Inovovaný notebook, ktorý sa zdá, je takmer dokonalý.

Všetko ale závisí od vašich potrieb a toto je model pre kreatívnych používateľov. Výrobca vo veľkom uprednostňuje OLED displeje a toto nie je prvý notebook z jeho portfólia.

Displej ako taký prinesie lepšie podanie farieb odozvu a nakoniec aj lepšiu redukciu modrého svetla. Teda, ak ju zapnete a budete displej používať v takomto režime.

Odporúčame aj:

V minulosti sme testovali ZenBook Pro Duo, no aktuálne testovaný model má novšie komponenty. Zaujímať vás bude predovšetkým grafická karta NVIDIA GeForce RTX 3070. Zostava, ktorá bola u nás v redakcii obsahovala super výkonný procesor Intel Core i9-10980HK 2,4 ÷ 5,3 GHz. Toto bolo naozaj poznať a nech už ste zažili rôzne rýchle notebooky (mimo nabitých herných), takúto plynulosť ste pravdepodobne nevideli.

Po stránke výkonu je to jednoznačne prvotriedny model, avšak tu treba dodať, že v tejto konfigurácii aj voľačo stojí. Cena 3399 eur nebude pre každého.

Druhý displej a dotykové pero

Výrazný bonus je OLED HDR displej so 100 % pokrytím gamutu DCI-P3 a validovaný spoločnosťou Pantone. Je dotykový a môžete ho ovládať pribaleným perom, podobne ako menší displej nad klávesnicou. Otvorením notebooku sa displej nakloní smerom k vám. Tento detail je dôležitý na to, aby ste na displej videli čo najlepšie.

Rovnako ako pri predchádzajúcom modeli, máte možnosť si ho nastaviť samostatne, teda jas aj to, ako sa na ňom budú programy zobrazovať. Má tri zóny a vďaka prednastaveným členeniam si môžete jednou funkciou rozložiť okná programov do rôznych častí displeja.

Dá sa ale využiť aj ako jedna obrazovka, presne ako druhý monitor. A tiež sa dá rozdeliť obraz tak, aby nejaké okno pokrývalo dve tretiny. Zarovnanie okien je automatické, vždy sa teda ohraničia tak, aby ste si oknami neprekrývali druhé.

Medzi displejmi (defacto monitormi) sa dajú okna posúvať cez špeciálnu nadstavbu v systéme. Stačí okno uchopiť a potiahnuť a nad záhlavím sa zobrazí plávajúci panel s ďalšou funkcionalitou.

Zvyknúť si treba na touchpad, ktorý je vpravo. Dá sa zapnúť do režimu numerického bloku. Tým je ale klávesnica mierne posunutá. Na pohodlné písanie je treba dať notebook do stavu, kedy je klávesnica symetricky pred vami. Teda ale obrazovka bude mierne doprava. Je to o pocite a po čase si na to zvyknete. Je to ale iný pocit.

ASUS ScreenPad je kompatibilný s grafickými aplikáciami, čo využijete nielen pri úprave fotiek ale aj strihaní videa. Hodí sa prakticky na čokoľvek. Buď využijete špeciálnu podporu v programoch na zobrazenie ovládacích prvkov alebo si tam dáte vlastný program.

Napríklad keď vysielate cez internet naživo nejakú hru. Hore hráte a naspodku môžete mať trvalo zobrazenú nejakú aplikáciu, napríklad Discord.

Najlepší zvuk

Spôsobom vyhotovenia jasne zachováva kontúry série ZenBook. Na pohľad vyzerá veľmi dobre a horné veko bude svojimi sústrednými kruhmi vytvárať odlesky. Výrobca použil systém ErgoLift. Teda aj otvorením veľkého displej sa nakloní notebook smerom k vám. To platí nielen pre klávesnicu ale opäť aj displej nad ňou. Je to akési zdvojené naklopenie.

Klávesnica má tri stupne podsvietenia, čo je štandard pre ASUS. Len minimum výrobcov má takto odstupňované LED svetlo. Extra rýchle a pohodlné je prihlasovanie cez IR kameru. Vlastne je to jediný možný spôsob, ako použiť biometriu. Čítačka odtlačkov tu nie je.

Zvuk je v tomto prípade samostatná kategória. Je vynikajúci a odporúčam používať vstavané reproduktory, na čokoľvek. Zážitok to bol pri hraní hier aj filmoch. V tomto smere ide o najlepšiu audio zostavu, akú môžete mať v notebookoch v rámci kancelárskeho typu a pre kreatívnych používateľov.

Komentár k výbave

Notebook sa dá kúpiť už od 2829 eur, čo znamená znížiť procesor na Core i7 a upraviť kapacitu RAM a SSD. V displeji sa kompromis nerobí a vždy dostanete to, čo je na notebooku to najlepšie.

ZenBook využíva vylepšené chladenie a pri záťaži sa v hornej časti zahrieva len minimálne. Najteplejšia časť je pod displejom nad klávesnicou. Ten je ale vyklopený a tak sa v tomto dôsledku nezahrieva. Základňa pod ScreenPadom je však horúca a netreba sa jej chytať. Pri kancelárskej činnosti je len teplá a reálne nemáte dôvod tam dávať prsty.

Prakticky sa nemáte možnosť popáliť, nakoľko dať tam prsty znamená sa snažiť. V tomto smere to výrobca spravil dobre a po konštrukčnej stránke niet čo namietať. V prípade potreby máte možnosť zvýšiť výkon cez funkciu Dynamic Boost 2.0.

Verdikt

ASUS ZenBook Pro Duo 15 OLED je prvotriedny stroj. O tom bez debaty. Je určený pre tých používateľov, ktorí určite využijú druhý displej v špecializovaných programoch alebo ako druhý monitor, napríklad pri robení hudby a väčšej ploche na všetky ovládacie prvky.

Notebook je vyladený do detailu a dáva pridanú hodnotu. Všetkým, ktorí majú jasno vo využití druhého displeja.

thumbs-up-icon

Výhody

  • OLED displej
  • SreenPad a jeho možnosti
  • Vynikajúci zvukový systém
  • Grafická karta NVIDIA RTX

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Na to, aký je veľký, má minimum portov
  • Treba akceptovať posun klávesnice voči stredu obrazovky

Cena: 3399 eur

Zapožičal: ASUS

Fotografie: Ondrej Macko

Technické špecifikácie

Model notebooku / ParameterASUS ZenBook Pro Duo 15 OLED (UX582)
ProcesorIntel Core i9-10980HK 2,4 ÷ 5,3 GHz, 16 MB cache (max. 45 W TDP)
Operačná pamäť32 GB DDR4 (max. 32 GB)
Pevný diskSamsung, 1 TB SSD
Hlavný displej15,6″, OLED, dotykový, max. rozlíšenie 3840 × 2160 px + 14″, IPS, dotykový, max. rozlíšenie 3840 × 1100 px
Grafická kartaNVIDIA GeForce RTX 3070, 8 GB VRAM
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6 / Bluetooth 5.0
Porty2 × USB-C / TB 3, 1 × USB 3.1, HDMI 2.1
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]360 × 249 × 22
Hmotnosť [kg]2,34

Benchmarky

Model / TestyASUS ZenBook Pro Duo 15 OLED (UX582)
PCMark 10 – Kancelársky výkon5933
3DMark 11 – Herný výkon22484
VR Mark – Orange Room8131
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]703,5
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]4:13
Displej – Maximálna hodnota jasu [cd/m2]403,2
Faktor mobility1,8

Prečítajte si aj:

Recenzia Asus ZenBook UX434FLC: Užitočný notebook s druhým displejom

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.