Doplnené 11. 4.: Na tejto stránke si môžete zistiť, či sa dostala spoločnosť Cambridge Analytica k vašim údajom

Pôvodný článok 6. 4.: Reaguje na škandál so zneužitím dát až 87 miliónov používateľov.

Pre sociálnu sieť Facebook bol mesiac marec 2018 ako zo zlého sna. Prevalil sa totiž škandál o zneužití osobných dát jej používateľov. Prvotné informácie hovorili, že analytická firma Cambridge Analytica získala údaje o 50 miliónoch používateľov, Facebook teraz vyhlásil, že sa to mohlo týkať až 87 miliónov ľudí. Detaily a pozadie kauzy sme vysvetlili v tomto článku.

V krátkosti pripomeňme, že nešlo ani o kybernetický útok a ani o únik dát. K získaniu údajov sa použila legitímna aplikácia, ktorá využívala aplikačné rozhrania API a fungovala v súlade s pravidlami Facebooku. To je kľúčová informácia pre používateľov, ale aj pre samotný Facebook, ktorý teraz oznámil, ako bude lepšie chrániť vaše osobné údaje.

Prísnejšie zdieľanie dát cez API rozhrania

Facebook podľa očakávaní sprísnil pravidlá zdieľania dát cez API rozhrania a bude schvaľovať všetky aplikácie, ktoré budú môcť pristupovať k informáciám, ako sú príspevky, lajky, check-iny, fotky, príspevky, udalosti a skupiny. Sociálna sieť tvrdí, že aplikácie schvaľuje už od roku 2014, odteraz bude celý proces ešte prísnejší. Druhou novinkou je, že aplikácie už nemôžu pristupovať k údajom, ako je vierovyznanie či politická orientácia, vzdelanie, pracovná história, vlastné zoznamy priateľov atď. Aplikácie tiež automaticky stratia prístup k vašim dátam, ak aplikáciu nepoužijete počas 3 mesiacov.

Facebook tiež začne od pondelka 9. apríla 2018 zobrazovať notifikáciu na nástenke s novinkami. Cez túto notifikáciu si budete môcť skontrolovať, aké aplikácie používate a aké dáta sa cez ne zdieľajú. Takisto sa zobrazí informácia, ak sa k vašim dátam dostala firma Cambridge Analytica cez niektorého z vašich priateľov.

Hľadanie ľudí pomocou telefónneho čísla alebo emailu už nefunguje

Ďalšie zmeny sa dotkli Facebook stránok, udalostí a skupín. Aplikácie dokázali cez API rozhrania pristupovať aj k týmto údajom. Po novom však už nemôžu získať prístup k zoznamu hostí či k príspevkom v udalostiach a zoznamom ľudí v skupinách. Tieto práva budú mať iba aplikácie, ktoré schváli Facebook a zároveň aj administrátor skupiny. Ani v takomto prípade však nebudú môcť aplikácie pristupovať k osobným informáciám používateľov, ktorí komentovali príspevky v skupine. Čo sa Facebook stránok týka, aj v tomto prípade bude schvaľovať prístup k dátam cez API samotná sociálna sieť.

Dôležitou novinkou tiež je, že Facebook vypol vyhľadávanie používateľov podľa ich telefónneho čísla alebo emailu. Hoci ide o praktickú funkciu, sociálna sieť spozorovala jej zneužívanie. Facebook tiež zmenil fungovanie synchronizácie kontaktov v aplikáciách Messenger a Facebook Lite pre Android. Táto funkcia nedávno vyvolala rozruch, pretože sa zistilo, že Facebook celé roky zhromažďoval históriu hovorov a SMS správ zo smartfónov. Odteraz bude používať iba tie dáta, ktoré nevyhnutne potrebuje k vytvoreniu zoznamu najčastejšie používaných kontaktov – ak sa rozhodnete túto funkciu používať.

Zdroj: Facebook

Prečítajte si aj:

„Zmažte si Facebook,“ odkazuje zakladateľ služby WhatsApp

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit