Zdražovanie pocítime nielen pri streamovacích službách, ale aj v prípade ChatGPT.

V priebehu posledných mesiacov sme mohli byť svedkami viacerých prípadov zdražovania služieb na internete. Nárast ceny komunikovali najmä streamovacie služby ako je Netflix či Disney+, avšak výnimkou nebola ani platforma YouTube, ktorá cenu predplatného zvyšuje aj v susednej Českej republike. Okrem streamovacích služieb ale bude cenu predplatného zdvíhať aj známa služba na komunikáciu s umelou inteligenciou, teda ChatGPT. Predplatné tejto služby so sebou prináša viacero výhod, ako sú presnejšie a rýchlejšie odpovede, práca s obrázkami a ďalšie.

V súčasnosti je cena prémiového predplatného ChatGPT 20 amerických dolárov na mesiac. Nejde tak o najlacnejšie predplatné, stojí však za to. Prémiovú verziu ChatGPT Plus dnes využíva aj mnoho Slovákov, čo sa ale v budúcnosti môže zmeniť. Dôvodom bude zdražovanie, ktoré by sa malo na cene odraziť už do konca tohto roka.

ChatGPTZdroj: ChatGPT
ChatGPT

V prvej vlne by malo zvýšenie ceny ovplyvniť predplatné len mierne. Rozpráva sa totiž o tom, že ChatGPT Plus by bol do konca roka drahší len o dva doláre. Toto navýšenie ceny je však takmer nič v porovnaní s tým, čo sa má plánovať do budúcna. Celkovo by sa cena služby mala dostať až k úrovni takmer 50 amerických dolárov za jeden mesiac. Konkrétne ide o sumu 44 dolárov. Dátum, kedy by mala táto zmena prísť do platnosti, teraz nie je známy.

Otázkou zostáva, či spoločnosť OpenAI ponúkne do budúcna aj nejaké lacnejšie predplatné pre tých, ktorí nebudú chcieť platiť celkovo až takmer 50 dolárov za mesiac. V porovnaní so súčasnou cenou totiž pôjde o výrazné zvýšenie sumy. Cena tohto prémiového predplatného AI nástroja je navyše po zvýšení vyššia ako v prípade konkurencie. Ako to teda bude vo výsledku vyzerať s predplatným a či sa objaví nová možnosť, zistíme zrejme už čoskoro.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.