Povrch Marsu síce na fotografiách z vesmírnych sond a ich marťanských vozidiel môže pripomínať niektoré púštne či skalnaté končiny našej Zeme, ale v skutočnosti ide ešte o oveľa nehostinnejšie prostredie.

Ak aj nebudeme brať do úvahy absenciu vody a veľké výkyvy teplôt s priemernou teplotou -26 stupňov Celzia, zostáva ešte smrteľné žiarenie a radiácia z kozmu, keďže Mars nemá takú atmosféru ani magnetické pole, ktoré by ho pred nimi chránili. Život, ako ho poznáme zo Zeme, by preto na povrchu červenej planéty zrejme nevydržal ani v mikrobiálnej forme.

Iné to ale môže byť pod povrchom. Ako informuje portál Mashable.com, tím vedcov nedávno publikoval v časopise Astrobiology nový výskum, ktorý ukázal, že neuveriteľne odolný pozemský mikrób Deinococcus radiodurans, by mohol na Marse vydržať milióny rokov, ak by bol pochovaný pod zemou.

Vedci sa Deinococcus radiodurans rozhodli otestovať v podmienkach podobným tým marťanským. To znamená, že mikróby doslova vysušili v špeciálnych komorách a následne ich takéto suché a zmrznuté niekoľko dní intenzívne ožarovali. Napriek svojej odolnosti mikróby túto tortúru vydržali len niekoľko hodín.

Ak však tento mikrób, ktorý na Zemi dokáže prežiť aj v jadrových reaktoroch, má nad sebou ochranu v podobe pôdy či horniny, môže v hĺbke štyri centimetre odolávať žiareniu až 1,5 milióna rokov. To ale nie je všetko, pretože s narastajúcou hĺbkou sa zvyšuje aj čas jeho prežitia. Približne 30 metrov pod povrchom by tak mohol pochovaný mikrób vydržať v neaktívnom stave až neskutočných 280 miliónov rokov.

Dnes už s istotou vieme, že Mars bol kedysi obývateľný podobne ako Zem a oplýval vodou. Je teda možné, že aj tam sa mohol vyvinúť podobne húževnatý mikrób ako pozemský Deinococcus radiodurans. No a keďže je preukázané, že na Zemi je život prítomný aj kilometre hlboko v skalnom podloží, nie je vôbec vylúčené, že v útrobách Marsu na nás môže čakať prekvapenie v podobe tamojšieho života.

Aj keby šlo len o zmrazené spóry a mikróby, existuje teoretická šanca na ich oživenie. Výskumníkom z vesmírnej agentúry NASA sa takto podarilo úspešne rozmraziť baktérie z doby ľadovej, ktoré boli zmrazené asi 32 000 rokov.

Pri hľadaní života na Marse, keď na to budeme mať potrebné prostriedky, postačí jediné – povŕtať sa trochu pod povrchom.

Zdroje: Mashable.com, Liebertpub.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.