Rozdiel medzi základným iPhonom a modelom Pro sa opäť o niečo zmenšil.

Zo štvorice tohtoročných iPhonov som testoval dva modely. A zatiaľ čo iPhone 16 Pro (Max) považujem za trochu nudný iPhone, základný iPhone 16 (Plus) si zaslúži tento rok väčšiu pozornosť. Dôvod je ten, že po dlhých rokoch sa opäť o niečo znížil rozdiel medzi základnými iPhonmi a modelmi Pro. Naposledy takáto situácia nastala v sérii iPhone 12.

iPhone 16 Plus si zachováva totožnú veľkosť ako predchádzajúce generácie a ponúka 6,7-palcový displej. Telefón je o približne 1 milimeter širší a vyšší ako iPhone 15 Pro Max. Je to dané tým, že má o málinko väčšie rámiky okolo displeja.

iPhone 16 Plus (vľavo) a iPhone 15 Pro Max (vpravo)Zdroj: TOUCHIT
iPhone 16 Plus (vľavo) a iPhone 15 Pro Max (vpravo)

60 Hz displej

Samotný displej si zachováva 60 Hz obnovovaciu frekvenciu a maximálny jas 2000 nitov. Minimálny jas je 1 nit. Always-on displej chýba. Táto funkcia a 120 Hz displej sú stále exkluzívne pre modely Pro. Argument zo strany používateľov iPhonov bude, že keď niekto prechádza zo staršieho základného iPhonu, tak 120 Hz obnovovaciu frekvenciu nepotrebuje.

Akceptujem tento názor, avšak v roku 2024 je to už smiešne. Na druhej strane, ak by mal základný iPhone 16 (Plus) 120 Hz displej, potom by bol jedinou motiváciou modelu Pro asi už len teleobjektív. Budúci rok by sa však mohla situácia zlepšil, nakoľko spoľahlivý zdroj tvrdí, že Apple použije 120 Hz displeje aj v základných iPhonoch 17.

Používanie modelu iPhone 16 Plus mi potvrdilo, že ja by som sa už nevedel vrátiť zo 120 Hz displeja na 60 Hz panel. Pokiaľ používate iPhone Pro a chcete si vyskúšať zážitok z používania základných modelov so 60 Hz displejom, aktivujte si režim šetrenia batérie alebo si zapnite toto nastavenie (viď. informácie v článku).

iPhone 16 PlusZdroj: TOUCHIT
iPhone 16 Plus

Apple A18 a 8 GB RAM

Ignorujúc 60 Hz displej, ktorý opäť rozdelí používateľov do dvoch skupín (pre jednu bude hlavným nedostatkom, druhá časť používateľov nad ním mávne rukou) prináša iPhone 16 (Plus) niekoľko výborných medzigeneračných zlepšení.

Poháňa ho nový procesor Apple A18 a má 8 GB RAM. Z hľadiska výkonu a veľkosti operačnej pamäte je základný iPhone zrovnateľný s modelmi Pro. Počas bežného používania si rozdiely prakticky nevšimnete. A aj v porovnaní s modelmi iPhone 15 (Plus) prináša nová generácia výrazný nárast výkonu.

Dôvodom pre tieto zlepšenia sú najmä funkcie umelej inteligencie Apple Intelligence. Nemá zmysel o nich zatiaľ hovoriť. Nie je známe, kedy budú dostupné v krajinách Európskej únie. Odhad je, že niekedy v priebehu budúceho roka. Používatelia, ktorí ovládajú angličtinu a chcú tieto funkcie používať, si nájdu spôsob, ako obísť aktuálne obmedzenia už dnes.

iPhone 16 PlusZdroj: TOUCHIT
iPhone 16 Plus

Akčné tlačidlo a tlačidlo Camera Control

A tí ostatní, mnohým z nich bude jedno, či budú funkcie dostupné na Slovensku alebo nie, pokiaľ nebudú lokalizované do slovenčiny. A na to si, bohužiaľ, budeme musieť počkať dlhšie ako na ich sprístupnenie v rámci Európskej únie. Snáď sa časom dočkáme.

iPhone 16 (Plus) ponúka aj akčné tlačidlo a nové tlačidlo na fotenie. Ak vás zaujímajú moje poznatky z jeho používania, prečítajte si recenziu na iPhone 16 Pro Max. Aj v prípade iPhonu 16 Plus platí to, čo som o novom tlačidle Camera Control napísal v recenzii na model Pro Max. Chvíľu som si naň zvykal, nakoniec som našiel použiteľný úchop aj pre fotenie v režime na šírku.

Nové tlačidlo mi však dáva hlavný zmysel najmä z hľadiska fotenia a rýchleho záznamu videa v režime na výšku.

iPhone 16 PlusZdroj: TOUCHIT
iPhone 16 Plus

Ultraširokouhlý fotoaparát toho dokáže viac

iPhone 16 (Plus) dostal do výbavy aj zlepšený ultraširokouhlý fotoaparát. Hoci si zachováva rozlíšenie 12 Mpx, pribudla funkcia automatického zaostrovania a režim makro. S výnimkou teleobjektívu a 120 Hz displeja tak ponúka iPhone 16 (Plus) všetko podstatné.

Áno, model Pro má niekoľko funkcií navyše, ktoré ocenia najmä tvorcovia obsahu. Medzi tieto funkcie patrí záznam videa v 4K pri 120 fps či viacero zabudovaných mikrofónov pre kvalitnejší záznam zvuku. Avšak z pohľadu bežného používateľa nemám základným iPhonom 16 čo vytknúť. Jedine ten displej.

Pochvalu si zaslúži aj výborná výdrž batérie, ktorá patrí k tomu najlepšiemu, s čím som sa doteraz medzi iPhonmi stretol. iPhone 16 Pro Max je v tomto smere o niečo lepší, avšak spokojný som bol aj s výsledkom modelu 16 Plus. V závislosti od spôsobu používania môžete počítať s cca 1,5 až 2-dňovou výdržou na jedno nabitie.

iPhone 16 PlusZdroj: TOUCHIT
iPhone 16 Plus

Galéria fotiek, ktoré odfotil iPhone 16 Plus

Nižšie nájdete niekoľko fotiek, ktoré odfotil iPhone 16 Plus. Fotky boli komprimované a optimalizované na účely webového článku. Fotografie v plnom rozlíšení si môžete stiahnuť TU. Súčasťou zdieľanej zložky sú aj fotografie rovnakých scén iPhonom 15 Pro Max. Výsledky sú prakticky identické.

Odfotil iPhone 16 PlusZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 16 Plus
Odfotil iPhone 16 PlusZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 16 Plus
Odfotil iPhone 16 PlusZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 16 Plus
Odfotil iPhone 16 PlusZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 16 Plus
Odfotil iPhone 16 PlusZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 16 Plus
Odfotil iPhone 16 PlusZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 16 Plus
Odfotil iPhone 16 PlusZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 16 Plus
Odfotil iPhone 16 PlusZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 16 Plus
Odfotil iPhone 16 PlusZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 16 Plus

Verdikt

iPhone 16 Plus je iPhone, ktorý ponúka všetko potrebné. Je dobrou voľbou pre každého, kto chce veľký iPhone a nevadí mu 60 Hz displej. iPhone 16 Plus má dobrú výbavu a aj vďaka tomu sa rozdiel medzi základnými iPhonmi a modelmi Pro zmenšil na tak nízku úroveň, aká tu bola naposledy pri iPhonoch 12.

iPhone 16 Plus ponúka slušný pomer cena/výbava za cenu od 1099 eur. Aj napriek tomu, ak by ste za podobnú cenu zohnali iPhone 15 Pro Max, kúpte si radšej ten. Resp. za cenu okolo 1200 eur, ak by sme porovnávali verzie s 256 GB úložiskom. iPhone 16 Plus opäť štartuje so 128 GB úložiskom. Bohužiaľ.

Cena: od 1099 eur

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit