Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • Mimoriadny vlak ZSSK prevezie 450 účastníkov osláv z Martina do Banskej Bystrice
  • Oslavy okrúhleho výročia SNP sa uskutočnia v stredu 28. a štvrtok 29. augusta

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) pri príležitosti osláv 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) prevezie 450 účastníkov osláv z Martina do Banskej Bystrice špeciálnym komerčným mimoriadnym vlakom vo štvrtok 29. augusta.

Preprava účastníkov uzavretej skupiny týchto národných osláv je pre ZSSK príležitosťou prispieť k zachovaniu historického odkazu SNP, ktoré je jedným z najdôležitejších míľnikov v dejinách Slovenska. Dopravca si plne uvedomuje význam tejto udalosti a jej miesto v slovenskej histórii, a preto chce byť súčasťou týchto výnimočných osláv.

Celoslovenské oslavy okrúhleho výročia SNP sa budú konať v stredu 28. a štvrtok 29. augusta 2024 v areáli Parku pri Pamätníku SNP v Banskej Bystrici. Pre návštevníkov je pripravený bohatý kultúrno-spoločenský a sprievodný program vrátane atraktívnej vojenskej prehliadky, pričom tohtoročnou novinkou je vojenská prísaha absolventov základného vojenského výcviku, ktorá prebehne priamo pred zrakmi verejnosti.

Zaujímavosťou bude aj prezentácia klubov vojenskej histórie, jazda historických vozidiel na Námestí SNP a v uliciach Banskej Bystrice, stretnutie s veteránmi SNP, koncert dobovej hudby, veľkolepá vojenská prehliadka najmodernejšej techniky pozemných i vzdušných síl na nábreží Hrona atď. Na podujatí nebudú chýbať ani najvyšší predstavitelia štátu a pietny akt kladenia vencov pri Pamätníku SNP. 

Pre návštevníkov osláv budú k dispozícii aj veľkoplošné obrazovky v okolí Pamätníka SNP, ktoré zachytia momenty slávnostných ceremónií. Oslavy SNP budú vysielané aj priamym prenosom vo verejnoprávnej televízii.

Slovenské národné povstanie bolo ozbrojené povstanie slovenského domáceho odboja počas druhej svetovej vojny proti vstupu nemeckého vojska na územie vojnovej Slovenskej republiky. Všetky aktuality a praktické informácie k oslavám výročia Slovenského národného povstania nájdete tu.

Značky: