Učebnice astronómie sa musia prepísať. Vedci objavili novú čiernu dieru, ktorá je k nám bližšie než ktorákoľvek iná.

Tento novoobjavený vesmírny objekt s označením Gaia BH1 sa nachádza 1560 svetelných rokov od Zeme, ako informuje portál Space.com. To je asi dvakrát bližšie než doteraz známa najbližšia čierna diera.

Gaia BH1 je asi desaťkrát hmotnejšia ako naše Slnko a nachádza sa v binárnom systéme. Jeho druhým členom je hviezda podobná Slnku. Zaujímavosťou je, že od čiernej diery Gaia BH1 je vzdialená približne len toľko ako naše Slnko od Zeme.

Astronómovia predpokladajú, že naša galaxia Mliečna dráha ukrýva zhruba 100 miliónov čiernych dier s hmotnosťou pať- až stokrát väčšou ako je naše Slnko. Ich vyhľadávanie však v dôsledku ich vlastností nie je jednoduché.

Gaiu BH1 sa im podarilo detegovať vďaka tomu, že hviezda v jej binárnom systéme vykazuje pri pohybe drobné nepravidelnosti. To znamená, že ju ovplyvňuje niečo masívne a zároveň pre nás neviditeľné. Pre získanie väčšieho počtu dôkazov hviezdu skúmali teleskopmi a ďalšími prístrojmi, vďaka ktorým sa im existenciu čiernej diery podarilo jednoznačne preukázať.

Gaia BH1 je však zaujímavá nielen preto, že je tak blízko nás. Jej hmotnosť naznačuje, že hviezda, z ktorej vznikla, musela byť obrovská, minimálne 20-násobne hmotnejšia ako Slnko. Takíto obri žijú len niekoľko miliónov rokov. Pre porovnanie, vek nášho Slnka sa odhaduje na 4,6 miliardy rokov a zhruba rovnaké obdobie života má ešte pred sebou.

To ale zároveň vyvoláva ďalšie otázky. Podľa v súčasnosti platných modelov by táto hviezda pri nafukovaní, ktoré predchádzalo jej koncu, mala druhú hviezdu zničiť (ak sa obe zrodili v rovnakom čase). A ak by predsa len prežila, jej orbita by mala vyzerať inak. Vedcov teda čaká v tejto súvislosti veľa skúmania a objavovania.

Zdroj: Space.com, ilustračné foto

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.