Apple plánuje zhusťovať svoje čipy.

Výrobca TSMC, ktorý pre Apple vyrába čipy ich bude dodávať v 5 nanometrovej verzii do roku 2020 a do roku 2022 v 3 nanometrovej verzii.

To bude znamenať pokračovanie trendu zmenšovania procesorov a ostatných čipov a zároveň sa bude zvyšovať ich výkon a výdrž na batériu. Ako to poznáme už dlhé roky, výdrž pravdepodobne zostane na rovnakej úrovni ale zvýši sa výkon smartfónov.

Zdroj: Intel

Prechod na 5 nm výrobný proces vyžadoval použitie ultrafialovú litografiu za použitia super jemného lasera. Ten sa len nedávno stal komerčne dostupným a tak budú môcť svoje čipy zmenšovať aj ostatní výrobcovia. Táto technológia umožní vtesnať 30 miliárd tranzistorov na čip veľkosti nechta. Prví, kto ukázal takto malé vyrobené čipy, boli Samsung a IBM minulý rok v júni. 5 nm čip môže byť až 10-násobne výkonnejší ako ten, ktorý bol vyrobený s 10 nm technológiou.

Okrem TSMC sú tu aj ďalší výrobcovia čipov, napríklad Intel a Samsung. Musia byť schopní poskytnúť najnovšie technológie, aby výrobcovia napríklad smartfónov mohli produkovať najvýkonnejšie modely. V tejto súvislosti Samsung stratil niektoré z objednávok Qualcommu. Kórejský výrobca totiž z 10 nm prešiel na 7 nm, čo je vnímané ako medzi krok. Minimálne v Qualcomme z toho majú jasno.

Zdroj: VentureBeat

Prečítajte si aj:

Qualcomm oficiálne predstavil Snapdragon 845. Aké novinky prinesie?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.