Smartfóny nie sú len o práci, internete a telefonovaní, ale aj o kvalitnom fotoaparáte. To si uvedomujú aj samotní výrobcovia a neustále medzi sebou súperia, kto ponúkne svojim zákazníkom to najlepšie.

„Chalani“www.phonearena.com zhotovili porovnávací test tých najlepších foto-mobilov súčasnosti, v ktorom nechýba ani novinka z diele Apple – iPhone 7. V teste však nie sú zahrnuté úplne všetky top zariadenia. Chýba napr. Huawei P9, ktorý sa vyznačuje duálnym 12 Mpx fotoaparátom a softvérom vyvíjaným v spolupráci so spoločnosťou Leica. Ďalej tu nie je ani novinka od spoločnosti Sony – Xperia XZ, ktorá by mohla taktiež zamiešať karty s novým 23 Mpx fotoaparátom.

Náš redakčný test najnovších foto-mobilov môžete očakávať už čoskoro.

Takmer všetky fotoaparáty (v smartfónoch vyššej triedy) ponúkajú manuálny režim, kde si vie používateľ doladiť rôzne parametre, aby vznikla čo najlepšia fotografia. Avšak, väčšie množstvo používateľov preferuje automatický režim, v ktorom netreba nič extra nastavovať a požaduje, aby bol čo najdokonalejší. Preto je aj väčšina foto-testov vykonávaná v automatickom režime, výnimkou nie je ani tento.

V teste boli zahrnuté celkom štyri zariadenia, z toho jedna horúca novinka.

  1. Apple iPhone 7: 12 Mpx fotoaparát s clonou f/1,8
  2. Samsung Galaxy S7 edge: 12 Mpx DualPixel fotoaparát s clonou f/1,7
  3. Apple iPhone 6s: 12 Mpx fotoaparát s clonou f/2,2
  4. LG G5: 16 Mpx fotoaparát s clonou f/1,8

Z nasledujúcich fotografií môžete aj vy usúdiť, ktoré zariadenie vytvára najkvalitnejšie snímky. Všetky snímky sú označené, s ktorým zariadením boli zhotovené. Na konci článku vám prezradíme, ako dopadol tento test na www.phonearena.com, v ktorom hlasovalo celkom 26 475 ľudí.

previews-mosaics-1_nowat

crops-labeled1_nowat

100% výrez fotografie

previews-mosaics-2_nowat

crops-labeled3_nowat

100% výrez fotografie

previews-mosaics-5_nowat

crops-labeled8_nowat

100% výrez fotografie

previews-mosaics-3_nowat

crops-labeled5_nowat

100% výrez fotografie

previews-mosaics-4_-nowat

crops-labeled6_nowat

100% výrez fotografie

previews-mosaics-6_nowat

crops-labeled10_nowat

100% výrez fotografie

Ako to teda dopadlo? V tomto teste hlasovalo (na slepo, ešte bez popisu fotografií) celkom 26 475 ľudí. Víťazom s výrazným náskokom sa stal – Samsung Galaxy S7 edge, ktorý mal najviac hlasov. Celkovo to bolo 12 459 hlasov, čo je až dva krát viac, ako konkurenčné zariadenia v tomto teste. Na druhom mieste skončil iPhone 7, s celkovým počtom hlasov 5249. Tretí skončil iPhone 6s – 4749 hlasov a posledné miesto obsadil LG G5 – 4006 hlasov.

Takýto výsledok je celkom zaujímavý, nakoľko Apple výrazne chválil svoj vynovený 12 Mpx fotoaparát v novom iPhone 7. Realita je však iná a Samsung Galaxy S7 / S7 edge je stále najlepším foto-mobilom súčasnosti. A nie len vzhľadom na tento test, dokázali to aj iné porovnania. Samsung Galaxy S7 edge aktívne používame aj v redakcii a foto-konkurent sa zatiaľ nenašiel. Sme zvedaví, ktoré zariadenie ho v budúcnosti prekoná, že by len jeho nástupca Galaxy S8 ?

Zdroj: www.phonearena.com

Prečítajte si aj:

VIDEO: Porovnanie fotoaparátov iPhone 7 Plus a Samsung Galaxy Note 7

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE