Phil Spencer prisľúbil riešenie.

Pred týždňom sa dostala na trh najnovšia exkluzívna hra od Microsoftu. Quantum Break je dielo vývojárskeho štúdia Remedy Entertainment (tvorcovia série Max Payne a Alan Wake) a jeden z najviac očakávaných titulov pre konzolu Xbox One poslednej doby. Mnohých fanúšikov tejto konzoly nepotešilo oznámenie verzie pre PC, ktorá sa dostala na trh spoločne s konzolovou verziou.

Avšak, ako sme v prípade Microsoftu v poslednej dobe zvyknutí – PC verzia je dostupná iba vo Windows Obchode a ide o Universal Windows Platform aplikáciu, ktorá ešte stále nie je pre segment „veľkých“ hier vhodne optimalizovaná. Problémy mal Rise of the Tomb Raider, Gears of War: Ultimate Edition a najnovšie aj Quantum Break.

Rozbor PC verzie titulu Quantum Break

Redaktori portálu Eurogamer sa sťažujú na zlú optimalizáciu, obmedzenia UWP platformy, nestabilitu grafických ovládačov a limitované vykresľovanie snímkov za sekundu na 50 fps. V rámci testovania dosiali lepšiu prevádzku hry pomocou grafickej karty AMD R9 390 v porovnaní s konkurenčným modelom NVIDIA GTX 970. Hra takisto často spôsobovala pád grafických ovládačov od NVIDIE, čo je úkaz, ktorý je v poslednej dobe veľmi raritný. Popravde si ani nespomíname, kedy nám grafické ovládače naposledy spadli. V redakcii sme PC verziu vyskúšali na staršom hardvéri, čo nebolo poznať ideálnou prevádzkou hry (toto by eventuálne mohla zlepšiť optimalizácia), ale výraznejšie problémy sme zatiaľ nemali. Absencia tlačidla pre ukončenie hry v hlavnom menu však zamrzí.

Faktom je, že Microsoft si tieto problémy uvedomuje. Phil Spencer prisľúbil na konferencii Build 2016 odstránenie viacerých nedostatkov UWP platformy (absencia podpory technológie G-Sync, nemožnosť používať dve grafické karty súčasne, napevno aktívna vertikálna synchronizácia). Prvé zmeny by sa mali prejaviť už v máji.

Porovnanie grafiky vo verziách pre PC a Xbox One

Na Xboxe je bezchybná

Bez ohľadu na problémy PC verzie, hru Quantum Break odporúčame. Ideálne vo verzii pre Xbox One, tá je bezproblémová. Ide o vynikajúci titul, ktorý kombinuje akčnú hru z pohľadu tretej osoby s konceptom TV seriálu. Akčná zložka titulu je zábavná, tvorcovia však kladú veľký dôraz aj na prezentáciu príbehu a jeho rozprávanie. Quantum Break sme dokončili v priebehu cca 13 hodín a hranie sme si užili. Recenziu pripravujeme do májového vydania magazínu TOUCHIT.

https://www.youtube.com/watch?v=wQt8sH2Ag0M

Zdroj: Eurogamer

Prečítajte si aj:

VIDEO: Microsoft vydal hru Gears of War: Ultimate Edition pre Windows 10 s technickými problémami, oznamuje ďalšie tituly

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit