Chcete platiť bezkontaktne a inak ako platobnou kartou? K dispozícii je niekoľko riešení.

Bezkontaktné platby sú na Slovensku obľúbené a postupne rastie aj popularita platenia pomocou rôznych zariadení. Platenie telefónom a hodinkami netreba nikomu bližšie predstavovať, avšak na Slovensku už môžete platiť aj pomocou fitness náramkov, prsteňom a dokonca aj rôznymi doplnkami, ako sú kľúčenky, náramky a remienky hodiniek.

V tomto článku nájdete stručnú rekapituláciu jednotlivých možností bezkontaktných platieb aj s odkazmi na ostatné články, v ktorých sa jednotlivým platobným systémom venujeme samostatne.

Takto sme platili s prsteňom za obedZdroj: TOUCHIT
Takto sme platili prsteňom za obed

Smartfóny:

Smartfóny predstavujú najobľúbenejší spôsob bezkontaktného platenia pre množstvo používateľov na celom svete. Aktuálne rozlišujeme tri kategórie zariadení:

  • Android smartfóny – pokiaľ má telefón NFC čip a Google služby, umožňuje bezkontaktné platby cez Google Pay
  • Huawei smartfóny – Huawei smartfóny s NFC čipom umožňujú platenie cez Curve Pay. Vyžaduje sa vytvorenie používateľského konta v službe Curve
  • iPhone – K dispozícii je platenie cez Apple Pay

Zoznám bánk, ktoré podporujú služby Google Pay a Apple Pay, nájdete TU. Detaily o platení cez Curve Pay si môžete prečítať TU.

Platenie telefónom cez Google Pay

Hodinky a fitness náramky:

Platenie cez hodinky a fitness náramky predstavuje užitočnú pridanú hodnotu, ktorú môžete využiť vo viacerých situáciách – môžete v obchode zaplatiť aj bez nutnosti vyťahovať telefón, resp. môžete si niečo kúpiť a zaplatiť za to bezkontaktne aj v prípade, že idete športovať bez telefónu.

V prípade hodiniek a fitness náramkov rozlišujeme päť kategórií zariadení s podporou bezkontaktných platieb:

  • Apple Watch – K dispozícii je platenie cez Apple Pay (rovnako ako v prípade iPhonu)
  • Fitbit hodinky a náramky – V prípade vybraných hodiniek a náramkov je k dispozícii platenie cez Fitbit Pay
  • Garmin hodinky – V prípade vybraných Garmin hodiniek je k dispozícii platenie cez Garmin Pay
  • Wear OS hodinky – Hodinky so systémom Wear OS 2 a novším a so zabudovaným NFC čipom umožňujú platenie cez Google Pay
  • Xiaomi Mi Smart Band 6 NFC – NFC verzia náramku od Xiaomi je prvým zariadením tejto značky s podporou bezkontaktných platieb. Zároveň je to aj najlacnejší fitness náramok na trhu s podporou bezkontaktných platieb

Prstene, kľúčenky, remienky, náramky a iné doplnky

Platenie smartfónmi a hodinkami už dnes považujeme za samozrejmosť. K dispozícii sú však aj doplnky, ktoré umožňujú bezkontaktné platenie – prstene, kľúčenky, remienky a náramky. Možností je veľa a všetky ich vyrába firma LAKS, pričom platenie prebieha cez platobný systém LAKS Pay. Ten funguje aj na Slovensku a to prostredníctvom služby iCard, v ktorej je potrebné zaregistrovať sa.

Platobný prsteň je vyrobený z kvalitnej keramiky, takže sa jednoducho nepoškriabe a je vodeodolný. Pre niekoho výhodou je fakt, že prsteň nie je potrebné nabíjať. Stačí ho jednorazovo aktivovať cez mobilnú aplikáciu. Jeho cena je 69 eur a naše dojmy z jeho testovania si môžete prečítať v samostatnom článku, TU.

LAKS okrem prsteňa vyrába aj kľúčenky, remienky na hodinky, náramky a iné doplnky, ktoré umožňujú bezkontaktné platenie. Dokonca aj šiltovky s funkciou bezkontaktných platieb. Všetky zariadenia fungujú na rovnakom princípe ako LAKS prsteň, pričom ich cena začína od 30 eur.

Ak vás takýto spôsob platenia zaujal, mali by ste vedieť, že doplnky s platením cez LAKS Pay sa dajú objednať priamo z webu výrobcu. V rámci objednávky je potrebné vybrať si vašu banku – z pohľadu slovenského používateľa odporúčame zvoliť už spomenutú službu iCard. V tejto službe sa však budete musieť najskôr zaregistrovať, aby ste mohli pomocou LAKS doplnkov bezkontaktne platiť.

Platobná nálepka

Ďalším spôsobom, ako bezkontaktne platiť, sú platobné nálepky. Tie vyrába už spomenutá firma LAKS a v ponuke ich majú aj niektoré banky – napr. mBank. Platobnú nálepku nalepíte napríklad na obal telefónu alebo jeho chrbát a môžete pomocou nej platiť priložením k terminálu.

Zdroj: vlastné, Mastercard, LAKS, mBank

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit