Elon Musk je rozhodne jednou z rozhodujúcich osobností v roku 2022. Má 51 rokov, je to jeden z najbojhatších ľudí na svete a šéfuje automobilka Tesla.

Kto je Elon Musk?

Narodil sa v Juhoafrickej republike, okrem Tesly má aj spoločnosť OpenAI (stojí za chatovacím robotom ChatGPT) a tiež má vesmírnu spoločnosť SpaceX. Musk si kúpil biely Lotus Esprit, ktorý sa dokáže premeniť na ponorku a v podstate je to filmová kulisa z Jamesa Bonda. Stálo ho to takmer milión dolárov, na verejnej vozovke v ňom Muska ešte nikto nevidel.

Nový väčšinový majiteľ Twitteru

V roku 2022 spôsobil revolúciu tým, že si kúpil sociálnu sieť Twitter. Odvtedy sa v Twitteri dejú veci úplne inak ako predtým. Obnovil napr. účet bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa, iným ľuďom zase účet Twitter zablokoval. To samozrejme nezostalo bez odpovede používateľov tejto siete a v prípade sociálnej siete 100%-tne platí – Hlas ľudí, hlas boží.

Hlasovanie o tom, či má zostať šéfom

Elon Musk tak spustil verejné hlasovanie či má zostať výkonným riaditeľom Twitteru. Anketa spôsobila doslova výbuch, zapojilo sa rekordne veľa používateľov a až 10 miliónov ľudí hlasovalo za jeho odstúpenie z funkcie výkonného riaditeľa Twitteru. V pondelok sa hlasovanie uzavrelo a skončilo to podielom 57,5 % za odstúpenie Muska z tejto funkcie. Neskôr Twitter uviedol, že v budúcich anketách týkajúcich sa politiky budú môcť hlasovať len platiaci predplatitelia služby Twitter Blue. Ide o platené predplatné, ktoré umožňuje používateľovi zakúpiť si pre svoje konto odznak s modrým príznakom overenia.

Kontroverzné rozhodnutia

Musk pred spustením ankety pritom prisľúbil, že sa bude riadiť jej výsledkami a po ukončení hlasovania dlho mlčal. Neskôr Twitter uviedol, že výsledky ankety sú skreslené falošnými účtami. Musk na to reagoval slovom „Zaujímavé“.

Ako väčšinového vlastníka súkromnej spoločnosti nemôže Muska nikto prinútiť reálne odísť, ale séria zmätočných rozhodnutí v posledných dňoch spôsobila, že aj niektorí z jeho najbližších podporovateľov s ním prerušili kontakty.

Napr. rozhodol, že zakáže účet, ktorý minulý týždeň sledoval polohu jeho súkromného lietadla, potom nasledovalo hromadné pozastavenie činnosti kritických novinárov, ktorí o zákaze informovali. To následne viedlo k odlivu viacerých používateľov na iné sociálne siete.

Musk už v minulosti používal ankety na Twitteri na potvrdenie svojich dôležitých rozhodnutí, pričom po jednej ankete v roku 2021 predal desatinu svojich akcií Tesla, po druhej obnovil spomínaný účet Donalda Trumpa a po tretej obnovil niekoľko pozastavených účtov.

Zdroj: Jakub Porzycki / Getty

V mnohých prípadoch to však pôsobilo dojmom, že o výsledku Musk rozhodol už pred zverejnením: napríklad predaj svojich podielov v spoločnosti Tesla oznámil už dávno predtým, ako o ňom dal hlasovať, a o jeho pláne obnoviť účet Donalda Trumpa sa diskutovalo dávno predtým, ako kúpil reálne Twitter.

Aj samotná myšlienka odstúpenia z funkcie výkonného riaditeľa bola tiež naznačená dávno pred zverejnením ankety na Twitteri. Zdá sa však, že Musk teraz naozaj hľadá výkonného riaditeľa tejto sociálnej siete. Väčšinovým majiteľom však zostáva naďalej a je jasné, že o zásadnom smerovaní tejto siete rozhodne sám.

Zdroje: Twitter, The Guardian, vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.