Tak tento deň otvorených dverí na Fakulte Informatiky a Informačných Technológií praskal vo švíkoch. Odhadovaná účasť bolo takmer 800 nádejných študentov, ktorí sa v piatok 15. decembra prišli pozrieť do budovy FIIT v Mlynskej doline. Tento rok tak bol rekordný!

My sme síce stihli len poslednú časť, ale aj tak sme videli eminentný záujem mladých ľudí o štúdium na tejto škole.

Prezentácia a ukážky študentských projektov vo vestibule

Tu bola napr. Elektrická formula – STUBA Green Team, videli sme ako zlepšiť zabezpečenie odomykania vzorom na smartfónoch, ďalej LeapKin – zábavnú fyzioterapiu pre deti s pohybovými obmedzeniami. Bolo tu miesto aj pre kreatívnu zónu @ FIIT, čo je miesto, kde sa možno počas štúdia realizovať a tiež množstvo aplikácii – napr. taká, ktorá pomôže šetriť energiu v domácnosti, ale aj aplikácia Vyhni sa výtlkom.

PREZENTÁCIE V LABORATÓRIÁCH

Laboratórium, ktoré treba zažiť

Tu sa dalo vidieť, ako sa meria používateľský zážitok, ako sa dá nazrieť do hláv používateľov a na vlastné oči zisti, ako fungujú najmodernejšie senzory na sledovanie pohľadu a na čo je to vlastne všetko dobré.

ESLAB: laboratórium vnorených systémov

Videli sme mikropočítače vyvinuté v rámci projektov, logické analyzátory, emulátory, programátory, MP vývojové kity, XILINX vývojové kity

UXI@FIIT

Toto bolo prezentované ako najmodernejšie výskumné centrum používateľského zážitku, v ktorom sa s využitím množstva senzorov skúma, ako ľudia pracujú s počítačmi, surfujú na webe, sledujú TV alebo používajú mobilné appky.

Jam session s umelou neurónovou sieťou

Návštevníci tu zistili, čo sú to neurónové siete a jednu zábavnú aplikáciu, keď umelá neurónová sieť je v roli hráča ako keby hrala na hudobný nástroj

IT v doprave

Autá sú v dnešnej dobe tvorené veľkým množstvom rôznych procesorov a senzorov. Niekedy chceme vedieť informácie, ktoré si vymieňajú. Inokedy je pre nás zaujímavé analyzovať dopravu ako celok, prípadne navrhovať rôzne zlepšenia pre cestovanie pasažierov na dlhšie trasy. Poznáte tie monitory v autobusoch v sedačkách cestujúcich? Tak ste sa už stretli s prácou študentov FIIT

PREDNÁŠKY:

Vie počítač pochopiť fotografiu? Počítačové videnie a spracovanie obrazu

Prezentujúci Martin Tamajka

Ako to, že môj smartfón vie na fotke identifikovať ľudskú tvár? Dokážu počítače samé diagnostikovať chorobu na základe obrazu? Dokáže NCIS naozaj z fotografie vytiahnuť informácie tak, ako to vidíme v seriáloch? Interaktívna prednáška so živými ukážkami.

Výskumné laboratórium Esetu

Prezentujúci Zuzana Hromcová

Aktuálne bezpečnostné hrozby z Internetu, demonštrácia niektorých škodlivých kódov a ochrana proti nim.

Nové trendy v sieťových technológiách (spoločnosť AT&T)

Ako vidíme budúcnosť informačných technológií v TEMPESTe

Prečo sú Nemci majstrami sveta vo futbale? Prečo je v niektorých väčších mestách plynulá premávka, menej emisií a nehôd? Akú úlohu v tom hrajú technológie?.

Čím je zaujímavý vývoj softvéru pre brzdy v aute?

Continental vo Zvolene vyvíja bezpečnostne kritický softvér pre automobilky po celom svete. Prednáška načrtla, aké sú kroky vývoja a na čo všetko je potrebné pri takomto vývoji pamätať

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.