HONOR 200 a HONOR 200 PRO sú na pohľad dva celkom podobné smartfóny a je to stredná trieda.

To je kategória, kde sú používatelia dosť cenovo citliví a rozhoduje často aj malý rozdiel. Cenový rozdiel medzi oboma smartfónmi HONOR 200 Pro a HONOR 200 je teraz presne 200 eur. Na mieste je teda otázka, či máte ušetriť 200 eur a kúpiť si HONOR 200 alebo o niečo výkonnejší HONOR 200 Pro.

Odpoveď je taká, že sú používatelia, ktorým sa ušetriť oplatí a sú používatelia, pri ktorých by sa to vôbec nevyplatilo. V tomto článku a videu zistíte, do ktorej kategórie patríte.

Rozdiely v rozmeroch

Základný telefón HONOR 200 má nasledovné rozmery: 161,5 x 74,6 x 7,7 mm a hmotnosť 187 gramov. HONOR 200 Pro je o 1,8 mm vyšší, je o 0,6 mm širší a o 0,5 mm hrubší. Jeho hmotnosť je 199 gramov. Podstatný rozdiel medzi telefónmi je ale ich výkon. Oba telefóny majú kvalitné stereo reproduktory, infračervené vysielače a porty USB-C 2.0.

Rozdiely v displejoch

Displej na modeli HONOR 200 má uhlopriečku 6,7 palca, HONOR 200 PRO má uhlopriečku väčšiu o 0,07 palca. Model HONOR 200 Pro má hustotu o jeden pixel na palec vyššiu ako má HONOR 200. Oba sú to displeje AMOLED s frekvenciou 120 Hz, maximálnym jasom 4000 nitov a 10-bitovými farbami.

Displeje sa na papieri sa zdajú byť takmer rovnaké, ale vyzerá to tak, že HONOR 200 má po vybalení z krabice o trochu viac modrastých tónov, HONOR 200 Pro má skôr neutrálnejší tón. Samozrejme, to sa dá upraviť v rámci nastavení displeja na oboch zariadeniach, ak si chcete zvoliť vlastný farebný tón.

Oba telefóny majú zakrivené hrany, a to na všetkých štyroch stranách. Používajú rovnaké sklo, ochrana síce nie je Gorilla Glass, ale displeje sú dostatočne odolné voči poškriabaniu.

Rozdiely vo fotoaparátoch

Prichádza jeden z najväčších viditeľných rozdielov medzi týmito telefónmi. Model HONOR 200 Pro má totiž dva selfie fotoaparáty, zatiaľ čo H0NOR 200 má len jeden. Základom je rovnaký 50-megapixelový hlavný snímač, ale na modeli HONOR 200 Pro je navyše ešte 2-megapixelový snímač. To poskytuje jeho selfie snímkam väčšiu hĺbku a detailnejšie informácie.

Presúvame sa k fotoaparátom na zadnej strane. HONOR 200 Pro má hlavný snímač 50 Mpx s clonou f/1.9 a veľkosťou snímača 1/1,3 palca, veľkosťou snímacích prvkov 1,2 µm. Je tu PDAF zaostrovanie a optická stabilizácia. Model HONOR 200 má opäť 50 Mpx hlavný snímač, ale s clonou f/2.0, plochou snímača 1/1,56 palca a veľkosťou snímacích prvkov 1.0 µm. Je tu optická stabilizácia a zaostrovanie PDAF. Snímač pre hlavný fotoaparát je teda pre základný HONOR 200 menší ako má PRO a používa objektív s užšou clonou. To zjednodušene znamená, že príjem svetla by mal byť lepší pri modeli Pro.

V každom prípade sú HONOR 200 ako aj 200 PRO majstrami portrétov, a to preto, že majú režim portrétovej fotografie Harcourt. Je k dispozícii len pri fotení zadným fotoaparátom a poskytuje naozaj efektné svetelné podanie. V režime Harcourt sú na výber tri filtre: klasický, farebný a energický.

Ďalšie dva snímače sú v oboch telefónoch totožné, je tu 50-megapixelový teleobjektív s 5-násobným optickým zoomom a 50-násobným digitálnym zoomom. A oba majú aj rovnaké 12-megapixelové ultraširokouhlé fotoaparáty. Zistili sme drobné rozdiely medzi snímkami realizovanými ultraširokouhlým fotoaparátom. Hoci ide o úplne rovnaký hardvér fotoaparátu, je to pravdepodobne spôsobené tým, že tieto telefóny používajú odlišné spracovanie obrazového signálu.

Rozdiely medzi procesormi

Telefóny majú odlišné procesory od Qualcommu, a to je druhý veľký rozdiel medzi týmito dvoma smartfónmi. HONOR 200 používa Snapdragon 7 Gen. 3 a v modeli HONOR 200 Pro dostanete procesor Snapdragon 8S Gen. 3. Výkon základného modelu HONOR 200 je v grafike asi o 30 % nižší ako pri modeli PRO. Podľa Geek Bench je skóre modelu Pro 4800, a to je niekde okolo modelu Galaxy S23. Základný model HONOR 200 má výkon približne ako model Galaxy S 21.

Navyše, okrem rozdielu v procesore má HONOR 200 PRO aj tzv. zosilňovač signálu C1. To znamená, že v porovnaní s modelom 200 získate lepšie pripojenie v oblastiach so slabším signálom.

Batérie a nabíjanie

Kapacita batérie je v oboch týchto telefónoch rovnaká a je to 5200 mAh kremíkovo-uhlíková batéria. Oba telefóny podporujú až 100-wattové rýchlosti nabíjania. V štandardnom balení s telefónmi však nabíjačka nie je. Dostanete však efektné priehľadné silikónové puzdro, ktoré trochu zvýši ochranu zadnej strany a nabíjací kábel.

Model HONOR 200 Pro má však v rukáve ešte jedno eso pri nabíjaní, a to je bezdrôtové nabíjanie. To HONOR 200 nemá. HONOR 200 totiž podporuje reverzné nabíjanie, ale len káblové.

Komunikácia a softvér

Oba telefóny podporujú 5G, Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.3 a operačný systém Android 14 s MagicOS 8.0. Za hlavné zlepšenie MagicOS považujeme AI Magic portal, ktorý pomôže pri bežných úlohách.

S telefónmi dostávate trojročnú aktualizáciu operačného systému. Tieto aktualizácie sú až do systému Android 17 a k tomu štyri roky aktualizácií zabezpečenia.

Ktorý telefón pre koho?

Pri rozhodovaní medzi týmito dvoma telefónmi musíte zvážiť všetky pre a proti. Plusom pre model HONOR 200 Pro je bezdrôtové nabíjanie, a to aj reverzné. Získate aj lepší selfie fotoaparát a lepší hlavný fotoaparát, lepšiu konektivitu a navyše vylepšený grafický výkon.

Ak chcete ušetriť 200 eur, môže byť pre vás riešením HONOR 200. Platí to vtedy, ak ste obyčajne v oblasti so silným signálom, nepotrebujete bezdrôtové nabíjanie a nebude vám vadiť, že nemáte tie úplne najlepšie fotografie. Rovnako na hranie najvýkonnejších hier nebude váš telefón celkom pripravený.

Celkovo však HONOR 200 prináša kvalitné fotky a ak nebudete vedieť, že by mohli byť ešte lepšie, nebude vám to vadiť.

Zdroje: vlastné, HONOR

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.