Nech už vyberáte notebook pre študenta alebo na prácu, dôležitým parametrom bude cena.

Čo dnes existuje na poli notebookov, čomu sa vyhnúť a aký môže byť optimálny notebook na kancelársku alebo školskú prácu? Nezabudneme ani na výkonnejšie zostavy, ktoré pomôžu študentom pri náročnejších úlohách.

Za posledné roky sa prenosné počítače príliš nezmenili, avšak sú tu niektoré prvky ustupujúce do úzadia. Často sa stretnete s prenosným počítačom, ktorý má veľkosť uhlopriečky 16 palcov, avšak jeho klávesnica už neobsahuje numerický blok.

Aj keď absencia niektorého prvku môže pôsobiť aj negatívne, mnohí si na takéto usporiadanie zvykli. Klávesnica je posunutá tak, aby centrovala displejom. Ak ste si to doteraz neuvedomili, pozrite sa na prenosný počítač, ktorý má klávesnicu s numerickým blokom a akým spôsobom ho používate. Máte ho zrejme posunutý trošku vpravo.

Naopak, používatelia pracujúci s Excelom a číslami vo všeobecnosti, môžu vyžadovať plnohodnotnú klávesnicu. Dobrou správou je, že na trhu je dostatok takýchto modelov. Nie je potrebné robiť kompromisy a vo väčšine prípadov dokážete nájsť presne to, čo potrebujete. Dá sa zovšeobecniť, že notebooky do 600 eur a uhlopriečkou 15÷16 palcov majú plnohodnotnú klávesnicu.

Notebook verzus Chromebook

Už niekoľko rokov je tu iniciatíva od Googlu, ktorá svorne spolupracuje s výrobcami notebookov a vytvárajú špecializované prenosné počítače. Pri jemnom generalizovaní sa dá konštatovať, že sú lacnejšie, no nemusí to byť úplne pravidlom. Ide o Chromebooky, ktoré sú určené na špecifický účel a propagované sú najmä v školskom prostredí, hlavne teda v USA.

Ak máte doma deti, takýto počítač môže byť užitočný aj pre nich. Nemôžu ho nijako „rozhodiť“. Ak čokoľvek nastavia vo svojom účte, stačí sa odhlásiť a prihlásiť znova. Žiadna preinštalácia ako pri Windows. Na bežnú prácu ho skôr neodporúčame, narážali by ste na množstvo limitov, najmä absenciu príslušných aplikácií.

Chrome OS je operačný systém, ktorý umožňuje bežné kancelárske činnosti, ale aj pozeranie filmov či iné multimediálne činnosti. No nie je to však celkom to pravé. Z pohľadu univerzálnosti a pridanej hodnoty tieto počítače škrtáme a v našom prehľade zariadení do školy sa ani neobjavili.

Nevhodná kúpa

Zaujímavosťou je, že prenosný počítač môže byť dnes lacnejší ako smartfón. Teraz nemáme na mysli tie najdrahšie smartfóny, ktoré sa cenovo vyrovnajú prenosným počítačom, ale tie najlacnejšie notebooky na trhu. Z nášho pohľadu sú to zariadenia, ktoré skôr neodporúčame kupovať. Ak presne neviete, na čo ich chcete, alebo ak nepotrebujete len skutočný základ na niekoľko málo špecifických a nenáročných činností.

Takéto zariadenia stoja do 170 eur a majú niekoľko nedostatočných technických parametrov. Rozlíšenie displeja je 1360 × 768 pixelov, čo je skutočne málo. Našťastie vo väčšine prípadov ide o miniatúrne počítače s uhlopriečkou do 12 palcov. Majú 4 GB RAM a procesor typu Intel Celeron N4020. Toto je zostava, na ktorej sťažka pobeží operačný systém Windows, nieto ešte náročné aplikácie.

Na tejto cenovke začnite

Minimálna cenová hranica, na ktorej odporúčame pri kúpe začať, je 500 eur. Dobrou správou je, že od tejto cenovej hladiny získavate zariadenie, ktoré sa bude dať rozumne použiť. Nenájdete tu žiadne vyslovene negatívne faktory, najmä po stránke výkonu. Výrobcovia do týchto zariadení pridávajú Full HD displej, ktorý dnes považujeme za nutnosť. Dá sa konštatovať, že za nutnosť ho považujeme minimálne posledných 5 rokov.

Nižšie rozlíšenie neumožní pracovať tak efektívne s obrazovou plochou a v jednoduchosti povedané, na obrazovku sa vám toho veľa nevojde. S rozlíšením 1920 × 1080 px a vyššom dokážete pracovať s dvoma dokumentmi vedľa seba. Ideálne je, ak máte takéto rozlíšenie aspoň na 14 palcovom displeji.

Vhodným riešením je obzerať sa modeloch s pomerom strán displeja 16:10. Zostaňme ešte pri rozlíšení Full HD, ktoré považujeme za rozumné minimum a v uvedenom pomere strán získavate 1920 × 1200 px. Je to skutočne poznať a displej nebude tak predložený ako v doteraz často používanom pomere strán 16:9 a rozlíšení 1920 × 1080 px.

V tejto cenovej kategórii získate zariadenia zo 16 GB RAM a 256 alebo 512 GB SSD diskom. To považujeme za rozumné minimum, hoci si dokážeme predstaviť aj počítač, ktorý bude mať 8 GB operačnej pamäte na kancelársku prácu a v kombinácii s rýchlym SSD diskom to bude plne postačujúca zostava.

Vždy sa dá ísť do vyššej konfigurácie, avšak z našich skúseností v praxi ani nerozoznáte, či váš počítač používa 16 alebo 32 GB RAM. V kancelárskom použití to na základe jeho reakcií poznať nebude. Niečo iné je to napr. pri strihu videa. V takýchto zostavách sa začína s procesormi typu Intel Core i3 / i5 alebo AMD Ryzen 5 5500U.

Výbava portov

Mať kam pripojiť všetky externé zariadenia, je dôležitá súčasť prenosného počítača. Minimálne z pohľadu používateľa, pretože výrobcovia majú na to zrejme iný názor. Paradoxne najväčšie problémy s dostatočným počtom portov budete mať vo vyššej cenovej kategórii približne nad 1000 eur a to u väčšiny počítačov mimo herného segmentu.

V kategórií nad 1000 eur sa začínajú čoraz viac objavovať modely, ktoré sú ultra tenké. Hovoríme o hrúbke približne do 15 mm na výšku. Do takéhoto je potrebné umiestniť aj všetky porty. Výrobcovia sa zväčša uchyľujú k integrovaniu výhradne USB-C portov. Ide o štandard USB-C / Thunderbolt 4, ktorý podporuje zároveň aj ďalšie špecifikácie. Slúži nielen na nabíjanie a pripájanie externých zariadení, ako sú flash disky alebo externé disky, ale napríklad monitory.

Tu je ale dôležité poznamenať, že si musíte overiť, či výrobca použil USB-C rozhranie v jeho plnej konfigurácii. S jedným nepríjemným faktorom sa stretnete najmä pri nižších cenových hladinách. Porty tohto typu v počítačoch s cenou približne 700 eur, nemusia mať na USB-C úplnú špecifikáciu.

Je tak celkom možné, že počítač cez tento port nedokážete ani len nabíjať a slúži iba na pripájanie externých zariadení, ako sú napríklad flash disky, prípadne počítačové myši. Nepripojíte k nim ani monitor. Nemáme pre vás univerzálny návod, ako to rozpoznať a je potrebné si konkrétnu špecifikáciu overiť u výrobcu.

Hranie hier

Nemusí ísť len o gaming a náročnejšie počítačové zostavy využijete aj pri práci s fotografiami alebo videom, ktoré je dnes veľmi populárne. Každý dnes môže vytvoriť vlastné video prostredníctvom smartfónu a upraviť ho v počítači. V takýchto prípadoch je lepšie mať silnejšiu konfiguráciu a zväčša výrobcovia používajú grafickú kartu NVIDIA GeForce RTX 3050.

Je to grafická karta, ktorá už podporuje Ray-Tracing. Nie je tak drahá, aby zbytočne predražila nákup prenosného počítača. Môžete sa na nej zahrať hry a celkom spoľahlivo strihajú video. Dokonca sa hodí pri istých obmedzeniach aj na použitie s umelou inteligenciou.

Pre počítač, ktorý nebude mať vysokú cenu a zmestí sa napríklad do 800 eur a chcete, aby na ňom fungovali aj hry alebo náročnejšie aplikácie, je grafická karta NVIDIA RTX 3050 absolútne minimum. Dnes už v konfiguráciách v cene približne 750 eur za notebook, kúpite s kartou NVIDIA GeForce RTX 4050 6GB.

Copilot+ PC

Copilot_titulny obrazok na strankeZdroj: Microsoft

Do segmentu počítačov vstupuje nové označenie. Ide o zariadenie, ktoré má poskytnúť dostatočný výkon neurónovej jednotky na to, aby ste mohli využiť AI lokálne na svojom počítači (žiadne dáta sa teda neposielajú do cloudu). Z pohľadu používania nie je nevyhnutné kupovať zariadenie, ktoré bude spĺňať tieto požiadavky. Je to akási investícia do budúcna, keď budú funkcie umelej inteligencie vo väčšej miere fungovať aj u nás.

Služba Copilot v počítači zatiaľ na Slovensku nefunguje, no predpokladáme, že Microsoft ju v rámci systémov sprístupní aj v našej krajine. Na webe vám AI fungovať bude, pretože nebeží na vašom počítači. Nateraz využijete procesor so vlastnou neurónovou jednotkou na efekty v rámci video hovorov, ako je napríklad rozostrenie pozadia alebo korekcia hlasu, či odstraňovanie šumu.

Neskôr v rámci komplexnosti funkcie, ktoré poskytne samotný systém, by ste mali dokázať využiť generovanie titulkov prostredníctvom AI, prípadne preklady v reálnom čase. Okrem toho sa hovorí aj o funkcii Recall, ktorá má zaznamenávať dianie na vašej obrazovke a následne poskytnúť odpovede na vaše otázky.

Predstavte si, že si prezeráte prezentáciu alebo pracujete na nejakých dokumentoch. Stačí sa na konkrétnu informáciu opýtať a funkcia by mala poskytnúť zdroj odkiaľ čerpala a priamo odpoveď. Konštatujeme, že pôjde o revolúciu v kontextovom vyhľadávaní.

Notebooky do 600 eur

HP ProBook 450 G10 (817S8EA) – 15,6“ Full HD, Intel Core i5 1335U, 8 GB RAM, 512 GB SSD. Tenký notebook s plnohodnotnou klávesnicou a výdržou na batériu. Vhodný ako univerzálny pracovný nástroj na doma s veľkým displejom. Cena: 589 eur

HP450Zdroj: HP

HP 15s-eq2580nc – 15,6“ Full HD, AMD Ryzen 5 5500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD. Plnohodnotná klávesnica a lepší grafický výkon od AMD ako porovnateľný notebook s Intelom. Nejde o herný počítač ale staršie hry a menej náročné hry na ňom spustíte. Cena: 479 eur

HP15sZdroj: HP

Dell Vostro 3525 (G0T56) – 15,6“ Full HD, AMD Ryzen 5 5625U, 8 GB RAM, 512 GB SSD. Takisto je výhodou klávesnica s numerickým blokom, nadštandardný servis od výrobcu a displej so 120 Hz frekvenciou. Cena: 559 eur

Dell VostroZdroj: Dell

Acer Aspire 3 Spin (NX.KENEC.001) – 14“ Full HD+, Intel Core i3 N305, 8 GB RAM, 512 GB SSD. Kompaktný s pomerom strán displeja 16:10. Možnosť použitia aj ako tablet. Cena: 560 eur

AcerSpin3Zdroj: Acer

Lenovo LOQ (15IAX9I) – 15,6“ Full HD, Intel Core i5 12450HX, Intel Arc A530M Graphics 4 GB, 16 GB RAM, 512 GB SSD. Poskytne vysoký výkon, je vhodný aj na hranie. Multimediálny notebook s vyššej výkonovej kategórie vhodný aj na strih videa. Cena: 699 eur

Lenovo LOQZdroj: Lenovo

Notebooky do 900 eur

Asus Vivobook S14 OLED (M5406UA) – 14“ Full HD+ OLED, AMD Ryzen 7 8845HS, 16 GB RAM, 1000 GB SSD. Výkonný notebook so silnejšou grafickou kartou v rámci procesora. Výhodou je OLED displej a veľký SSD disk. Cena: 899 eur

ASUS Vivobook14Zdroj: ASUS

ThinkBook 16 G6 AMD – 16“ Full HD+ OLED, AMD Ryzen 7 7730U, 16 GB RAM, 1000 GB SSD. Výkonný notebook so silnejšou grafickou kartou v rámci procesora. Výhodou je veľký SSD disk, pomer strán 16:10 a celková výbava portov. Cena: od 699 eur

ThinkBook 16 G6 AMDZdroj: Lenovo

HP Pavilion Aero 13-be2005nc – 13,3“ 2560 × 1600 px, AMD Ryzen 7 7735U, 16 GB RAM, 1000 GB SSD. Vynikajúci na časté prenášanie so super jemným displejom v pomere 16:10. Silný procesor je určený na náročnú kancelársku prácu. Cena: 879 eur

HP AeroZdroj: HP

Notebooky nad 1000 eur

Victus by HP 16-s0050nc – 16,1“ Full HD, AMD Ryzen 7 7840HS, NVIDIA GeForce RTX4070, 32 GB RAM, 1000 GB SSD. Počítač na prácu s AI, ale aj na hranie hier. Grafická karta a silný procesor nelimitujú využívanie tohto počítača. Nejde o najsilnejšiu hernú zostavu, avšak všetky dnešné hry na ňom pôjdu. Cena: 1239 eur

HP VictusZdroj: HP

Lenovo Legion 5 (16IRX9) – 16“ 2560 × 1600 px, Intel Core i7 14650HX, NVIDIA GeForce RTX 4060 8GB, 16 GB RAM, 1000 GB SSD. Ideálny na hranie hier a AI. Má displej s frekvenciou 165 Hz, 100 % pokrytie farieb sRGB a podsvietenú plnohodnotnú klávesnicu. Cena: 1389 eur

Lenovo Legion5Zdroj: Lenovo

Acer Nitro 16 AN16-51-580U – 16“ Full HD+, Intel Core i5-13420H, NVIDIA GeForce RTX 4050 6 GB, 16 GB RAM, 1000 GB SSD. Ideálny na hranie hier a náročné využívanie. Vhodný napríklad na strih videa. Nechýba plnohodnotná klávesnica s RGB podsvietením. Cena: 1069 eur

Acer NitroZdroj: Acer

ASUS Zenbook S 13 Flip OLED (UP5302ZA) – 13,3“ 2880 × 1800 px , Intel Core i5 1240P, 16 GB RAM, 512 GB SSD. Notebook s digitálnym numerickým blokom priamo na touchpade. Silnou stránkou je OLED displej s pomerom strán 16:10. Dá sa použiť aj v režime tabletu. Cena: 1229 eur

ASUS ZenbookZdroj: ASUS

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.