sotva 10 %. To však nie je problém, keďže model WF2120 je určený ako rýchle riešenie na vytvorenie bezdrôtového spojenia. Rýchlosť bola pri priamej viditeľnosti do 2 metrov stabilných 5,6 MB/s. Na dlhé vzdialenosti rapídne stráca signál, no stále sa nám toto riešenie veľmi páčilo. Áno, cena bola hlavným dôvodom. Existuje totiž veľa inštitúcií, kde kancelárske počítače nemajú Wi-Fi a potrebovali by ju ako soľ. Toto riešenie sme preto ocenili Tipom redakcie.

Hodnotenie:

+ stabilný prenos dát, cena, nepotrebujete ovládače

– pokles signálu nad 10 metrov

Cena: 4,50 EUR

Netis E1+

 

netisE1_tip_nowat_web2016_3_nowat

Ide o rozširovač signálu a cestovný router v jednom. Zariadenie, ktoré za výbornú cenu poslúži najmä ako predlžovač signálu, využijete doma aj v kancelárii. Nemá síce podporu Wi-Fi AC, no to nám vlastne neprekážalo. Realita je totiž taká, že v mieste, kde sme potrebovali signál, sme AC Wi-Fi z pôvodného routera už nemali. Presne pre týchto používateľov je určený model E1+. Za vynikajúcu cenu máte k dispozícii jednopásmový predlžovač a ak cestujete, zároveň si ho môžete prepnúť do jednoduchého routera a využiť v hotelovej izbe.

Nastavenia zariadenia sú veľmi skromné, no sprievodca pomôže s obomi spôsobmi využitia. Nás zaujímalo predovšetkým využitie v podobe extendera. Sprievodca sieťou našiel bezdrôtové siete a po zadaní údajov sme sa pripojili k domácemu routeru. Je možné ponechať SSID názov z hlavného routera, no my sme zvolili vlastný. Chceli sme totiž vedieť, kedy sú zariadenia pripojené priamo na router a kedy na tento rozširovač signálu.

V praxi sme ocenili rýchle pripojenie k internetu aj po výpadku spojenia z hlavného routera. Až na jedenkrát nebolo počas troch týždňov testovania potrebné reštartovať extender. Teda vybrať a zapojiť znova do zásuvky. Poskytol stabilné pripojenie na internet bez závažnejších výpadkov. Jediný negatívny jav, ktorý sme zaznamenali, bolo občasné spomalenie prenosu dát. No to netrvalo viac ako jednu minútu. Vo výsledku teda zanedbateľné. Hoci nejde o super rýchle zariadenie a výsledky prenosovej rýchlosti mohli byť lepšie, ocenili sme najmä stabilitu bez kolísania rýchlosti. Môžeme tak hovoriť o konštantnej rýchlosti 2,4 MB/s na vzdialenosť 13 metrov a s dvomi stenami. Predlžovač bol umiestnený za jednou stenou vo vzdialenosti 7 metrov od routera.

Hodnotenie:

+ spoľahlivý chod, cena, režim routera

– žiadne podstatné

Cena: 14,90 EUR

Netis WF2681

Netis WF2681_web2016_3_nowat

Toto je router určený hráčom. No nielen im, je totiž dimenzovaný pre náročnú prevádzku. Tú sme vyskúšali a ocenili sme stabilné a najmä rýchle pripojenie zariadení do Wi-Fi siete. Ak sa vám totiž stáva, že systém vykonáva pripojenie príliš dlho, občas neúspešne, tu sme sa s ničím takým nestretli.

Ďalšou príjemnou vlastnosťou je konfigurácia. Je pravda, že nie je graficky prečačkaná, ako pri iných routeroch, no je tu všetko, čo potrebujete a rýchlo sa celým rozhraním preklikáte. Žiadne otravné animácie, ale skutočne rýchle rozhranie, kde nastavíte všetko potrebné. Router má gigabitové porty, takže je vhodný aj na rýchle prepojenie cez LAN kábel s notebookmi, ktoré majú takisto gigabitové konektory. Škoda, že na routeri nie je USB port. Popravde, nie je to kriticky absentujúca funkcia, no v segmente „herných“, a teda multimediálnych zariadení tohto typu, by sme ho očakávali. Špecialitou je kvalita signálu. Testovali sme na 5 GHz pásme a dosiahli sme veľmi dobré rýchlosti v miestach, kde signál buď nemáme, alebo je rýchlosť doslova žalostná. Tu sme prenášali rýchlosťou okolo 8 MB/s. Na priamu viditeľnosť sme sa dostali takmer na 40 MB/s. To je ale rýchlosť medzi počítačom a sieťovým diskom, keďže takúto rýchlosť náš internetový poskytovateľ neumožňuje.

Netradičnou funkciou je aj možnosť vytvorenia opakovača signálu, no nie cez ethernetový kábel, ale cez Wi-Fi. A toto je skvelá možnosť, ktorú nemávajú ani podstatne drahšie routery.

Nastavenia sú orientované tak, aby ste si prispôsobili všetko potrebné podľa seba. Tu sme využili ale plnú automatiku v rámci QoS. Tým sa vlastne zariadenie pýši a poskytuje automatické vyhradenie prenosovej cesty podľa aplikácií. Teda presne to, čo potrebujete pre Skype video alebo hranie on-line hier. Pre detailistov je tu možnosť riadenie prevádzky nastaviť ručne. A to so všetkými možnosťami, ktoré k tomu patria na základe filtrov IP, MAC adries atď. Samozrejme, so zohľadnením časového rámca v rámci jednotlivých dní.

Hodnotenie:

+ sila a stabilita signálu, detaily nastavení, možnosti bezdrôtového extendera

– vhodný skôr pre pokročilejších používateľov

Cena: 61,20 EUR

Netis WF2419

Netis WF2419_web2016_3_nowat

Toto je model vhodný pre nenáročnú domácnosť. Všade tam, kde treba Wi-Fi, no nemá zmysel hrať na technické parametre a rýchlosť. Do domácnosti s DSL internetom, bez potreby prenášať veľké objemy dát na disku. Rozhraním je veľmi podobný výkonnejšiemu modelu tejto značky v teste. Niektoré funkcie sú zjednodušené a tým, že ide o jednopásmový router, chýba časť konfigurácie. Porty LAN sú len v konfigurácii 10/100 Mbps, takže aj po sieti budete narážať na isté limity. Čo sa týka signálu, tam budete cez Wi-Fi bez problémov prenášať maximálnou reálnou priepustnosťou. Teda, ak máme priamu viditeľnosť. Tu sme si všimli veľmi rýchly nábeh na maximálnu rýchlosť a behom troch sekúnd sme sťahovali dáta do rýchlosti 8,8 MB/s. Na väčšiu vzdialenosť už nebol signál taký dobrý, no s tým sme počítali. Môžete si nastaviť aj QoS podľa vlastných potrieb, no bez komplikácií dokáže router obslúžiť túto funkciu aj v automatickom režime. Ak si router kúpite a budete ho nastavovať, nezabudnite si ju zapnúť. Prekvapilo nás, že ani tu nebola aktivovaná od výrobcu.

Hodnotenie:

+ cena, spôsob a detailné nastavenia, možnosti bezdrôtového extendera

– slabší signál na väčšiu vzdialenosť

Cena: 17,90 EUR

tabulka_domace_siete_web2016_3_nowat

Verdikt touchIT

Netis PL7500 je súprava adaptérov, ktorá poslúži pre nenáročnú domácnosť alebo firmu. Nehodí sa na multimediálne využitie. No v jej prospech hovorí veľmi dobrá cena. Faktom stále je, že ju môžete veľmi dobre využiť na zapojenie sieťovej tlačiarne, NAS disku, ak vyslovene nepožadujete vysoké rýchlosti alebo poslúži ako ďalší sieťový prvok, aby ste mohli lepšie zapojiť napríklad nami testovaný switch. Netis ST3105S má 5 portov, čiže pre ďalšie zariadenia reálne štyri a má skutočne vynikajúcu cenu. V prípade, že nepotrebujete gigabitové porty, toto je voľba číslo jedna. Pre ostatných s potrebou prenosu veľkých objemov dát po lokálnej siete bude lepšie kúpiť verziu 10/100/1000 Gbps. Netis WF2120 je USB Access Point vhodný pre staršie počítače. Ak potrebujete pripojiť nejaký počítač alebo starý notebook na rýchlejšiu Wi-Fi sieť, toto je správne riešenie. A môžeme pokojne tvrdiť, že zadarmo. Netis E1+ je predlžovač signálu. Poskytne N-kovú Wi-Fi sieť, no my sme boli nadmieru spokojní so spoľahlivosťou spojenia. Navyše je tu naozaj vynikajúca cena. Ak nepotrebujete vyslovene rýchlejší modul, toto riešenie odporúčame. Netis WF2681 je vynikajúci router. V červenej extravagantnej farbe, ktorá ale nie je jediným zvýraznením spomedzi iných modelov na trhu. Je tu výborná cena, pokročilé možnosti konfigurácie a spôsobu zapojenia do siete a tiež extra dobrá kvalita signálu a rýchlosť. Netis WF2419 je cenovo dostupný router so širokými možnosťami nastavení. Nie je najrýchlejší, no v rámci podporovaných štandardov z neho vyžmýkate maximum. Navyše, môže bežať v niekoľkých režimoch sieťového prvku. To a celková konfigurácia s extra dobrou cenou robia tento kúsok značne zaujímavým.

Všetky produkty zapožičal: AGEM Computers

Tento článok vyšiel aj v tlačenom februárovom vydaní touchIT č. 1/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.