Vďačný komunikátor nielen na bežné chatovanie ale aj podvody.

WhatsApp sa stáva terčom útokom neustále. Nie sú priame na sieť ale sú vedené na oklamanie používateľov. V tomto prípade ide o rozposielanie pracovných ponúk. Cielené boli priamo na nás. Ako teda poznať podozrivú správu?

Minimálne v tom, že jej odosielateľom je človek, ktorého nepoznáme. To by až tak nemusel byť ten prvotný dôvod, no ak ide o pracovnú ponuku a ozve sa nám niekto cez WhatsApp z Ghany alebo Mexika, vtedy už to stojí za zbystrenie pozornosti. Nie je prekvapivé, že správa obsahuje link, na ktorý treba ťuknúť. Je zbytočné sa venovať, kam ponuka vedie, od tohto treba dať ruky preč. Buď z vás podvodník vyláka údaje platobnej karty alebo iné osobné dáta.

Základom je obmieňanie a skúšanie nových typov podvodov. Či už to je vydávanie sa za kuriérsku službu alebo potrebu niečo precliť či povedzme banku, vždy ide o to isté. Vylákať z vás peniaze. V týchto podvodoch sa treba len správne zorientovať a nenaletieť na naliehavosť alebo výnimočnosť daného prípadu.

Dajte si pozor na všetky ponuky, ktoré prídu z neznámeho alebo podozrivého čísla či emailovej adresy. Vtedy sa môžete popáliť. Základom je zvážiť istú mieru pravdepodobnosti. Ak si totiž bežne píšete s anglicky hovoriacimi firmami, anglická ponuka alebo správa nebude pre vás vyslovene podozrivá.

Ak ale nekomunikujete týmto spôsobom, podozrenie stúpa. Buďte obozretní a nič nie je tak naliehavé ako sa javí. Tu sa totiž často uplatňuje strach zo straty alebo premárnenej príležitosti. Ten býva značne silný, veď „čo keď“ a práve na to sa podvodníci spoliehajú.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.