Bude to drahé.

Raketa Space Launch System (SLS), ktorá by mala v blízkej budúcnosti dopraviť astronautov na Mesiac, sa oproti pôvodným plánom predražila o šesť miliárd dolárov a celý projekt navyše zaostáva za vytýčeným harmonogramom o šesť rokov. Vyplýva to zo správy generálneho inšpektora agentúry NASA, podľa ktorého navyše hrozí ďalšie predraženie a meškanie. O téme informoval portál Engadget.com.

Raketa SLS (teda jej výrobný program, nepredstavujme si to ako fyzicky jediný kus rakety) je súčasťou vesmírneho programu Artemis, ktorého obsahom je nielen dopraviť po 50 rokoch ďalších ľudí na Mesiac, ale na tejto obežnici Zeme vybudovať aj stálu základňu a ďalšiu na jeho obežnej dráhe. Neskôr by potenciálne poslúžili aj ako zázemie či akési predmostie pri letoch na Mars.

Očakáva sa, že výdavky NASA na program Artemis dosiahnu do roku 2025 dokopy 93 miliárd dolárov, vrátane 23,8 miliardy dolárov, ktoré sa už vynaložili na systém SLS do roku 2022. No a práve v tejto druhe sume je už zahrnuté predraženie o šesť miliárd dolárov. Raketa SLS pritom zatiaľ štartovala iba jediný raz, koncom vlaňajšieho roka, keď na obežnú dráhu vyniesla vesmírnu loď Orion.

Na predražení sa okrem iného podpísali motory. SLS využíva na jeden štart štyri motory RS-25, ktoré sa „spotrebujú“, teda každá nová raketa potrebuje štyri ďalšie. Aktuálne na tento účel slúži 16 motorov tohto typu, ktoré pochádzajú z vyradených raketoplánov Space Shuttle.

Keď sa tieto motory minú, NASA prejde na inovované motory RS-25E, ktoré pre ňu vyrába spoločnosť Aerojet Rocketdyne a ktoré majú byť o 30 percent lacnejšie a súčasne o 11 percent výkonnejšie.
Využitie staršej technológie však nepomohlo s rozpočtom tak, ako NASA očakávala. Vývoj nových komponentov a ich zladenie s pôvodnými si totiž vyžiadalo viac peňazí ako sa očakávalo.

Projekt Artemis vychádza z programu Constellation, ktorý bol pôvodne spustený v roku 2005 s cieľom vrátiť sa na Mesiac do roku 2020 a prípadne ich dopraviť aj na Mars. Tento projekt však zrušila administratíva vtedajšieho prezidenta Baracka Obamu. Uvedený krok bol dosť kritizovaný, okrem iného preto, že program zaručoval pracovné miesta v rôznych regiónoch Spojených štátov amerických.

S dobýjaním Mesiaca a Marsu to tak nateraz vyzerá trochu pochmúrnejšie, keďže určité problémy má aj doposiaľ najväčšia raketa, akú kedy ľudstvo vyrobilo – Starship od SpaceX. Tej sa síce pred niekoľkými týždňami podaril prvý ostrý štart, ale obežnú dráhu Zeme nedosiahla a mala problémy s nariadenou autodeštrukciou. Pri štarte tohto kolosu navyše vznikli neočakávané škody na zariadeniach odpaľovacej rampy a aj inde v okolí.

Zdroj: Engadget.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.