Niektoré aplikácie ponúkali iMessage aj pre Androidy, Apple ich teraz blokuje.

Komunikácia prostredníctvom iMessage sa neoddeliteľne spája so zariadeniami od spoločnosti Apple. Či už teda ide o iPhony, počítače Mac alebo iPady, prípadne iné zariadenia, vo väčšine prípadov ide o primárny spôsob komunikácie v rámci ekosystému. Ak však vezmeme do úvahy komunikáciu s Android telefónmi, tak v takomto prípade sa využíva štandard SMS, ktorý je menej zabezpečený a taktiež menej komfortný.

Štandard iMessage pritom sľubuje šifrovanie konverzácií a tiež využíva četové prvky, no pri komunikácii s Androidmi tieto výhody nie je možné využívať. Preto sa viaceré spoločnosti rozhodli priniesť službu iMessage do Androidov. Nie vždy to však vychádza tak, ako sa pôvodne zamýšľa.

iMessage pre Androidy nemusí byť bezpečné

Rôzne alternatívy pre iMessage určené pre Androidy vychádzajú zo základu pre zariadenia od Apple. Ako sme si však overili v prípade aplikácie od Sunbird a Nothing, šifrovanie správ nie je vždy stopercentne zaistené a okrem toho sa ani ďalšie bezpečnostné štandardy nedodržiavajú. Komunikácia teda nie je zabezpečená, čo prekáža aj americkému výrobcovi elektroniky, ktorý stojí za originálnym iMessage.

iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
iPhone 15

Komunikácia medzi iPhonami a Androidmi sa pritom už v blízkej dobe vylepší, nakoľko Apple už budúci rok ponúkne podporu aj pre RCS štandard. Pre používateľov Androidov teda nie je dôvod na to, aby využívali aplikácie tretích strán prisľubujúce podporu iMessage. Bezpečnejšie je si počkať na oficiálnu podporu pre RCS v zariadeniach od Applu, prípadne využitie iných služieb ako WhatsApp.

Apple tieto aplikácie blokuje

Americkej spoločnosti Apple sa viac ako 10 rokov darilo štandard iMessage uzatvoriť natoľko, aby dokázal zabezpečiť komunikácie. Okrem toho sa však nenachádzali na internete žiadne aplikácie, ktoré by tento štandard využívali. To sa ale v poslednej dobe mení, no Apple pracuje na tom, aby iMessage bolo stále exkluzívnym spôsobom komunikácie pre ich zariadenia. Preto sa v súčasnosti nenachádza na internete žiadna aplikácia, ktorá by dokázala iMessage využiť.

Zablokovanou službou je aj Beeper Mini, ktorý rovnako prisľubuje iMessage pre Androidy. Táto aplikácia ale už teraz pracuje na tom, aby obišla zákazy od Applu a opäť ponúkla tieto správy používateľom.

Zdroj: bloomberg.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.