AMD uvoľnilo oficiálne informácie o procesoroch Ryzen. Potvrdili sa skoro všetky dohady a doteraz uniknuté informácie, Zen architektúra vyzerá naozaj sľubne. 

Posledná dekáda nebola pre AMD a ich fanúšikov veľmi priaznivá. Napriek tradičnej orientácii firmy na poskytovanie dobrého pomeru cena/výkon ťahalo AMD posledných 10 rokov za kratší koniec a jednoducho zaostávalo za Intelom a Nvidiou. V zákulisí však firma pripravovala veľký návrat a rok 2017 môže byť pre AMD skutočne prelomový.

V posledných rokoch AMD nenápadne posilňovalo svoju pozíciu. Ich čipy poháňajú PS4, PS4 Pro aj Xbox One. Vlani podchytili low-end segment trhu grafických kariet s modelom RX 480. A teraz firma útočí na high-end procesory od Intelu.

Nová rodina procesorov Ryzen príde na trh v troch líniách, najvýkonnejšie modely Ryzen 7, stredná trieda Ryzen 5 a procesory Ryzen 3 pre nenáročných používateľov. Práve líniu Ryzen 7 predstavila šéfka firmy Lisa Su. Celé predstavenie si môžete pozrieť na videu:

 

Všetky procesory z línie Ryzen 7 majú 8 jadier a 16 vlákien. Momentálne sa jedná len o tri procesory, dva najvýkonnejšie majú spotrebu 95 W, model 1700 len 65 W. Práve ten je možno najzaujímavejší, keďže žiadny iný 8 jadrový procesor na trhu nemá tak nízku spotrebu. AMD tvrdí (a uniknuté výsledky testov ich tvrdenia podporujú), že Ryzen 7 procesory výkonom atakujú a v niektorých prípadoch aj prekonávajú najdrahšie 8 jadrové Core i7 procesory od Intelu – ale za menej ako polovičnú cenu.

Náš predpoklad je, že z používateľského hľadiska bude najzaujímavejší práve model Ryzen 7 1700, ktorý má nízku spotrebu, má byť ľahko pretaktovateľný, v balení obsahuje prekvapivo solídny chladič Wraith Spire a je cenovo najdostupnejší. Procesory Ryzen 7 sa na trh dostanú 2. marca, ale predobjednať si ich môžete u niektorých predajcov už dnes.

Samozrejme, toto všetko sú informácie od AMD a z druhej ruky, preto odporúčame s kúpou počkať, kým sa na internete objavia výsledky nezávislých testov od viacerých renomovaných redakcií. V priebehu marca by sme aj my mali dostať do rúk testovaciu zostavu a potom s vami podelíme o naše vlastné skúsenosti s Ryzenom.

Zatiaľ však Ryzen vyzerá veľmi sľubne a má potenciál zamávať s cenami na trhu procesorov.

Zdroj: AMD, YouTube

Prečítajte si aj:

Unikli informácie o AMD Ryzen, poznáme ceny aj výkon