AMD začína konečne tvrdo konkurovať Intelu. Po útoku na bežné CPU sa chystá do ringu v oblasti HEDT procesorov.

Vynorili sa informácie, že AMD pripravuje 16 jadrový Ryzen procesor s hyperthreadingom, ktorým chce firma konkurovať najvýkonnejším procesorom z HEDT platformy (high-end desktop) od Intelu. Pripravovaná novinka by mala byť priamym konkurentom pre Skylake-X a neskôr aj Kaby Lake-X procesory, postavené na očakávanej X299 platforme.

Informácia bola zverejnená na fóre Overclock: „Dnes je to už verejné tajomstvo, ale AMD v najbližších mesiacoch chystá novú HEDT platformu. Viac sa dozvieme na Computexe, podľa mojich informácií. Jedná sa o 16 jadrové, 32 vláknové, 4 kanálové monštrum. Procesor je neskutočne rýchly vo všetkých aplikáciách, v ktorých už Ryzen exceluje. Cinebench a ďalšie podobné programy zamerané na produktivitu. Problémy s eratickým správaním AM4 Ryzen procesorov v hrách sú tu už vyžehlené. Je to vďaka novej revízií a novšej platforme. Toto bude konkurent pre Xeon a, samozrejme, pre 6950X, ktorý Intel ponúka zhruba za 1800 USD, ale novinka od AMD sa bude pohybovať okolo ceny 1000 USD. Nové procesory sú fyzicky dosť veľké, zhruba dvojnásobne oproti 6950X, možno aj väčšie. Ak ste čakali piny, tak nie, toto bude striktne LGA.

Táto správa spustila na internete prakticky lavínu dohadov a rôznych informácií ohľadom pripravovaných HEDT Ryzen procesorov. Z nich najpravdepodobnejšie znie informácia, že sa bude jednať o okresané Naples procesory, určené skôr menším firmám na profesionálne účely, ako bežným spotrebiteľom.

AMD už beztak chystá 32 jadrový Ryzen procesor s ôsmimi pamäťovými kanálmi, takže 16 jadrová verzia so štyrmi kanálmi dáva zmysel. Očakávaná novinka by mala bežať na novom čipsete X399, ktorý by mal spolupracovať s okresanou verziou Naples socketu SP3, s názvom SP3r2.

Podľa uniknutých informácií súčasné vzorky 180 Wattového 16 jadrového Ryzenu bežia na frekvencii 3,1 GHz (do 3,6 GHz boost).

Ak sa informácie ukážu ako pravdivé (nedávne úniky informácií o Ryzene sa takmer na 100% potvrdili), AMD bude pravdepodobne chystať aj ďalšie varianty novej línie Ryzen HEDT procesorov. Vytvárať úplne novú X399 platformu a socket len pre jeden procesor by bolo dosť nezmyselné. Očakávali by sme teda aspoň ďalší, možno 12 jadrový procesor, v tesnom závese za spomínaným 16 jadrovým modelom.

Zdroj: Overclock, TechPowerUp

Ryzen bol pretaktovaný na 5,2 GHz, dosiahol nový svetový rekord v Cinebench