Fujitsu oznámilo, podpísali zmluvu o spolupráci s firmou Nantero, ktorá vyvinula NRAM (Non-volatile RAM) na báze uhlíkových nanotrubiek.

Uhlíkové nanotrubky sú veľmi zaujímavou technológiou, ktorá by mohla nájsť využitie v mnohých odvetviach – najmä vďaka výborným charakteristikám v oblasti výkonu, trvanlivosti a odolnosti voči extrémnym teplotám.

NRAM na báze uhlíkových nanotrubiek dosahuje prenosové rýchlosti porovnateľné s DRAM, ale narozdiel od DRAM zachováva dáta v pamäti aj po odpojení elektrického zdroja. Kým DRAM operuje na úrovni nanosekúnd, uhlíkové nanotrubky sa prepínajú na úrovni pikosekúnd (trilióntiny sekundy).

Existujú aj iné technológie non-volatilných pamätí, ako napríklad 3D XPoint, ReRAM či PCM, ale NRAM by ich mala všetky prekonať výkonom aj výdržou. Zatiaľ čo konkurencia trpí obmedzenou trvanlivosťou, NRAM od Nantera bola testovaná na trilión cyklov a potom firma testovanie zastavila – skutočný limit teda nie je známy a pre bežné účely je prakticky neobmedzený. Výhodou je aj odolnosť voči teplotám, kde NRAM má vydržať teploty až do 800°C, pričom súčasná verzia bola testovaná v aktívnom stave do 200°C. Podľa špecifikácii by mala NRAM uchovať dáta vyše tisíc rokov pri teplote 85°C a vyše desať rokov pri teplote 300°C.

Otázkou úspechu je však aj cena výsledného produktu, ktorý musí byť konkurencieschopný. Uvidíme v roku 2018, kedy by sa na trh mali dostať prvé masovo vyrábané kusy. Ak dovtedy budú komerčne dostupné aj procesory na báze uhlíkových nanotrubiek, môže byť rok 2018 skutočne prelomový.

Autor: Pavol Ondruška

Zdroj: tomshardware.com

Značky: