Pokiaľ ste chceli v minulosti sledovať televízne vysielanie na dovolenke, obvykle ste si museli vystačiť iba s ponukou hotela či iného ubytovania, kde ste bývali.

Dnes je však situácia odlišná a na dovolenku alebo na akýkoľvek výlet či služobnú cestu si môžete so sebou zobrať aj televíziu či streamovacie služby, ako sú Netflix, HBO Max alebo Disney+. V tomto článku nájdete niekoľko odporúčaní, ktoré by ste mali poznať.

Je niekoľko spôsobov, ako sledovať televízne vysielanie a streamovacie služby mimo domova. Môžete na tento účel využiť smartfón, avšak lepší zážitok vám istotne ponúkne tablet či notebook. A najlepší zážitok dostanete v prípade televíznej obrazovky. Tú si netreba nosiť so sebou – riešením môže byť takzvaný TV kľúč alebo prenosný projektor.

HBO Max ponúka aplikáciu pre Android a iOS. Do tabletu či smartfónu si uložíte obsah, ktorý môžete následne sledovať bez pripojenia do internetuZdroj: HBO
HBO Max ponúka aplikáciu pre Android a iOS. Do tabletu či smartfónu si uložíte obsah, ktorý môžete následne sledovať bez pripojenia do internetu

Mobilné aplikácie pre Android a iOS

Ak sa rozhodnete sledovať televíziu a streamovacie služby prostredníctvom smartfónu či tabletu, stiahnite si mobilné aplikácie pre tieto služby. Dôvod je ten, že Netflix, HBO Max aj Disney+ pre Android a iOS ponúkajú funkciu offline režimu. Znamená to, že si do smartfónu či tabletu môžete stiahnuť vaše obľúbené seriály a filmy a tie sledovať bez toho, aby ste museli používať pripojenie do internetu v zahraničí.

Netflix

V prípade Netflixu aj HBO Max odporúčame skontrolovať nastavenie kvality. K dispozícii je štandardná a vysoká kvalita. Pokiaľ si filmy a videá sťahujete do tabletu, zvoľte vyššiu kvalitu. Netflix umožňuje uložiť až 100 položiek, ktoré sú dostupné v offline režime. Počet dní, kedy je titul dostupný na offline prezeranie, sa odlišuje v závislosti od vydavateľa daného filmu či seriálu.

Platí však, že ak je platnosť offline režimu pre danú položku kratšia ako 7 dní, Netflix vás na to upozorní v aplikácii. Takisto platí, že niektoré tituly vyžadujú, aby ste si ich pozreli do 48 hodín od prvého spustenia. Pozitívne je, že pokiaľ platnosť offline režimu pre daný film či seriál vyprší, väčšinou stačí pripojiť zariadenie do internetu a obnoviť offline prezeranie pre danú položku – bez nutnosti sťahovať daný obsah nanovo.

Netflix: Offline režimZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Netflix: Offline režim

HBO Max

Podobne to funguje aj v prípade HBO Max. V prípade tejto služby si môžete stiahnuť do zariadenia až 30 položiek. Ich platnosť je 30 dní po stiahnutí, resp. 48 hodín po začatí prezerania. K dispozícii je však možnosť rýchlo a jednoducho obnoviť platnosť položky, pokiaľ sa so zariadením pripojíte do internetu a manuálne obnovíte vypršané filmy či seriály.

Môžete si vybrať z dvoch nastavení kvality.

HBO Max: Offline režimZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
HBO Max: Offline režim

Disney+

Aj Disney+ ponúka offline režim. Môžete si zvoliť z troch nastavení kvality, pričom platí, že offline obsah si môžete stiahnuť až do 10 mobilných zariadení. Aby bol obsah k dispozícii, je potrebné sa aspoň raz za 30 dní pripojiť do internetu z daného zariadenia.

Platí, že určitý stiahnutý obsah môže zostať vo vašich zariadeniach na obmedzený čas a niektoré tituly nemusia byť dostupné na stiahnutie z Disney+.

Disney+: Offline režimZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Disney+: Offline režim

Ostatné streamovacie služby a aplikácie na sledovanie televízneho vysielania

Okrem vyššie spomenutých služieb sú na Slovensku k dispozícii aj ďalšie streamovacie služby. Odporúčame skontrolovať dostupnosť offline režimu priamo v jednotlivých aplikáciách pre tieto služby, resp. na ich webových stránkach v sekcii podpory.   

Pokiaľ chcete sledovať na cestách živé televízne vysielanie, resp. obsah z archívu TV kanálov, k dispozícii je viacero aplikácií, ktorým sme sa podrobne venovali v samostatnom článku:

Aplikácie pre Windows a macOS

V prípade počítačov so systémom Windows a macOS je situácia pomerne špecifická.

Netflix ponúka aplikáciu pre Windows 10 a 11 aj s podporou offline režimu, avšak nemá svoju aplikáciu pre macOS. HBO Max ponúka aplikáciu pre macOS, pokiaľ máte Mac alebo MacBook s procesorom Apple M1, avšak aplikácia pre Windows nie je dostupná. A Disney+ má síce aplikáciu pre Windows, avšak bez offline režimu, a nemá macOS aplikáciu.

Znamená to, že do počítača si offline obsah stiahnete iba pre niektoré služby, a to v závislosti od jeho operačného systému. Z tohto hľadiska môže byť tablet lepšou voľbou, avšak faktom je, že niekedy si notebook so sebou musíte brať na dovolenku a nechce sa vám brať navyše aj tablet.

Platí, že Netflix, HBO Max aj Disney+ si môžete na počítači pozrieť cez webové rozhranie, a to v prípade všetkých počítačových operačných systémov. Offline režim bohužiaľ cez webovú verziu služby nie je dostupný – ten vyžaduje natívnu aplikáciu.

Netflix má aplikáciu pre Windows, čo znamená, že do notebooku so systémom Windows 10 a 11 si môžete uložiť filmy a seriály na sledovanie v offline režimeZdroj: Netflix
Netflix má aplikáciu pre Windows, čo znamená, že do notebooku so systémom Windows 10 a 11 si môžete uložiť filmy a seriály na sledovanie v offline režime

Užitočné gadgety, pomocou ktorých môžete sledovať streamovacie služby a televízne vysielanie na cestách

Pokiaľ chcete sledovať televízne vysielanie alebo streamovacie služby na televíznej obrazovke, výborným riešením môže byť tzv. TV kľúč. Jedným z najlepších zariadení tohto typu, ktoré je aktuálne dostupné na trhu, je Xiaomi TV Stick 4K. Prípadne môžete využiť kompaktný a prenosný projektor.

Xiaomi TV Stick 4K

TV Stick 4K má rozmery 106,8 × 29,4 × 15,4 mm a hmotnosť 42,8 gramu. Obsahuje HDMI 2.1 konektor a micro USB port s podporou OTG. Znamená to, že pomocou OTG kábla (treba ho kúpiť samostatne, nie je súčasťou balenia) môžete pripojiť k TV Sticku aj USB kľúč alebo ethernet.

Pomocou Xiaomi TV Stick 4K môžete streamovať obsah v rozlíšení až 4K pri 60 fps, a to s podporou Dolby Atmos a Dolby Vision. Aby ste tieto technológie využili, musíte mať k dispozícii obrazovku, resp. reproduktory s ich podporou. K dispozícii je tiež podpora pre HDR10, HDR10+ a HLG z hľadiska obrazu, resp. DTS HD z hľadiska zvuku.

Podrobné informácie o Xiaomi TV Stick 4K si môžete prečítať v našej recenzii. V redakcii ho dlhodobo používame a aj po takmer polroku sme spokojní.

Xiaomi Mi Smart Projektor 2

Xiaomi TV Stick 4K je skvelé riešenie, ako sledovať televíziu a streamovacie služby kdekoľvek. Jeho hlavným nedostatkom je fakt, že musíte mať k dispozícii televízor s HDMI portom, aby ste ho mohli využiť.

Aj preto dávame do pozornosti ešte jednu alternatívu a tou je Xiaomi Mi Smart Projektor. V redakcii sme koncom roka 2019 testovali jeho prvú generáciu, aktuálne je na trhu už druhá generácia – a takisto aj verzia Xiaomi Mi Smart Projektor 2 Pro, ktorá je rozmerovo väčšia a drahšia.

Xiaomi Mi Smart Projektor 2 predstavuje pomerne kompaktné zariadenie, ktoré vám vytvorí až 120-palcový obraz s rozlíšením Full HD a svietivosťou 500 ANSI lúmenov. Zároveň obsahuje predinštalovaný operačný systém Android TV, čo zabezpečuje bezproblémový prístup k obrovskej knižnici aplikácií a služieb, a pomerne dobrú reprodukciu zvuku, takže ho premeníte aj na Bluetooth reproduktor.

Xiaomi Mi Smart Projektor 2 predstavuje riešenie, ktoré je atraktívne kombináciou výbornej prenosnosti a dobrej kvality zobrazeného obrazu Zdroj: Xiaomi
Xiaomi Mi Smart Projektor 2 predstavuje riešenie, ktoré je atraktívne kombináciou výbornej prenosnosti a dobrej kvality zobrazeného obrazu 

Na čo treba ešte myslieť

Niektoré služby sú dostupné iba na Slovensku, resp. v krajinách Európskej únie. Môže sa vám teda stať, že prídete na dovolenku napr. do Turecka a služba vám odmietne fungovať. Riešením v takomto prípade môže byť VPN služba, ktorá umožní pripojenie na server na Slovensku, resp. v krajinách EÚ.

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit