IT svet už žije ohláseným predstavením Microsoftu 6. októbra v New Yorku. Tento rok je túto firmu naozaj silný, spomeňme neobvykle pozitívne prijatý príchod operačného systému Windows 10 ale aj šikovné vylepšenia v Office 2016

Teraz je čas na Windows 10 Mobile a tento operačný systém príde spolu s telefónmi Lumia 950, 950 XL a 550, o ktorých už uniklo pomerne veľa informácií.

Nevedno, či je to riadený únik zo strany Microsofu ako súčasť stratégie alebo fakt neplánovane unikli informácie. Dosť na tom, že sa už verejne hovorí aj o ďalších produktoch, ktoré o pár dní uvidíme.

Surface Pro 4

microsoft-surface-pro-4_nowatO nasledovníkovi Surface Pro 3 sa však toho zatiaľ až tak veľa nevie. Prenikli informácie, že nový tablet bude kompatibilný s predchádzajúcim príslušenstvom ako je kryt integrovaný spolu s klávesnicou, nabíjačka a dokovacia stanica.  To by znamenalo, že po dizajnovej stránke Surface Pro 4 toho veľa nezmení a zmeny budú pravdepodobne najskôr vo vnútri. To vo svete dnešných IT produktov nie je nič nevídané, skôr je to pravidlo.

Nový displej

surface-pro-4_nowatOčakávame, že Microsoft príde s lepším displejom. Je možné, že to bude rozlíšenie 4K alebo dokonca 5K. Domnievame sa, že Surface Pro 4 bude ľahší ako Pro 3 a snáď aj o niečo tenší. Kompatibilitu s príslušenstvom by tieto zmeny nevylučovali.

Lepší stylus

Microsoft-Surface-Pro-4-1_nowatMicrosoft prezentoval na konferencii Apple podporu pre ich nový tablet iPad Pro vrátane nového dotykového pera. Očakávame rovnako presné pero aj pre Surface Pro 4, príjemným prekvapením by bola citlivosť na silu dotyku.

Windows Hello

Windows-Hello-Windows-10_nowatNie je isté, či Microsoft zabuduje do Surface Pro 4 kameru vhodnú na rozpoznávanie tváre používateľa a následné rýchle prihlásenie do operačného systému Windows 10. Skôr je pravdepodobné, že to bude zabudovaný snímač odtlačku prsta na rýchle prihlásenie. Tento snímač by mohol byť pritom integrovaný do krytu s klávesnicou. Nový kryt Type Cover by mal obsahovať väčší trackpad a lepšie oddelené klávesy.

Surface notebook

Objavilo sa aj niekoľko správ, že Microsoft predstaví aj vlastné zariadenie, ktoré sa bude viac podobať na notebook. Ten by už mohol obsahovať kameru na prihlásenie používateľa rozpoznaním tváre a mal by mať 14-palcový displej. Očakáva sa, že bude mať 16 GB RAM a 1 TB priestoru na dáta.

Microsoft Band 2

MicrosoftBand2_nowatTelefóny a tablety sú síce fajn, ale dnešný IT svet je o nositeľných zariadeniach. Microsoft má svoj vlastný náramok Band, ale ten je na dnešnú dobu už nemoderný. Očakávame tak príchod náramku Microsoft Band 2. Ten by mal obsahovať zakrivený OLED displej a vylepšený softvér na sledovanie životného štýlu používateľa. Správy hovoria o tom, že výdrž na batériu by mala byť niekoľko dní. Špeciálnou výbavou by mala byť podpora pre golfistov.

MicrosoftBand2_2_nowatMicrosoft Band 2 by mal byť v EÚ dostupný okrem UK aj v Španielsku, Francúzsku, Taliansku a Nemecku.

Zdroje: The Verge, PhoneDisigner.eu, MicrosoftInsider, Endgadget

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.