Facebook chce filtrovať obsah na svojej sieti, vrátane živých prenosov videa. Plánuje preto vytvoriť špeciálne procesory.

Spoločnosť Facebook si už navrhla vlastnú serverovú architektúru, základné dosky a komunikačné čipy pre svoje dátové centrá. Teraz je cieľom vytvoriť čipy, ktoré budú filtrovať obsah v reálnom čase – zamerať sa chcú aj na zastavenie živých prenosov nevhodného obsahu, napríklad vrážd a samovrážd. Vedúci AI oddelenia vo Facebooku, Yann LeCun, vraví, že takáto kontrola je nesmierne náročná na spotrebu energie a výpočtový výkon.

„Je obrovský dopyt po čipoch, ktoré to budú vedieť robiť efektívnejšie. Pracuje na tom mnoho firiem, vrátane Facebooku. V minulosti ste videli tento trend u hardvérových spoločností ako sú Intel, Nvidia či Samsung. Ale teraz už vidíte ľudí z nižších stupienkov v hierarchii, že si začínajú vyrábať hardvér pre svoje vlastné potreby.“

Je pochopiteľné, že Facebook pracuje na takomto riešení – špeciálne keď denne maže stovky nevhodných obrázkov a videí zo svojej siete. Možnosť filtrovať obsah aj v reálnom čase by pomohla spoločnosti vyriešiť mnoho problémov.

Nebezpečnejšie je, keby sa táto technológia začala zneužívať na cenzúru obsahu ktorý je úplne v súlade s pravidlami, len pre niekoho nepohodlný.

Zdroj: Tom’s Hardware

Facebook chce dať stopku nepravdivým správam. Ako sa to chystá vyriešiť?